Veliko uporabnikov “smart” mobilnih telefonov je presenečenih, ko pridejo z dopusta na Hrvaškem in je njihov mobilni račun primerljiv s ceno dopusta, ki so jo plačali. Prenos podatkov na Hrvaškem je zasoljen in pametni telefoni se sami povezujejo na internet in posodabljajo aplikacije za vreme, rss-e, ali pa sinhronizirajo elektronsko pošto. Slednje pomeni veliko povezav, ki so sicer kratkotrajne, vendar se vsaka zaračuna po precej zasoljeni ceni.

In seveda obstajamo ljudje, ki si dopusta brez interneta ne znamo predstavljati. In namesto da vi vzel na morje samo kopalke in užival v soncu in morje, gre z menoj ponavadi cel kup elektronike – dva iPhona, iPad, MacBook, iPod, da o foto opremi niti ne govorim. In seveda sem prav pošteno preveril vse možnosti, kako najcenejše dostopati do interneta na Hrvaškem. Moja rešitev je preprosta:


Kupiš VIP predplačniško kartico (25 kun) in zraven vzameš bon za polnjenje za 30 kun. Ker je ta kartica namenjena cenejšim klicem v tujino (kar seveda ni slabo), vendar mene zanima samo internet, je treba spremeniti “paket”. Klic na 0917700 in pogovor z operaterjem, ki me je včeraj zelo prijetno presenetil s svojo prijaznostjo, uredi to. Operater mi je spremenil paket, kajti na obstoječem za 25 kun ni bilo možnosti vklopa Surf tarife, ki je idealna za prenos podatkov na Hrvaškem. To se sicer plača posebej, ampak ker sem imel še bon za polnjenje za 30 kun, je bila ta storitev zastonj.

Po spremembi paketa sem moral poslati še sms z vsebino SURF100 na 792, kar mi je operater poslal kot sms. In sedaj imam zastonj dostop do mobilnega facebooka, preveriti moram, če je iPhone aplikacija za FB tudi zastonj v tem primeru, imam 100MB prenosa podatkov za ceno 30 kun, kar lahko potem preprosto polnim.

Seveda pa sledi vprašanje kako se lahko taista rešitev uporablja tudi na računalniku? Preprosto, za iPhone obstaja sw MyWi, s katerim postane iPhone dostopna wireless točka, ki jo lahko uporabljajo druge naprave. In taisto stvar omogoča večina novejših telefonov – tethering.

To je moja rešitev, ki je bila ob kalkuliranju zame daleč najcenejša. Seveda pa obstaja rešitev, ki je še cenejša, vendar jo je moč uporabljati samo za dostop do interneta preko računalnika:

USB modem (149 kun), kjer je nekaj malega prometa že vključenega in potem vklop opcije SURF1000, kjer morate račun napolniti za 191 kun in imate 1 Giga prenosa podatkov, kar je veliko bolj ugodno, kot če polnite za manj denarja večkrat.

In zakaj mobilni internet? Ker lastniki apartmajev ne razmišljajo o turistih in jim ne morejo ponuditi zastonj interneta, ker so cene internta v hotelih krepko zasoljene (ZDA – 14$, CRO – 25 kun, na dan) in se veliko bolj splača imeti svojo alternativo, ki je vedno pri roki.

Seveda pa se strinjam z mnenjem, da se da na počitnicah preživeti brez interneta. No, jaz tega še nisem poskusil in močno dvomim, da bi tvegal in to res naredil!

p.s.: če ima kdo kakšno cenejšo varianto za dostop do internet na Hrvaškem, pa na dan z besedo. Tudi Egipt me zanima, da ne bom odkrivl tople vode

20 Responses to Hrvaška in najcenejši dostop do interneta na morju

 1. gregac pravi:

  Hja jaz sem skoraj na koncu dopusta ugotovil da ima VIPnet (predplačniški paket za interent) opcije in sicer kupiš bone in napolniš račun potem pa lahko kupiš opcije:
  Opcija 50 MB 25,00 kn
  Opcija 300 MB 91,00 kn
  Opcija 1 GB 191,00 kn

  Sestra je imela Tele2 in je bila neka akcija, če kupiš bon za 100 kn potem srfaš za 0,25 kn/MB, vendar če hočeš srfati po takšni ceni moraš vedno kupovati bone za 100 kn.

 2. mrOctagon pravi:

  Sploh ne veš kako se paše odklopiti za teden ali dva od računalnika in telefona. Meni vsako leto uspe.

 3. ZonPjer pravi:

  Hvala za tale zapis! Sej veš, tridnevni dopust me bo za “nič” surfanja stal 60€…Prekleto.

