Školjke prstaci -(litophaga litophaga) so ene izmed najbolj cenjenih školjk. Rastejo v skalah in je za njihovo nabiranje potrebno razbijati “obalo”, oz. kamne, v katerih živijo. Življenjska doba prstaca je do 80 let.

Prstaci so prepovedani, oz. zaščiteni v Sloveniji in Hrvaškem. Kazni na Hrvaškem so od 6000 do 30000 kun. Črni trg seveda deluje in cena za kilogram naj bi bila okoli 70€ v Istri.
Sam se spomnim, da smo pred dvajset in več leti v Kavranu, kjer sem preživljal poletja, ko še ni veljal ta zakon, sami nabirali prstace in jih jedli na buzaru. Mljask, mljask.

Življenje v EU ima svoje prednosti (kakšne, naj ugotovi vsak zase!). Vendar ima življenje v Bosni, ki ni v EU, tudi svoje prednosti – prstace dobiš legalno na jedilniku restavracije Bonaca, po kosilu si lahko v prijetno klimatiziranem lokalu prižgeš cigaro in jo skadiš, brez da bi te kdo s pogledom ubijal. Tudi cene hrane in pijače so v Neumu relativno nizke.

Mi imamo pa EU in zakone, ki nam več stvari prepovedujejo, kot dovoljujejo in se prilagajamo vsemu, podpiramo Grke in počnemu stvari, ki nam jih drugi zapovedo. Ah, ja. Kakšno veselje, kajne?!