had blog roni kordis had blog roni kordis

September in jutranje temperature – globalno ohlajanje??

O mojem pogledu na globalno segrevanje sem že pisal. Med drugim sem 9.7.2009 zapisal:

Sredi noči sem se prebudil, ker me je zeblo kot psa (pustimo ob strani vprašanje, ki sem si ga zastavil – ali sem še sploh človek, če me zebe kot psa!), vstal in šel iskati zimski “koutr”. Vzel sem si čas in vrgel oko (ne dobesedno) na termometer zunaj. Ko sem videl, da je živo srebro pod 9 stopinj (na digitalnem termometru), so mi šle vse kocine pokonci (pa ne tiste na glavi, tam jih je bolj malo).

In včeraj je bil 1. september, dan ki sem ga v mladosti sovražil, tako kot večina sovrstnikov. Po počitnicah je bilo potrebno spet v šolo, kjer so nam težile “tršice”, kjer smo se morali učiti in poslušati kaj nam imajo “tršice” za povedati (če na grobo strnem vse skupaj).
In v tistih časih, ko sem hodil še v osnovno šolo, je bil september topel mesec in oblačila so bila temu primerna. Tudi kopanje na bazenu se je zavleklo še v september.

Ampak včeraj je bilo drugače. Zjutraj, ko sem pogledal na termometer sem bil prepričan, da se je ta “beštija” pokvarila, saj je kazal samo 5 stopinj! Seveda je najlažje narediti test zunanje temperature tako, da stopiš ven in začutiš zrak na svoji koži. In že v naslednjem trenutku mi je bilo žal, da sem resnično to storil.


Pustimo ob strani vprašanje, ki sem si ga zastavil že zgoraj – ali sem še sploh človek, če me zebe kot psa! Ja, resnično je bilo 5 stopinj. In namesto da bi iskal kratke rokave, sem moral iskati pulover in namesto šlap sem moral v garaži iskati Adidas Campus Suede.

Je to povsem normalno za ta čas? Meni se ne zdi! Če bo danes popoldan, oz. proti večeru temperatura spet padla pod 12 stopinj (kot je padla včeraj), bom definitivno moral začeti s sezono kurjenja, oz. se bom usmilil in prižgal kamin.

Naslednje dni, če se bo nadaljevalo s takšnimi temperaturami, bom zjutraj z napol odprtimi očmi najprej preveril če je zunaj zapadlo kaj snega! Namesto tople in prijetne jeseni, ko človek lahko še poseda zunaj, smo padli direkt v zimo. In moje telo naj se prilagaja takšnim temperaturnim razlikam? Seveda. Če me bo nekdo futral s tabletami in sranjem, ki ga proizvedejo farmacevtska podjetja.

Definitivno so to posledice globalnega segrevanja, oz. kasneje so to preimenovali v klimatske spremembe in definitivno smo ljudje sami krivi da se nam to dogaja. Vsaj tako nam prodajajo dobitniki Nobelovih (Al Gore al hribi) nagrad in ostali znanstveniki, dočim drugi izpostavljajo globalno ohlajanje (Mišo Alkalaj) in krivdo drugih zadev (naravnih pojavov), kot pa človeka in njegovih posegov v naravo!

Ampak imam srečo, da obstaja globalno segrevanje, saj je temperatura ob 6. uri danes že 7 stopinj! Jupi, Ora, Cockta. Kje so kratke hlače in kratki rokavi, da o šlapah ne govorim!

  1. Zebe me ko pesa!!! To ni jesen. Manj kot teden dni nazaj sem bila v sandalih in oblekci…zdaj me trese v hlačah in jopi…z jakno! :( Resno razmišljam o selitvi ;)

  2. V nedeljo ob 18ih sem bil še v “papučih”, kratkih hlačah in kratki majci. Od ponedeljka naprej pa “živ hlad”, še posebaj ob večernih in jutranjih urah. Na sončku je še nekak prijetno – poletje kje si?!?! :)

  3. ne verjamem, da ima človek sploh kakšen vpliv na vreme in klimo. In če že, se bolj bojim globalnega ohlajanja, ne segrevanja. Raje bi imel tropsko Slovenijo kot pa arktično :) Pa saj bo čez par dni topleje, pa boš lahko z opankami in kratkimi hlačami hodil po Čopovi in se rokoval z Jankovićem :P Ups, aja, ti si iz Zagorja. Sorry, sem pozabil :P

  4. Meni osebno se zelo dvigne žolč ob debatah tega tipa. Za spremljanje vremena imamo znanstvenike, ki so za to izučeni. Spremljanje vremena (temperature, padavin) bi moralo biti v znanstvenem principu, ne pa v duhu subjektivnih, osebnih izkustev (primer: vsakič, ko se pojavi toča dobijo pred kamero starko/starca, ki ječi kako gre vse v tri malore, ker odkar on živi še ni videl česa takšnega). Vse v naravi ima nihanja in ni ustrojeno po meri človeka. Z globalnega vidika ta ohladitev ni nič posebnega in iz dolgoletnih opazovanj gotovo ne izstopa. Da govorimo o spremembi klime, je potrebno najmanj 30 let spremenjenega vremena! Ljudje imamo prevečkrat egocentričen pogled na dogajanje okoli nas in se ne zavedamo, da smo zgolj kolesce v zobovju.

  5. Globalno ohlajanje ali segrevanje – dva lobija, ki pobirata velike denarja za svoj biznis, na naravo pa nimata nobenega vpliva…

  6. ste razmišljali o tem, kakšna plast se ustvarja okrog našega planeta? pa o tem kako potresi vplivajo na določene zadeve… segrevanje ne pomeni vedno samo višjih temperatur… v končni fazi so nas pripeljali daleč ane? dobiček in uspeh…

  7. pa še to… v šesdesetih letih na Pagu ni bilo toče, 60 let… lansko leto je pustošila po otoku… saj ni važno kakšne so temperature, pomembno je to, da nas Zemlja opozarja, verjemite mi… potresi, poplave, orkani… onesnaževanje, smrad, najlažje si je zatiskat oči in se sprenevedat… zdej me pa linčajte

Komentarji so zaprti.