Lani na počitnicah v Ameriki sta bili najbolj pogosti tabli Mile in Sale, letos v Dalmaciji pa Zimmer frei.

Meni ljuba skupina Hladno Pivo ima istoimenski komad – Zimmer Frei s sledečim besedilom:

Kad jednoga dana turizam procvjeta, I navale švabe u rekordnom broju
Cijela će zemlja samo od ljeta, Živjeti kao bubreg u loju…
To će biti taj dan, Objesi zimmer frei, Lezi pod palmu i uživaj

zimmer frei


Edo Maajka pa v pesmi Severina prepeva malce drugače:

Džaba nam more kad se na njega ići ne more, jer se nabijaju cijene, a nema sanitarne higijene
ni u jednom restoranu, pa česi donose hranu, usluga je užas jer nam stranci idu na kurac
Nijemac i Slovenac, koji kurac oni hoće, samo žderu i loče i plaćaju da noće, to je pravo loše
može im se svidit, pa će dolazit češće, moramo radit dok oni leže i hoće paradajze svježe
hajmo ih sjebat da ne dolaze, maknut putokaze, blokirat ceste čak, hajmo svi u štrajk
jebo turizam, bitniji nam je nacionalizam, ko je počeo rat, aaaa?

Slednje besede povsem držijo za Dalmacijo. Namreč, Hrvaška je dežela, ki ima čudovite naravne danosti. Neskončno morje, razgibano obalo, vendar nima ljudi, ki bi se znali iti turizem.

Veliko hotelov je še vedno enakih, kot so bili pred 20 in več leti, oz. ko so jih zgradili. Občutek, da me je neka kozmična sila vrgla v otroštvo je še kako prisoten. Nič se ne vlaga v infrastrukturo takšnih objektov, ki bi bili že zdavnaj potrebni renovacije in predvsem drugačnih gospodarjev.

Vse je samo po sebi umevno. In napisi zimmer frei so postavljeni na takšnih hišah / podrtijah, da ne bi šel v njih niti pod razno. In potem pričakujejo Hrvati petične turiste iz Nemčije? Ne, dobijo samo še Čehe in Slovake (da ne bo pomote, jih niti najmanj ne podcenjujem!), ki so edini pripravljeni preživeti dopust v na pol zgrajenih hišah, ki pa zgledajo na fotografijah v agencijah povsem spodobno. Ampak ko narediš 1000 in več kilometrov, se ti ne da več izgubljati časa in iskati druge destinacije. Cene apartmajev v Dalmaciji so od 25€ naprej. In če imaš srečo za ta denar dobiš celo pogled na morje, sicer pa na cesto, ali pa v sosednjo hišo.

Namesto da bi njihova turistična sezona trajala štiri in več mesecev, se osredotočijo na dva meseca in potem vse skupaj samuje. Namesto da bi gostom ponudili kaj več kot zgolj osnovne storitve, jim prodajajo iste stvari kot pred dvajset in več leti.

Mladi, ki so od staršev dobili hiše v Dalmaciji in jih oddajajo se do gostov obnašajo povsem drugače. Bili so že kdaj v svetu in vedo, da ni dovolj postelja in streha, ampak še cel kup drugih stvari. In le takšni imajo lahko cene za apartmaje po cenah, ki so tudi v svetu.