Tale zapis, reciklaža zapisov na temo vožnje po prehitevalnem pasu, je posledica kolumne, ki jo je napisal Vinko Kernc v Avto Magazinu – Sramotilni pas in kjer je zapisal – ker so Slovencem vsi pasovi, ki niso prehitevalni, od Ljubljane v vse smeri in čez mejo naše lepe deželice – sramotilni

O fenomenu prehitevalnega pasu sem sam pisal že večkrat in bentil in besnil nad vozniki, ki ne vedo, da je prehitevalni pas namenjen prehitevanju in NE vožnji! In takšni vozniki niso samo Slovenci, da ne bom preveč posploševal zadev. Ampak najprej k reciklaži zapisov:

 • Prehitevalni pas na avtocesti je namenjen prehitevanju!
 • Vsi vozniki, ki zjutraj po avtocesti vozite s hitrostjo 100 km/h ali manj po prehitevalnem pasu in prehitevate sami sebe – prehitevalni pas na avtocesti je namenjen prehitevanju! In če mogoče kdo ne razume, še enkrat – prehitevalni pas na avtocesti je namenjen prehitevanju!

 • Nov slovenski šport – vožnja po prehitevalnem pasu
 • Pogoji sodelovanja v novem slovenskem športu – vožnji po prehitevalnem pasu so preprosti in imajo samo eno pravilo. Kupiš vinjeto in se odpraviš na najbližjo avtocesto. Zapelješ nanjo in takoj, ko je mogoče zapelješ na prehitevalni pas in ne glede na hitrost, se ne odmakneš iz prehitevalnega pasu!

 • Ukinimo avtoceste
 • Ukinimo avtoceste in jih prekategorizirajmo v ceste rezervirane za motorna vozila! Vem, veliko “jamram” in vem, da bi bil lahko kdaj tudi malce bolj uvideven in strpen. Ampak odkar imamo nove, višje kazni za prometne prekrške, je vožnja po naših avtocestah “nočna mora”!
  Vožnja po voznem pasu poteka s hitrostjo 90 km/h, ker je potrebno biti pazljiv, ker so kazni hudičevo visoke! Vožnja po prehitevalnem pasu poteka s hitrostjo 110 km/h, ker je potrebno biti pazljiv, ker so kazni hudičevo visoke! Ljudje zapeljejo na prehitevalni pas in so “pohani in pečeni” na njem. Pa saj vozijo s hitrostjo 110 km/h, zakaj bi se torej odmaknili, kajne?!

  Zadnja dva vikenda sem se okoli opoldne odpravil proti morju. Navkljub vsem opozorilom in navkljub povečanemu prometu, sem jo zelo dobro odnesel – praktično nobenih zastojev na cestninskih postajah, niti na meji. V bistvu je bil promet povsem tekoč, le fenomen prehitevalnega pasu je bil zopet na delu.

  Vozila s prikolicami, kombiji, avtobusi, vsi bi vozili po prehitevalnem pasu, kljub temu da se niso premikali več kot 100km/h in so imeli možnost izbire treh pasov – Vrhniški klanec konkretno.
  In ko so prišli na prehitevalni pas, jih niti atomska bomba ni več spravila z njega, čeprav so večino poti prehitevali sami sebe! In vozila, ki so upala, da jim bo uspelo z “blendanjem”, oz. s smerokazom opozoriti, da naj se “superduperhitrikivozi100nauronaprehitevalnepasu” odstrani, so kaj kmalu izgubila upanje in so se rajši sami spravili na vozni pas in uživali v cijazenju po avtocesti. Kakopačne, ko pa hitrost ubija.

  In namesto da bi na naših avtocestah Provide kaznovale tudi takšne voznike, se le to ne dogaja. Kazen bodo dobili tisti, ki vozijo par 10km na uro prehitro. Ampak takšna je nacionalna akcija in če tako mislijo “kronane” glave, potem bo že držalo – hitrost ubija, sploh ko se cijaziš po cestah in namesto da bi užival v vožnji, izgubljaš živce.

  Prosim, ampak resnično lepo prosim – če ne prehitevate, se odstranite iz prehitevalnega pasu in pustite tistim, ki si upajo peljati 130km/h po avtocesti, da peljejo mimo vas!
  In če sami nimate jajc, da bi, kljub temu da imate BMW-ja, Audija, ali pa Golfa, vozili po voznem pasu, vam povem, da jih imate, saj boste prav pošteno drugačni od vseh ostalih voznikov, ki imajo občutek da z nakupom “dobrega” avta dobijo tudi licenco za trajno vožnjo po prehitevalnem pasu!

  Prehitevajte in pustite prehitevati tudi drugim! Matr vola eva na kubik!