Včeraj se je na Ljubljanskem gradu odvil 4. dan 4. Festivala stand-up komedije Panč. Precej polno grajsko dvorišče, vreme naklonjeno festivalu in četica stand up komikov, ki so nas na svoj način poskušali/uspeli spraviti v smeh: Dušan Tomić, Sašo Stare, Galla Miklos, Klemen Mauhler, Boštjan Gorenc – Pižama, Scott Capurra.

Če grem po vrsti. Sam se ne štejem med ljubitelje stand upa, ker so mi določene šale pač ne zdijo smešne, oz. ker določenih stvari ne štekam (se pač zdijo smešne drugim, meni pa zgražanja vredne), zato mi je parkrat na leto obisk stand up predstav povsem zadosten. In če imam srečo, potem naletim na reciklirane izjave, ki sem jih že slišal pred tem.

Dejstvo je, da je poklic stand up komika težko delo! Še težje pa je nastopati pred slovenskim občinstvom, ki je definitivno zahtevno (tako kot jaz, kar sem omenil že v stavku pred tem). Nekateri med občinstvom so se včeraj smejali ves čas, tudi ko je bil komik tiho – očitno preventivno, ker niso štekali za kaj se gre in so želeli biti v trendu s tistimi, ki so razumeli poante! Če komik ne najde povezave z občinstvom se lahko še tako trudi da bi bil smešen, pa mu le to ne bo tako zlahka uspelo. V takšnem primeru se stvar še malce bolj zakomplicira, ampak to je že drugo poglavje.

Rispekt vsem fantom, ki se upajo pojaviti na odru stand upa in izpeljati svoj šov do konca (čeprav z reciklažami in že slišanimi zadevami)!

Sicer sem mislil secirati vsakega posameznega stand up komika, vendar se je odločitev spremenila s prejšnjim stavkom. Upam, da se vidimo tudi naslednje leto Panč!