Ko sem se v soboto vrača iz plaže v Igranah, se mi je zdel čuden vonj v zraku. Najprej sem bil prepričan da sosed kuri plastiko, ko pa so z “neba” začele leteti saje in je nebo postalo povsem sivo in ko sem videl “stare domačinke”, ki so zapirale okna, pa mi je postalo jasno, da se dogaja nekaj bolj resnega.

Nedaleč od morja, je zagorel gozd – po pričevanju domačinov je to moral nekdo podtakniti, kajti tam ni nobene poti, ali česa podobnega, da bi lahko karkoli zagorelo. In ogenj se je precej hitro širil. Starejši domačini so obujali spomine na ogenj pred desetimi leti, nekateri so panično škropili svoje vrtove. Ljudje pa so se nabirali in opazovali z dimom zakajeno pobočje.

Ogenj je bil oddaljen od prvih hiš približno 300 metrov, na precej težko dostopnem terenu, ko so prišle prve gasilske enote in začele z akcijo. Na koncu je bilo na terenu preko 15 gasilskih vozil in gasilci so se dejansko borili z ognjenimi zublji in poskušali zaustaviti ogenj, ki se je bližal cerkvi. Po slabe pol ure je priletel prvi Canadair in na veselje “gledalcev” spustil vodo iz trupa – in pošteno zalil tudi gledalce s slano vodo.

Kasneje sta se mu pridružila še dva in s skupnimi “močmi” so pogasili požar, preventivno pa so še parkrat zalili okolico pogorišča. Lastnik zemlje, kjer je zagorelo se je jezil, kajti ravno lansko leto je posadil oljke, “starejše domačinke” pa so skočile še v cerkev in se zahvalile “nekomu zgoraj”, da jim ni ogenj uničil domov. No, veliko lažje bi bilo, če bi gasilcem prinesle “rakijo” in bi se njim zahvalile.

Miren dan v mirnih Igranah se je končal srečno in s precej akcije. Čehi in Slovaki so bili zadovoljni, domačini pa precej manj!

Klik na fotografijo za celotno galerijo Igrane – požar – Canadair v akciji
pozar igrane - canadair