 4. bm pravi:

  Lahko se kaj tudi dopiše na Wiki “for pay as you go SIM cards around the world”

 5. Baho pravi:

  No ja lastniki apartmajev se že trudijo, da bi gostom omogočili dostop do interneta. Vendar je infrastruktura na hrvaškem zelo za časom. Približno 60% hrvaških gospodinjstev ne more imeti ADSL dostopa zaradi famoznih sivih PCM škatlic na drogovih pred bajto, te škatlice so omogočale telefonske dvojčke sedaj pa ovirajo ADSL signal, tudi tehnična zmogljivost central še zdaleč ne zadošča vsemu povpraševanju, vsaj tukaj v istri ne. Nekaj se je pa le premaknilo, čakalna doba se je zmanjšala iz dveh let in pol na eno leto preden ti umaknejo PCM škatlico in te priklopijo na prosti slot.
  Potem je tukaj še nekonkurenčnost ponudnikov žičnega dostopa, kjer ima hrvaški t-com podoben položaj, kot ga je imel slovenski telekom pred leti. Ponudba paketov je za slovenskega uporabnika prav barbarska, ADSL paketi z omejenim prometom 1 in 15GB ter “neograničen” vendar zaradi obvezne 12 mesečne pogodbe je vprašanje, če se splača za 3 mesece sezone plačevati ostalih 9 mesecev naročnine. Največjo hitrost, ki jo ponujajo je 4Mbit/s downloada, katero turisti hitro zatrpajo, če nisi malo bolj tehnično podkovan oddajalec apartmajev, ki bi to omejil.

 6. abcd pravi:

  @had: Napisal si cel spisek drage opreme, ki jo nosiš na dopust…Tako po grobi oceni, bi človek rekel, da se splača mal pogooglat po tvojih zapisih in te izbrskat…če imaš v twitterju še lokacijo vklopljeno, pa toliko bolje.

  Ob katerih urah hodiš na plažo? :)

 7. Marin pravi:

  Raje ti vključi svoj telefon :).

 8. Joker pravi:

  @had naredi še speedtest :) da vidimo kak net imajo hrvati :D

 9. Roky pravi:

  Jaz sem uporabljal T-mobile simpa internet. Mogoče zna biti T-mobile prisoten tudi v Egiptu. Več info na blogu.

 10. Anonimno pravi:

  Ti si za v don Pierinovo komuno. Pa najbrž tudi na Studencu znajo zdraviti te odvisnosti

 11. had pravi:

  @anonymous: a to placa drzava? se mi zdravljenje steje v pokojninsko dobo?

 12. Cyb3r pravi:

  Mah, ne poslušaj takšnih pripomb… Nekateri na dopustu berejo knjige in rešujejo križanke, mi pač beremo internet.

  Na dopustu se sprošča in zabava, če nam je pač to zabavno, zakaj bi se odrekali, mar ne? :)

 13. Goran pravi:

  Praviš da imaš sabo tudi ipad – kako rešiti to na njem glede na to da ne moreš poslati sms z njega. Mogoče adapter za micro sim kartico in to urediš na mobiju?

 14. had pravi:

  @goran: imam ipada in iphona.. v iphona sem vtaknil vip kartico in nalozil nanj program mywi – in s tem iphone postane hotspot wireless, preko katerega se lahko igram z ipadom :)

  sicer pa na zalost imam jaz samo wireless ipad, tako da mi simka ne pride prav.. v nasprotnem primeru, ce bi imel 3g-ja, bi lahko vtaknil notri simko.. in obstaja software, ki omogoca posiljanje preko ipada (sam ga se nisem testiral)..

 15. Goran pravi:

  Ja saj imam ta software, v bistvu sem vprašal za brata ki danes odhaja pa ima nov ipad na katerega ni še nič naloženo, nima iphona, niti nima še računa na itunes ….. se mu pa mudi. OK, bo že preživel brez :)

 16. USB pravi:

  Mene pa zanima, če ta USB modem (recimo od hrvaškega T-Mobile) deluje tudi v Sloveniji (Mobitel, …), če zamenjaš podatkovno kartico.

  Ima kdo kakšno informacijo, oziroma izkušnje?

 17. gregac pravi:

  @USB za T mobile ne vem, vem pa da od VipNet in Tele2 ne deluje, potrebno je modem odkleniti (dc-unlocker.com)

 18. remyskijumper pravi:

  Naprej da vam povem za Egipt. Tam T-Mobile ni prisoten. Glavan operaterja sta Vodafone EG in Mobilnil (ali nekaj takega). Oba uporabljata tehnologiji GSM, GPRS in EDGE. Tam UMTS oz. HSDPA/HSUPA ne poznajo, tko da boš imel kar precej počasen Internet. Na CRO T-Mobile prodaja zaklenjene USB modeme.

 19. Rok pravi:

  Kako je pa z gostovanjem na Hrvaškem letos. Kaj se najbolj splača. Kolikor gledam zdajle, ima VIp do 30.6.2011 50% popusta. Na kaj moram biti pozoren? Tega še nikoli nisem delal?

 20. had pravi:

  za letos ne vem.. ampak mislim da se cene niso prevec spremenile.. jaz ostajam na vipu :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.