Marin Medak – intervju na 1/3 poti s kajakom do Zakintosa

Marin Medak – spletna stran http://www.marinmedak.com – twitter @mmarin – je tisti pogumen fant, ki se je odločil da gre letos na dopust iz Slovenije (oz. Savudrije) s kajakom in močjo svojih rok do Zakintosa in o katerem so se v zadnjem tednu razpisali naši mediji (ki so mu pobrali fotografije, brez predhodnega njegovega dovoljenja in brez linkanja do njegove spletne strani, kjer so ažurne informacije o njegovem podvigu).
spodnje fotografije lahko mediji uporabijo brez vprašanj in mojega predhodnega soglasja!

Jaz sem imel srečo, saj se je Marin ustavil za eno noč v Igranah, kjer sem na dopustu in sem preživel v njegovi družbi čudovito popoldne, ko je odgovarjal na vprašanja radijskih postaj (Radio Antena in Radio Kum). Upam, da bo imel naprej več sreče z vremenom, kot jo je imel zadnje tri dni, ko se je moral večkrat ustaviti in ni mogel podreti rekorda po Jadranu, ki je bil med drugim tudi med njegovimi načrti.

Za bralce bloga pa je odgovoril tudi na par vprašanj. Eksluzivno Marin Medak iz Igran:

 • Marin, zadnje čase se pojavlja veliko vprašanj o tebi. Kdo si, kaj počneš v življenju?

Navdušenec nad naravo, študent elektrotehnike, obsedenec s potovanji in odkrivanji neznanega, ki se rad uči in preizkuša nove stvari. Urednik portala potopisnik, Google Adsense ekspert in uživač v dobri hrani.

 • Zakaj si se odločil za to pot, ki definitivno ni preprosta, predvsem pa je precej tvegana (vsaj v mojih očeh)?

Za to sem se odločil, zaradi kvalitetno preživetega času in ker mi ni padlo na misel nič drugega, kako naj preživim poletni čas. Seveda pa je zraven tudi malo samodokazovanja.

Klik na fotografijo za celotno galerijo in intervju z Marinom Medakom
marin medak

 • Ima tvoja pot od Savudrije do Zakintosa kakšen globji pomen – reševanje svetovnega miru, mogoče lakota v Afriki?

Seveda. Te problemi me mučijo že vrsto let in končno sem se odločil da temu naredim konec. Šalo na stran. Niti najmanjšega globjega pomena nima moje veslanje od Savudrije do Zakintosa.

 • Sponzorji? Jih imaš? Si zanimiv za medije, glede na to, da si se odločil za precej ekstremno pot?

Sponzorji so:

 • Sandiline z oblačili in posebej zame prirejeno krovnico (tisti del, ki je na vrhu kajaka – kiklca)
 • CsCanoe s prototipom vesla, ki ga testiram na daljše razdalje
 • NaviSafe z lučmi

Po obisku spletne strani MarinMedak.com sem očitno zanimiv za obiskovalce (v zadnjem tednu si je spletno stran ogledalo preko 15.000 unique obiskovalcev) in tudi mediji so opazili moj podvig, ki sem se ga lotil.

 • Ali imaš mogoče podatke, ali je že kakšen Slovenec prečil taisto pot?

Kolikor vem, je že nekdo pred menoj “odveslal” pot do Krfa, vendar je Zakintos še približno 150 navtičnih milj naprej.

 • Glede na to, da si cele dneve v vodi, oz. na kajaku, kako se počutiš zvečer, ko se nekje ustaviš?

Težko se je umiriti, ampak je odličen občutek, ko se zavedaš, da je dan za teboj in par 10 navtičnih milj manj do konca.

 • Kaj najbolj pogrešaš na svoji odisejadi?

Družbo in simpatijo – veliko lažje bi bilo, če bi bila ona na kajaku pred menoj. Vendar mi je to samo v vzpodbudo, kajti to je razlog, da veslam precej hitreje, kot bi sicer.

 • Katere “gadgete” imaš vse s seboj?

SpotGPS Tracker za sledenje in z možnostjo SOS klica, tri mobilne telefone, prenosnik, GPS, dva fotoaparata, eno kamero, cel kup dodatnih baterij, solarne celice pa sem odvrgel na Dugem otoku, ker mi je bila škatla z baterijami preveč v napoto.

