Ko sem včeraj odkril blog zapis z naslovom Fašizem slovenskih estradnikov oziroma 1. slovenski glasbeni kongres v CD-ju na novo odprtem blogu na naslovu http://polnkurac.blogspot.com/, sicer dolg 7 strani, sem ga prebral “na eks”.

Njegov avtor, kasnejše Googlanje in pomoč tviterašev, je pokazala, da gre za Jizaha – ex vodjo Green Dragonsov, glasbenega novinarja in voditelja oddaje na Radiu Študent, ki ima Myspace Profil, Twitter profil – JizahDaFunk, itd..

Na blogu ima zapisano (vir):

POLN KURAC ima poln kurac sprenevedanja v slovenskem zabavljaštvu. Vseh obrazov dvojne morale, oportunistov, ljudi, ki le grabijo denar, ne ponujajo pa nikakršne kreativnosti. Dosti je bilo, potrebno vas je počasi ustaviti. Razkrival bom ozadje delovanja SAZASa, farse slovenskih “kulturnih” prireditev, estradnega ritolizništva in se ukvarjal s televizijskimi programskimi ter ostalimi floskulami… pa še kaj drugega. Zakaj? Ker imam vsega poln kurac.

In zakaj me je njegovo pisanje tako pritegnilo, da sem ga delil/ga delim z vso zainteresirano javnostjo?


Pred časom sem se z zapisom Osnutek predloga novega zakona o medijih – manj slovenske glasbe na radiu in televiziji obregnil ob zahteve Glasbenega foruma, ki bi rad 50% slovenske glasbe v etru radijskih postaj.

Pred dnevi so imeli svoj prvi kongres v Cankarjevem domu, kjer so “glasbeni” izvajalci glasno skandirali vsaki zahtevi, ki jo je Glasbeni forum izrazil (vir). Vendar vsaka zgodba ima dva konca. Enega smo videli na sami prireditvi, oz. na posnetkih, drugega pa ni imel nihče možnost predstaviti, kajti Nikolovskemu so prepovedali kakšno komentiranje, oz. vprašanje na samem kongresu. Le zakaj, bi se človek vprašal?!

In v tej situaciji je prišel zapis Jizaha kot naročen. Namesto suhoparnih treh zahtev, ki jih ima Glasbeni forum do ustvarjalcev novega Zakona o medijih, je Jizah spesnil “epsko” pesnitev, ki obsega 7 strani in razlaga detajle in podrobnosti, ki jih večina od glasbenih ustvarjalcev niti ne opazi, oz. ne pozna. Resnično me zanima, če bom doživel odgovor Glasbnega foruma na Jizahov zapis?

Par izsekov iz njegovega odličnega zapisa:

Borci za uveljavitev kvote očitno sploh ne poslušajo komercialnih radijskih postaj, saj bi sicer ugotovil, da se ŠE NIKOLI NISMO NAPOSLUŠALI tako pocenskega zvočnega enoumja, zavitega v smetenje.

Podpovprečneži skriti za kvotami so svoj kruhoborski denar dobivali z vrtenjem domorodne muzike v nočnem terminu, sedaj pa poskušajo braniti čast navidezne iskrenosti, drznosti, drugačnosti in ustvarjalnosti.

Kvote so same po sebi ena velika nedemokratična žalost. Kmalu bodo filmarji udarili, da hočejo 50% slovenskih filmov, ki jih nihče ne gleda, literati bodo zahtevali 50% slovenskih knjig, ki jih žal berejo redki, avtomobilska industrija pa bo zahtevala 50% slovenskih avtomobilov, ki – ups – ne obstajajo.

Pa bodi dovolj. Celoten zapis je na voljo tukaj – http://polnkurac.blogspot.com/

Če bo Glasbeni forum dosegel 50% slovenske glasbe dnevno na radijskih postajah, bi bilo smiselno začeti pobirati podpise za referendum proti “enoumju” v glasbi. Smo v EU, kjer velja prost pretok takšnih in podobnih zadev! Ampak očitno so naši glasbeniki nad vsem tem in za njih ne veljajo ista pravila kot za ostale.

Tudi poslušalci imamo možnost izbire, kajne? 400 podpornikov Glasbenega foruma proti poslušalcem radijskih postaj? No ja, stvar je preprosta. Naj delajo naši glasbeniki tako kvalitetno glasbo, da jo bomo sami poslušalci zahtevali in naj se rajši ukvarjajo s kvaliteto glasbe, kot pa s kvotami, o katerih vedo samo to, da bodo dobili manj denarja!