Imad je 31-letni Egipčan, rojen v Kairu v družini, ki se po njihovih kriterijih uvršča med višji sloj in temu primerni so običaji in navade, ki jih mora zavoljo svoje družine tudi spoštovati.

Po končani fakulteti se je zaradi boljšega zaslužka Imad odpravil v Hurgado, kjer je štiri leta delal kot receptor v hotelu, eno leto kot animator in zadnje leto je vodič na določenih izletih, ki jih organizira lokalna agencija. Temu položaju pritiče tudi večja odgovornost in večji zaslužek, ki mu je nujno potreben, da bi lahko v prihodnosti ustvaril družino in si zagotovil življenje, kot ga od njega pričakuje družina. Povprečna plača delavcev v turizmu (hotelsko osebje) v Hurgadi, oz. Egiptu je med 600 in 800 funti – vendar egipčanskimi, kar je okoli 100 eurov. Imajo sicer urejeno prenočišče in hrano, tako da lahko prihranijo precej tega denarja. Seveda pa v ta znesek niso vštete napitnine, ki jim lahko precej izboljšajo mesečni prihodek (jaz sem fantu, ki je nama pospravljal sobo pustil dnevno 2€, kajti bil je natančen in zelo prijazen). Delajo skupaj 45 dni, po 8 ur, potem so prosti 15 dni, ali pa mesec dni delajo in so prosti 10 dni.

In sedaj pridemo do Imadove zgodbe, ki je za naš, zahodni, svet, precej nerzumljiva.


Imadova družina pričakuje od njega da se bo poročil z žensko, ki mu jo bodo izbrali oni, ali pa da bo izbral natanko takšno kot mora biti. Nedolžna absolutno, poleg tega ni smela imeti nikoli nobenega “fanta”, celo tako daleč gre, da izbranka ni smela imeti telefonskih pogovorov z nobenim fantom.

Ko je Imad to govoril, sem bil prepričan, da se heca in nas hoče “impresionirati”, vendar temu ni bilo tako. To je zgodba, ki jo doživljajo fantje v Egiptu vsakodnevno.

Za poroko, da dobi takšno žensko, mora zbrati od 20.000 do 25.000 egipčanskih funtov (okoli 3500€) in z njimi mora kupiti zlato, da jo bo lahko dobil. Prav tako pa mora organizirati poroko, ki po njihovih običajih traja dva dneva in se vseskozi je in pije in na katero je povabljeno preo 500 svatov. Njegov brat, ki se je poročil pred parimi leti in je lastnik podjetja, torej si je to lahko privoščil, je imel na poroki 700 svatov.

Vendar zgodba še ni končana. Imad je bil do sedaj že dvakrat zaročen, ena zaročenka je bila zdravnica, druga slikarka, vendar sta imeli obe dve napako – želeli sta hoditi v službo, oz. delati, s čimer pa se ni strinjala njegova družina. In je moral razdreti zaroko.

Sedaj ima enosobno stanovanje v Hurgadi in eno stanovanje v Kairu, ki so mu ga podarili starši in kjer bi živela njegova žena, za katero bi skrbel. Ima star avto, s katerim se je ravno pred parimi dnevi pripeljal iz Kaira, vendar se mu je pri tem uničil motor, ker ga je pregrel in bo mesec dni delal za njegovo popravilo. Noče pomoči staršev in brata, saj verjame, da mora sam znati preživeti sebe in svojo ženo, kateri ne bo treba ničesar delati, razen skrbeti za dom in družino.

In sedaj pridemo k najbolj presunljivi stvari. Njegovi žena ne bo imela potrebe da razmišlja, saj bo on to počel namesto nje. Če bo želela iti ven, ga bo morala poklicati in vprašati, če ji dovoli. Če bo rekel ne, bo to moralo obveljati. Če bo želela iti kam dlje, bo morala iti z njo njegova mama, ali nekdo iz njegove družine.

Pri njih doma bosta veljali dve pravili:
– vse kar reče Imad drži in je potrebno upoštevati
– drugega pravila ni, ker je edini, ki postavlja pravila Imad

Takšni so njihovi običaji in navade, ki se jih mora on držati, še bolj pa se jih bo morala držati njegova bodoča žena. Njegova zgodba je povzročila glasno negodovanje Slovenk, ki so bile poleg, moški pa smo skomignili z rameni in se spraševali, kaj nam bi bilo v resnici bolj všeč. Zase vem, da ne bi mogel živeti njegovega življenja.