 • Preden zaspiš, kaj počneš? Je spanje na samotnih delih otokov prijetno, ali bi bil rajši kje med “vrstniki”, ki žurajo?

S seboj imam prenosno knjižnico – 12 knjig, med njimi tudi Avtoštoparski vodnik po Galaksiji in pred spanjem rad preberem par strani, ki me umirijo in pripravijo na spanec.
Včasih pogrešam žur, vendar mi to ni v oviro.

 • Glede na to, da si že na 1/3 poti (230 navtičnih milj) do Zakintosa, je vnema kaj večja?

Ker sem misel na rekord opustil zaradi vremena, je pritisk s tem manjši in čas raje kvalitetno izkoristim z drugimi stvarmi, kot je samo veslanje.

 • O čem razmišljaš med svojim veslanjem? Je hudo biti 24/7 sam s seboj?

Včasih zelo, ko se ne morem umiriti, predvsem takrat pa pridejo na površje prijetni in smešni spomini iz preteklih potovanj, ko se začnem sredi morja na ves glas smejati – če bi me kdo videl, bi verjel da sem že dolgo na morju.

 • Kaj se ti zdi najtežje med tvojo odisejado na morju?

Vsekakor je najtežje začeti dan, ko se je potrebno obleči v mokra oblačila in sesti v vlažen kajak. Po parih zavesljajih pa se te občutki razblinijo in spet razmišljam o možnih načinih reševanja sveta in svetovne ekonomije.

 • Imaš kakšno sporočilo za ljudi, ki te spremljajo iz varnih zavetij domov – bralce Internetmojstra in vseh ostalih medijev?

Iskreno rečeno ne, kajti na to pot sem se odpravil brez kakršnihkoli pričakovanj ostalih, predvsem zaradi sebe. Sem pa seveda vesel nad pozitivnimi odzivi in prijetnimi komentarji, ki mi olajšajo marsikatere hude trenutke.

 • Ko prideš do Zakintosa, v kar niti ne dvomim, kaj boš najprej naredil?

Masažaaaaaa. O tem sanjam že precej časa.

Hvala Marin za pogovor in mirno morje naprej – predvsem pa srečno z vremenom in veliko lepih trenutkov!

 1. Hudo!!!
  Škoda ker ni nobene slike kajaka; v bistvu me zanima kam pospravi vse svoje “gadgete”…

 2. @mario: cez par minut bodo, ker jih ravno uploadam :) ko se je odpravil naprej na hvar in peljesac do korcule

 3. Super intervju! Čestitke Marinu za tak podvig and vse najboljše za naprej, upam, da ne bo morje preveč valovilo :)

  Tebi Had pa kapo dol za tale intervju. Dobro ti gre od rok :)

 4. Hey,
  Mene pa zanima, kako polni vse te telefone in prenosnik. Ok v intervjuju je zapisano, da je imel prej solarne celice, vendar jih je pustil na Dugem otoku, kaj pa sedaj, kakoo polne svoje gadgete?

 5. @rok: baterije ki jih uporablja so polnilne – sanyo in zdrzijo zelo dolgo – sedaj jih je polnil prvic po sedmih dneh.. en izmed telefonov je lg in njegova baterija prav tako zdrzi sedem dni.. prenosnik je asus eee, ki zdrzi prav tako precej casa..

  ima rezervne baterije s seboj..

  vse naprave so “malo potratne”, prav tako pa baterije zdrzijo zelo dolgo.. naprave bo polnil ko se bo kje ustavil, kjer bo elektrika :)

 6. @had: Ali to pomeni, da je prenosnik Asus polnil, prvič odkar vesla? Če je temu res tako, bo verjetno eden mojih prvih nakupov, tak prenosnik.

 7. No leta 2001 je moj znanec obveslal celo jadransko morje. Štart v Devinu, nato po vzhodni strani do Otranskih vrat in po celi dolžini Ialije do Devina. Veslal je na deski za surf s prirejenim sedežem in rabil okrog 2 meseca. Bil pa je takrat star 52let (brez GPS in brez mobilnega telefona ;)

Komentarji so zaprti.