WTF? Gledam cenike različnih novih avtomobilov in mi povsod pade v oči tekst pod cenikom – V ceno niso všteti stroški priprave vozila, ki znašajo XXX EUR.

Verjetno do sedaj, glede na to, da vedno kupujem nove avtomobile, nisem bil pozoren na ta tekst in so mi mirne duše zaračunali stroške priprave vozila!?! Če bi namreč vedel za ta strošek, ga definitivno ne bi plačal, oz. bi brcal in pizdil dokler ne bi dobil popusta za ta del (in bi me kje drugje prinesli okrog).

Vseeno mi je, kakšen avto dobijo oni (konzerviran, ali kako se napiše) in kaj je potrebno narediti za to, da se lahko jaz, kot kupec, vsedem in odpeljem iz salona z njim. Jaz namreč kupujem avto, ne pa dodatne storitve, kot je priprava vozila – naj lepo zapakirajo ta znesek v ceno avtomobila in bom srečen (ker ne bom vedel, za koliko so me “obrnili”). Čeprav je ta strošek pri celotni kupnini avta zanemarljiv, mi gredo takšni “nategi” pošteno na jetra.

Glede na to da se avti prodajajo sami (oz. so se), da prodajalcem ni bilo pred recesijo potrebno narediti ničesar, ampak so samo prodajali avtomobile kot kruh v trgovini, so mi takšne stvari smešne. In če si kupec ki ne bere drobnega tiska, potem kaj kmalu ugotoviš, da so te večkrat nategnili, pa še vedel nisi za to.


Precej podobna zgodba kot če avto pelješ na servis in ti zaračunajo tekočino za stekla, čeprav si jo dotočil na bencinskem servisu, ko si avto peljal na servis. Poskusiti ni greh, v končni fazi se lahko tudi opravičijo, da je prišlo do napake pri beleženju opravljenega dela. Vendar to niso visoki zneski, veliko bolj se da zaslužiti z oljem, ali neoriginalnimi deli.

Pred parimi leti se je zgodila zanimiva zadeva. Službeni avto je šel na veliki servis (100.000km) in po opravljenem servisu in mastnem plačilu so se odpeljali z njim proti Italiji. No, mislili so da se bodo peljali v Italijo, saj je avto v Postojni “umrl”. Razlog je bil zelo preprost – na servisu so pozabili natočiti olje v motor in je “mašina zaribala”. Ker je bil superduper avto, se je lučka za olje prižgala natanko v tistem trenutku, ko je motor “crknil”.

In če se vrnem k začetku tega zapisa. Ljudje smo precej neracionalni ko se kupujejo vozila – ne pogledamo na drobni tisk, saj si želimo samo novega “ljubimca”, s katerimi se bomo bahali pred sosedi. In na ta račun se da marsikaterega kupca “obrniti okrog” in mu zaračunati stvari, ki jih niti ne bo nikoli videl, kamoli potreboval. In priprava vozila je eden izmed takšnih stroškov, za katerega ne vem zakaj bi ga jaz plačal – kupil sem namreč avto in me “boli” kdo in kako mi ga bo pripravil.