Ker je Imad že vrsto let v Hurgadi med turistkami, je sledilo moj vprašanje o tem, kako se zabava z njimi. In odgovor je bil preprost. Koketira ja, kaj več pa si ne upa, niti še ni naredil, čeprav bi verjetno že lahko. Ampak ker njegova družina pričakuje nekaj povsem drugega od njega, se tega tudi drži.

In Imad je šel naprej šarmirati turistke in se zabavati in smejati na njihov in svoj račun. Vmes pa je še prizna, da kljub 5 letom v Hurgadi, se je šele pred parimi dnevi naučil plavati. Seveda mu nismo verjeli, vendar ko je skočil v vodo z reševalnim jopičem nam je vse skupaj postalo bolj jasno.

11 Responses to Izpoved Imada, 31-letnega Egipčana o življenju in starih običajih

 1. andrej pravi:

  http://bata.blog.siol.net/
  Tukejle imaš en dober blog Slovenke, ki živi z Egipčanom, pa jo lahko mal povprašaš če živi tako, sodeč po zapisih ji je bolje na srečo!

 2. smoger pravi:

  Ja, super običaji in navade…not. Itaq ni idealne družbe, sam mislim, da v Evropi in še kje (Kanada, Nova Zelandija) smo blizu temu.

 3. Pol pa so tudi taki Egipčani, ki jim rečeš ravno to, kar je tebi rekel ta fant in bodo rekli, da smo Evropejci tako smotani, da mislimo da je Egipt 2000 let za nami. Sem nekoč srečal enega takšnega, ki je govoril, da so isti kot na Zahodu, da vse sami odločajo itd. Menim sicer, da je reanost bolj podobna tej v tvojem članku. To je zame svet, ki me ne fascinira, morem priznati, ker pač menim, da so njihove vrednote fundamentalno nasprotne z mojimi.

 4. S pravi:

  Srednji vek… Mah pa saj če pogledamo, je še precej krajev, ki so ostali v srednjem veku. Kot so recimo kralji in krajice, ki jih po mojem že zdavnaj nebi smelo biti, vsaj bi naj živeli v sodobnem svetu.

 5. smoger pravi:

  Kralji in kraljice bi že zdavnaj umrli, če se ne bi parili s služničadjo.

 6. markopigac pravi:

  Roni, je še druga zgodba, ki se ji reče, izkoriščanje Slovenk. Poznam kar nekaj njihovih vodičev, ki so v svoje lovke “ujeli” slovenske vodičke, katere so se z njimi poročile. Vse zgolj in izključno za potrebe zelene karte. No, one si seveda še naprej mislijo, da jih fantje ljubijo.

 7. markopigac pravi:

  Mimogrede, to ni egipcanska realnost. To je realnost vsake drzave. Tudi mi jo imamo. Tudi pri nas starsi odlocajo kdo bo s kom porocen in kaj mora imeti.

 8. smoger pravi:

  @markopigac:Ja, sam tako ekstremnih primerov ni veliko. Če starši odločajo, je to bolj nasvet. Baje so bolj izkušeni od nas…

 9. bata pravi:

  Selam,

  bom povedala še svoje mnenje.
  Zgornja zgodba Emada je čisto možna nikakor pa to ni pravilo.

  To, da se straši mešajo in izbirajo je velika redkost, res pa je da starši v večini primerov odobrijo izbor.
  Morda si je Emad želel povedati, da se morajo starči strinjat?

  Kar se tiče, da mora imeti stanovanje in kupiti zlato je resnica.
  In da se vrednosti tega kupljenega zlata razlikujejo od dekleta do dekleta.

  Koliko mora dati, določi dekle.

  To zlato ostane njej in z njim dela kar je je volja, je pa to zlato namenjeno temu, da ima ona v primeru ločitve ali njegove smrti saj nekaj časa od kje vzeti denar za preživetje.

  Vse ostalo o tem kdo bo razmišljal in tako naprej pa larifari ;)

  Zaključek. Moje mnenje je, da je mal naložil, da bi fasciniral druščino in kako napitnino več dobil ;)

  lp Iz Kaira

  bata

 10. ZonPjer pravi:

  Sej je nekaj logike v tem. Če želi bit fant Bog&Batina doma, plača to z zlatom. Ni trtemrte. Sumim pa tudi sam, kot Bata, da je zgodba malkce iz 1000 in ene noči ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.