Ko so se pojavile informacije, da Uroš Slak in Bojan Traven prihajata nazaj na RTV Slovenija, me je kot davkoplačevalca zanimalo kdo je podpisal njuno pogodbo in kakšen znesek bosta “prestopnika” dobila.

In tako sem dne 30.6. 2010 na elektronski naslov PR – RTV Slovenija ([email protected]) poslal naslednje sporočilo:

Kot davkoplačevalca, kot gledalca nacionalne televizije in kot kritičnega opazovalca razmer v Sloveniji, me je presenetila novica, da se vračata na RTV Slovenija Uroš Slak in Bojan Traven.

Ker do sedaj nikjer še nisem zasledil informacije o honorarjih, ki jih bosta dobivala za vodenje, oz. urednikovanje (?), se mi zastavlja vprašanje, če ta informacija spada pod Informacije javnega značaja, ki jih ureja ZDIJZ.

V tem primeru me zanima naslednje:


1. kdo je podpisal avtorsko pogodbo z Urošem Slakom in Bojanom Travnom
2. kakšen je njun honorar; lahko mesečni znesek, ali znesek na oddajo

Prav tako bi prosil, če zahtevani/želeni podatki sodijo pod informacije javnega značaja, za elektronsko skenirano verzijo sklenjenih pogodb med RTVS in navedenima.

Zraven sem navedel še moje podatke, da bi vse skupaj izpadlo malce bolj resno. In čakal odgovor. 5.7.2010 sem še enkrat posredoval isto elektronsko sporočilo na naslov PRovke RTV Slovenija in naslednji dan dobil tudi njen odgovor:

Spoštovani,
Za zdaj teh podatkov še nismo razkrivali. V kolikor jih bomo, vas obvestimo.

Polonca Komar
vodja službe za odnose z javnostjo
RTV Slovenija

Khm. Mene ni zanimalo ali so na RTV te podatke že razkrivali ali ne. Mene je zanimal znesek in podpisnik pogodbe.

No, na srečo sem par dni kasneje v časopisu Mladina dobil odgovore na svoja vprašanja. Namreč njuni pogodbi naj bi bila po informacijah, ki so jih pridobili v Mladini vredni 4500€ + DDV in 12 mesečnih plač odpravnine, če ju predčasno odpustijo.

“Javna hiša” – ne posreduje informacij javnega značaja – kar pogodbi v tem primeru sta, ampak rajši najde priročen izgovor. Sicer pa bi, če ne bi bile številke objavljene v Mladini, se za pomoč v tem primeru obrnil na urad informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, kjer bi podali mnenje ali so ti podatki informacije javnega značaja, ali ne.

Se pa zavedam, da bi imeli na RTV Slo še vedno 20 dni časa, da odgovorijo na mojo zahtevo, ki bi morala biti poslana s priporočeno pošto, v primeru, da bi imel blog vpisan v razvid medijev, pa bi bil ta čas 5 dni in bi zadostovala elektronska komunikacija. Očitno bo treba nekaj narediti na tem področju.

Predvsem pa se mi zdi številka 4500€ precej visoka! Ampak to je že drugo poglavje, ki me ne zanima!

11 Responses to Ali je honorar Uroša Slaka in Bojana Travna informacija javnega značaja

 1. Preiskovalni novinar Had :) Me zanima, kje so bili naši ostali mediji (razen Mladine seveda) v tej zadevi. A zdaj bodo še blogerji morali preiskovat zadeve namesto njih? ;)

 2. abcd pravi:

  Zadeva je rešena čisto enostavno. Gospoda NISTA ZAPOSLENA na RTV Slovenija, njun honorar ne spada pod plačo javnih vslužbencev. Vsak od niju ima podjetje (verjetno sp), katero izstavi račun (zato podatek o DDV). Ne gre za plačo, ampak za plačilo storitev pravni osebi.

  Tako ima RTV neto stroške, ne poveča števila zaposlenih etc. Sedaj pa preračunaj koliko si lahko gospoda izplačata preko svojih podjetij kot neto plačo. Tako na pamet, bi rekel, da prideš na okoli 2000 eur, ki pa ni visoka plača za voditelja prime time oddaje, ne?

  RTV dejansko prišpara. :)

 3. had pravi:

  @abcd: ravno zato, ker nista zaposlena, ampak imata pogodbi, me je zanimal znesek.. ce bi bila zaposlena, potem stevilke ne bi bile tako visoke..

  pri 4500+ddv ti ostane mesecno okoli 4000 :) izplacas si minimalca, 300€ + 100€ racunovodstvo.. in voila.. stevilka je hudicevo lepa :) lepsa, kot jo ima nas pahor :)

  seveda je kul za rtv.. se cist strinjam.. ker ce bi bila to neto placa, bi rtv placala hudicevo velikooo vec..

  vendar naj bodo taksne pogodbe javne.. saj jih v koncni fazi mi placujemo.. :)

 4. abcd pravi:

  @had: Minimalc 300 eur? V Srbiji? :)

  Ampak razmišljanje ni napačno. Moja predpostavka je bila, če bi si človek želel na ta denar nakazati polno plačo, kar dandanes ne prinese nobene prednosti, itak planirajo flat penzije čez nekaj desetletij.

 5. had pravi:

  @abcd: malce napacno sem se izrazil :) mea culpa.. minimalc 740€ in za to placas prispevkov drzavi:

  prispevki za PIZ 178.76
  prispevki za ZZ 98.74
  drugi prisp. 2.93
  skupaj 280.43

  :)

  in odneses polno skledo :)

 6. Mirko pravi:

  sicer informacije o plačah omenjenih gospodov ni “izbrskala” Mladina, ampak sta jo sama podala v izjavi za javnost.

 7. had pravi:

  @mirko: informacija je bila objavljena v petek v mladini.. glede na to, da oni zakljucijo redakcijo v cetrtek, so verjetno oni to izvedeli neuradno.. sem pa zdajle nasil zapis pri pozarju, ki je bil objavljen v petek..

  ne vem.. mogoce pa se motim :)

 8. inspiron pravi:

  Ce imata s.p., si nic ne nakazujeta, ampak je ves prihodek tudi dohodninsko obdavcen kot vsaka normalna placa (z “minimalcem” se da prvo leto s.p. malo goljufati (ker ne ve drzava, koliko naj ti zaracuna prispevkov), toda ze drugo leto s.p.-ja ti to ne pomaga vec).

  Torej ne odneseta polno skledo, ampak kolikor sta potem sposobna se z kilometrinami in ostalim “kretaivnim racunovodstvom” pobrati…

  Had, sej si ti s.p., a odnasas polno skledo? :)

 9. (jm) pravi:

  hm. hm. za prime time voditelja je to …. no … če njima paše.

 10. had pravi:

  @inspiron: doma v “neki vukojebini”, tako da se nabere kilometrine :)

  @jm: sej sej.. sam zdaj je na “nasi” tv :)

 11. (jm) pravi:

  Sicer pa so televizije v Sloveniji itak zmešane.

  Nacionalka zaposluje “komercialne” novinarje in voditelje, ki so se uveljavili (in odslužili na komercialki).

  Komercialka pa daje zavetje novinarjem, ki so bili izgnani po politični liniji.

  V normalnem svetu bi komercialka imela komercialne, javna pa bi bila zavetnica neodvisnih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.