Veliko uporabnikov “smart” mobilnih telefonov je presenečenih, ko pridejo z dopusta na Hrvaškem in je njihov mobilni račun primerljiv s ceno dopusta, ki so jo plačali. Prenos podatkov na Hrvaškem je zasoljen in pametni telefoni se sami povezujejo na internet in posodabljajo aplikacije za vreme, rss-e, ali pa sinhronizirajo elektronsko pošto. Slednje pomeni veliko povezav, ki so sicer kratkotrajne, vendar se vsaka zaračuna po precej zasoljeni ceni.

In seveda obstajamo ljudje, ki si dopusta brez interneta ne znamo predstavljati. In namesto da vi vzel na morje samo kopalke in užival v soncu in morje, gre z menoj ponavadi cel kup elektronike – dva iPhona, iPad, MacBook, iPod, da o foto opremi niti ne govorim. In seveda sem prav pošteno preveril vse možnosti, kako najcenejše dostopati do interneta na Hrvaškem. Moja rešitev je preprosta:


Kupiš VIP predplačniško kartico (25 kun) in zraven vzameš bon za polnjenje za 30 kun. Ker je ta kartica namenjena cenejšim klicem v tujino (kar seveda ni slabo), vendar mene zanima samo internet, je treba spremeniti “paket”. Klic na 0917700 in pogovor z operaterjem, ki me je včeraj zelo prijetno presenetil s svojo prijaznostjo, uredi to. Operater mi je spremenil paket, kajti na obstoječem za 25 kun ni bilo možnosti vklopa Surf tarife, ki je idealna za prenos podatkov na Hrvaškem. To se sicer plača posebej, ampak ker sem imel še bon za polnjenje za 30 kun, je bila ta storitev zastonj.

Po spremembi paketa sem moral poslati še sms z vsebino SURF100 na 792, kar mi je operater poslal kot sms. In sedaj imam zastonj dostop do mobilnega facebooka, preveriti moram, če je iPhone aplikacija za FB tudi zastonj v tem primeru, imam 100MB prenosa podatkov za ceno 30 kun, kar lahko potem preprosto polnim.

Seveda pa sledi vprašanje kako se lahko taista rešitev uporablja tudi na računalniku? Preprosto, za iPhone obstaja sw MyWi, s katerim postane iPhone dostopna wireless točka, ki jo lahko uporabljajo druge naprave. In taisto stvar omogoča večina novejših telefonov – tethering.

To je moja rešitev, ki je bila ob kalkuliranju zame daleč najcenejša. Seveda pa obstaja rešitev, ki je še cenejša, vendar jo je moč uporabljati samo za dostop do interneta preko računalnika:

USB modem (149 kun), kjer je nekaj malega prometa že vključenega in potem vklop opcije SURF1000, kjer morate račun napolniti za 191 kun in imate 1 Giga prenosa podatkov, kar je veliko bolj ugodno, kot če polnite za manj denarja večkrat.

In zakaj mobilni internet? Ker lastniki apartmajev ne razmišljajo o turistih in jim ne morejo ponuditi zastonj interneta, ker so cene internta v hotelih krepko zasoljene (ZDA – 14$, CRO – 25 kun, na dan) in se veliko bolj splača imeti svojo alternativo, ki je vedno pri roki.

Seveda pa se strinjam z mnenjem, da se da na počitnicah preživeti brez interneta. No, jaz tega še nisem poskusil in močno dvomim, da bi tvegal in to res naredil!

p.s.: če ima kdo kakšno cenejšo varianto za dostop do internet na Hrvaškem, pa na dan z besedo. Tudi Egipt me zanima, da ne bom odkrivl tople vode