had blog roni kordis had blog roni kordis

Vozil sem se po zemlji naši in odkrival/vonjal njen smrad!

Ko poleti meteorologi, ko je zunaj 35+ stopinj, napovejo poslabšanje vremena z nevihtami in posledično dežjem, se kmetje spravijo s svojimi cisternami in traktorji na travnike in polja in “špricajo z gnojnico”. Kot na Rock Otočcu, vendar tam špricajo z vodo, da se naredi (če ga slučajno ni) blato.
Čez dan, če se voziš naokoli, se to niti ne opazi toliko, saj je mogoča vožnja edino z zaprtimi stekli in prižgano klimo, ki pa anulira smrad iz okolja. Povsem drugače je za ljudi, ki živijo v bližini teh “kontaminiranih” območij in morajo poleg vročine prenašati še povsem “naraven” smrad.

Ponoči pa je zgodba povsem drugačna. Včeraj sem se okoli 23. ure peljal iz Bleda proti Izlakam. Ker je bilo zunaj prijetnih 26 stopinj, sem posledično spustil streho in užival v prijetnem vrtinčenju zraka.
Ups! Užitek je trajal borih par minut, ko pa sem pripeljal na “še ne zgrajeno” avtocesto so se začela območja smradu. In to ni smrdelo, ker imam jaz tako občutljiv nos, ampak je na nekaterih odcepih smrdelo tako močno, da bi se najrajši ustavil in zaprl streho (če bi to lahko storil), saj me je sililo na bruhanje. V primerjavi s to vožnjo, je vožnja mimo farme v Ihanu prav prijetna – in tam hudičevo smrdi.


Očitno se je ta gnojnica “tenstala” čez dan in zvečer z vsem svojim smradom udarila. Ne predstavljam si, da bi moral živeti kje v bližini teh “nahajališč gnoja” in to vonjati celo poletje, oz. imeti poleti ponoči zaprta okna zaradi zunanjega smradu.

In še ena stvar, ki se mi zdi precej fascinantna ob vsem tem. Namreč Slovenijo oglašujemo kot “da ril šit” destinacijo in zadnje leto je res polno oglasov za naših par kilometrov morja (v bistvu za en maraton), vendar tujci, ki pridejo v Slovenijo čez Karavanke in slučajno odprejo šipe na avtomobilih, verjetno dobijo občutek da so prišli v deželo kjer se ne cedita med in mleko, ampak drek in gnoj!

Ah ja, turizem smo ljudje. In koga briga, če malce smrdi, kajne!

 1. Enaka zgodba je bila včeraj okoli 10 ure zvečer v Mengšu. Ko se je ravno malo shladilo, da bi se skorajda dal prezračit stanovanje za prijetnejši spanec, se je pojavil nek kmet s polno cisterno. Za znoret :(

 2. Ja, to je živ obup (k temu dodaš še kakšno po domače narejeno odtočno infrastrukturo, ki v kakšnem naselju ne razlikuje med kanalizacijo in meteornimi vodami, pa imaš čisto pravi ambient tretjega sveta – manjkajo samo še glasno brneči transformatorji in obcestni prodajalci hitre hrane).

  Nikakor ne razumem, zakaj se je to v zadnjih letih tako razpaslo. P***, saj je včasih ravno tako (ali verjetno še bolje) rasla trava in vse ostalo, pa je bil luft čisto OK, ker ga niso onesnaževali.

  Mislim, da bi morali (tudi uradno) prepovedati to prakso (če še ni). Praznilci greznic naj odvažajo tovor do bližnje čistilne naprave, travnikov ni treba gnojiti (vsaj ne spomnim se, da bi kadarkoli v preteklosti to kdo počel), ker trava raste sama od sebe, za polja pa je menda kravji gnoj, ki se hitro razkadi.

 3. Se strinjam s spletkotom, ta problem imamo vsi ki se peljemo okoli Mengša, Vodic in pa proti Brniku. Kmetje nasuvajo to gnojnico kolikor morejo… pol so pa tuki še eni izjemno moteči objekti – cerkve!!! Po deseti naj se nebi več slišalo hrupa. Greš pa enkrat spat 23.50 pa pol ob 00.00 poslušaš tist nabijanje zvonov !!! Agh pa sem se razgovoru :)

  BTW: Slovensko morje ma 30 C (: če koga zebe pri 36, se gre lahko pogret v morje

 4. seveda nobeden nima pojma o kmetovanju komentira se pa na veliko

 5. @anez: nisem komentiral kmetovanja, ampak sem komentiral sranje, ki sem ga primoran vonjati..

  lahko pa nam razlozis vse skupaj, da bomo ozavesceni in bom drugic poleg solate narocil se kozarcek gnojnice recimo :)

 6. Vraga, kolk ste “čudni”. Meni to čisto nč ne smrdi, poleg tega pa to sploh ni onesnaževanje.

 7. @bajdec … Ne, to sploh ni onesnaževanje. In zakaj je potem voda, ki izvira pod zemljo, katero se gnoji, onesnažena oziroma ni primerna za pitje?

Komentarji so zaprti.