Besedilo v drobnem tisku elektronskega sporočila – ni nujno, da to sporočilo odraža uradno stališče družbe, je zadnje čase vse pogostejše. Namreč s tem naj bi se reševale določene težave pri komuniciranju, do katerih lahko pride, če zaposleni “izkoriščajo” službene elektronske naslove za “domačo rabo”.

Ampak prav ta stavek je precej problematičen v primeru ko dobiš elektronsko sporočilo, ki dejansko izraža stališče podjetja – ponudba, pogodba, aneks,… ali karkoli podobnega in je pod njim podpisana oseba, ki v taistem podjetju skrbi za takšne stvari!

V takšnem primeru se preprosto vprašaš ali se podpisana oseba samo malce heca in izraža svoje stališče ali pa je to dejansko stališče podjetja v katerem je ta oseba zaposlena in v imenu katerega odgovarja?


Plastičen primer: po elektronski pošti pošljem elektronsko sporočilo podjetju za predračun za izdelek X. V imenu podjetja mi oseba Y pošlje predračun, v drobnem tisku pa ima zapisano -ni nujno, da to sporočilo odraža uradno stališče družbe.
In sem v resni dilemi. Ali je torej ta predračun resnično pravi ali pa je bilo osebi Y dolgčas in se je samo malo “hecala”. Naj plačam, ali vse skupaj vržem v koš?

No, rešitev je precej preprosta. V primeru, ko se pošiljajo iz službenega elektronskega predala privatna sporočila, potem je drobni tisk na mestu (sicer ne vem zakaj bi to človek v sedanjem času to počel!)
V primeru, ko se pošiljajo uradne zadeve, pa je tak drobni tisk odveč in predvsem problematičen, če se najde kakšen “pikolovec”, kot sem v tem primeru jaz in ga ta zadeva zmoti!

Zavedam se, da se lahko takšen droben tisk mirno preskoči, vendar mogoče pa bo kdo opazil, da so takšne stvari dejansko moteče, oz. da lahko naredijo zmedo. In če bodo v kateri izmed “korporacij” odstranili takšen droben tisk, je bil moj namen dosežen. Upanje umre zadnje!