Twitter je storitev za družabno/družbeno mreženje in mikrobloganje, ki obstaja od leta 2006 in je postala tako priljubljena najverjetneje zaradi svoje preprostosti (vir). Sem se pridružil Twitterju pred več kot dvemi leti. Po podatkih, ki mi jih je včeraj povedal Matija, naj bi bilo v Sloveniji že okoli 4800 uporabnikov Twitterja.

Obstaja cel kup zanimivih ljudi, ki jih lahko najdete na Twitterju:

 • porno igralke ki uporabljajo Twitter – NSFW
 • top 140 uporabnikov Twitterja z največ sledilci
 • uporabniki, ki so najdlje na Twitterju
 • In če je do sedaj veljala zgornja razlaga Twitterja, se je v zadnjem času to precej spremenilo. Najbolj po zadnji spremembi, ki se je zgodila včeraj. Namreč Twitter se več ne uvršča med socialna omrežja, čeprav to še vedno je, ampak med vire novic!? Zakaj?


  Twitter: discover what’s new in your world

  Zaradi spremeb, ki bodo kmalu vidne – Techcrunch je že objavil slikce. Namreč že sedaj so Twitter uporabljali vsi medijski portali za sporočanje novic. Sedaj se bo vse skupaj prestavilo še na eno višjo raven – še več fotografij (galerije), videoposnetkov in vsega, kar naredi informacijo v 140 znakih bolj zanimivo.

  V bistvu bomo dobili socialno omrežje novic, ki ga ne bo tvorila ena medijska hiša, ampak vsak uporabnik Twitterja. Glede na doseg, ki ga ima Twitter je teh novic neskončno. So hitre, so podkrepljene z video ali foto materialom, vendar imajo en problem – so nepreverjene. Razen če človek zaupa ljudem ki jim sledi. In to pride s časom in novice postanejo relevantne.

  Twitter spreminja novičarsko krajino in ji podarja možnost podajanja trenutnih informacij v vsak kraj sveta, kjer je internet, ali pa mobilni prenos podatkov.

  Si že na Twitterju? Zakaj še ne? slediš mi lahko na naslovu http://twitter.com/hadhad

  p.s.: pred enim letom sem v zapisu – Delo je odkrilo Twitter v članku Apple kupuje Twitter pizdil nad “novinarjem” Dela, ki je za Twitter zapisal par kolosalnih neumnosti –

  Ameriško računalniško podjetje Apple si prizadeva za odkup Twitterja, spletne strani za navezovanje stikov.
  Ameriški računalniški proizvajalec Apple utegne svojo razširjenost na trgu še povečati, saj se dogovarja za odkup Twitterja, internetne strani, podobne Facebooku.
  ..naj bi Apple šel še dlje in ameriški spletni strani za navezovanje stikov ponudil vrednost kar v gotovini. Vendar le s pomočjo iPhonea. Apple namreč mastno zaračunava uporabo aplikacij Twitterja prek iPhonea, z nakupom pa bi si zagotovil še dodatni dobiček.

  Verjetno bodo sedaj spremenili svoje mnenje?

  4 Responses to Twitter – socialno/družabno omrežje ali vir novic – socialno/družabno omrežene novice?

  1. Twitter je (poleg Blogger.com) moja najljubša spletna stran :) Upam, da se bom navadil na nove funkcije, ker vse zgleda precej geeky. A bo potem takem še veljalo, da je Twitter enostaven? Že nova RT funcija in seznami so ga malce zakomplicirali, te prihajajoče spremembe pa so še ena stopnja višje. Bomo videli, kaj bo Twitter v 2010, še bolj pa bo zanimivo, kaj bo 2020 :)

   No, naj še dodam, da sva se s punco spoznala ravno preko Twitterja čisto po naključju, ker mi je začela slediti, zato ker sem pisal dobre twite :P Tako, da vsak, ki še ni začel tvitat, naj to stori čim prej, ker ni le dobra platforma za prijateljstva, biznis, razvedrilo… tudi ljubezen se najde ;)

  2. had pravi:

   @My Kafkaesque life: zgodba, ki bi jo bilo treba napisati za zanamce :) in knjiga bi se definitivno fajn prodajala :)

  3. @had: Morda nekega dne :)

   @McFly: Super video! Hvala za link :)

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.