Javni sektor stavka, to je dejstvo. Po podatkih sindikatov jih stavka 80.000, po podatkih vlade 27.000. In med njimi je tudi zavod RTV Slovenija, ki mu mesečno plačujem 12€, kljub temu da nisem zadovoljen z njihovim programov, ki ga vrtijo na televiziji.
Namreč posnetki 20 in več let starih TV Dnevnikov dejansko več ne sodijo v programsko shemo. Da ne govorim o “narodnozabavnih oddajah”, kot tudi o Urošu Slaku, ki je na RTV Slovenija pripeljal povsem nov format oddaje, se ne splača izgubljati besed. In seveda, ker je prišla jesen, se je tudi Mario Galunič vrnil v svoj omiljeni kotiček.

Vendar do sedaj nisem imel možnosti zavrniti njihovega računa zaradi zgoraj omenjenih stvari. Sedaj, ko stavkajo, pa bom izkoristil to možnost iz zelo preprostega razloga. Ker je bil “njihov servis” gledalcev in poslušalcev okrnjen.

Moj dopis za zavrnitev reklamacijo računa bo povsem preprost:

Zadeva: Reklamacija RTV računa št. …. z dne ….


Spoštovani,
Dne …. sem prejel vaš račun št. …., ki je bil izdan dne …., v znesku 12 EUR.
Ker je v času med …. in …. potekala stavka javnega sektorja, v kateri ste sodelovali tudi zaposleni na RTV Slovenija in je bil posledično predvajan okrnjen radijski in televizijski program, na kar ste nadležno opozarjali svoje poslušalce in gledalce, temu primerno pričakujem zmanjšanje mesečnega računa za vaše storitve!

Ker se sami borite proti moči oblasti, se lahko potrošniki, ki moramo plačevati za to, da lahko gledamo vaš program, proti vam borimo na način ki vas bo najbolj prizadel – da vam zavrnemo račune, oz. da zahtevamo zmanjšanje računa za čas ko je bil vaš program okrnjen.

V pričakovanju sorazmerno zmanjšanega računa,
……

p.s.: zavrnitev računa je sicer malce “tricky” zadeva in svetujem da si preberete tole – Zavrnitev računa, vendar bom jaz definitivno tole poslal na RTV Slovenija in tudi poročal o tem, kako so se odzvali!

p.p.s.: ali bi kdo kaj popravil v tej zavrnitvi računa?

42 Responses to Zaradi okrnjenega programa RTV Slovenija, bom temu primerno manj plačal mesečno položnico

 1. Anze pravi:

  Jaz se ti pridruzim.

 2. tomaz pravi:

  Prosim, obvezno poročajo kako se bo obnesla zadeva!

 3. Pris pravi:

  Zavrnitev računa zaposlenih na RTVS ne bo prav nič prizadela, izterjal te bo pa itak DURS. ;)

 4. had pravi:

  @pris: ce to naredi celotna slovenija :) bo prizadelo rtv :) ker ne bo denarja, ki ga potrebujejo za delovanje – lahko pa se seveda povsem motim :)

  izterjal.. odvisno :) od mase ljudi, ki bi naredila to :)

 5. Le vkup, le vkup vboga gmajna :-D Jaz sem za to idejo in bom z veseljem spremljal dogajanje. Lahko greš tud pred parlament demonstrativno položnico raztrgat :-P

 6. Ula pravi:

  Sovražim zaračunavanje RTV prispevka. Nikoli ne gledam njihovega programa, ne poslušam radia, pa vseeno se njihovih računov ne morem znebit. Sploh pa ne razumem, kako si drznejo še težit z reklamami med programom, kar je v nasprotju z logiko vsiljenega pobiranja mesečnih prispevkov!!

 7. Abaddon pravi:

  Ja pa menda ne misliš, da bojo sami izračunal, za koliko ti morajo zmanjšat račun :)

  Osnovna napaka, to morš sam nardit drugač bodo zavrnil, vejretno z utemeljitvijo, da pač ne znajo (terminologija bo bolj vejretno “ni možno”) in zato ni treba ;)

 8. Matjaz pravi:

  Zanimivo bi bilo poskusiti. svetujem ti, da račun enostavno reklamiraš. V tem primeru, če ti na reklamacijo ne odgovorijo v nekem roku, se z njo strinjajo. ker pa stavkajo ne bodo odgovarjali na reklamacije, tako da… :)

 9. Pris pravi:

  Hehe, celotni Sloveniji se ne da ukvarjat s tem, par zanesenjakov bo pa DURS že obdelal. ;)

  Had, ti vsaj Val202 poslušaš, jaz pa razen 20 minut Pogledov Slovenije v zadnjih dveh mesecih od RTVS dejansko nisem imel nič. :P

 10. had pravi:

  @pris: zadnja dva dneva niti vala ne morem poslusat :( ker mi gre na jetra njihovo opozarjanje na stavko :(

  p.s.: pa placujes rtv prispevek :))

 11. Inka pravi:

  Te podpiram, ker gre tudi meni na živce ta prispevek…

 12. Pris pravi:

  @had: Po novem ga žal plačujem … :(

 13. had pravi:

  @pris: pol imas pravico da se bunis :) hahaha :)

  vem pa da je to precej “tricky” situacija.. ampak bomo vidl, kajti izgubit itak nimam nic :)

 14. Jan pravi:

  Le kje je zdaj tisti ekonomist Pezdirc? Prav zanima me, če se bo tudi v tem primeru boril za pravno državo in zoper tavelike monopoliste, v tem primeru RTVS?

 15. had pravi:

  @jan: tukaj ni tolk denarja, kot ga je pricakoval tam :)

 16. Ales pravi:

  Vse kar se bo zgodilo je, da ti bodo obračunali zamudne obresti in ignorirali zavrnitev računa. Jaz bi bil zelo vesel, da RTV in tistih miljon zaposlenih, ki proizvjajo drekast program preselijo v druge produkcijske hiše.

 17. DJ pravi:

  Napisi konkretno znesek znizanja (oz. hkrati tudi “zavezo”, da bos ob roku zapadlosti placal nesporni del racuna). Res pa je, da bo konkretni znesek mozno izracunati sele cez NN dni. :)

 18. Blaz pravi:

  zanima me kako bodo izračunali sorazmerno nižji znesek. svetujem, da sam določiš koliko jih bo stala stavka pri tvojem računu.

 19. abcd pravi:

  Dokler bo elektrika v tej državi pogojena z RTV prispevkom, ne bomo se mogli kaj dosti it, razen ko bomo brez elektrike toliko časa. Mi jih ne plačujemo za storitev, ampak za to da obstajajo. Nič več in nič manj. Kot ne plačujemo davkov za vrtce naših otrok ali za cenejši avtobus, šolnine dijakov in študentov… Prispevek plačujemo samo zato, ker ga pač modamo. Nič več in nič manj kot to.

  RTV lahko tudi cel mesec ugasni vse oddajnike in razen tožb s strani najemnikov oddajnih lokacij (za digitalno TV recimo), ne bo kaj več tresenja..

 20. jakaracman pravi:

  Namesto zavrnitve računa pošlji reklamacijo. Tu so pravno stvari drugačne.

 21. had pravi:

  @jakaracman: hvala.. bom tole tudi popravil zgoraj v tekstu.. drzi!

 22. smoger pravi:

  Bravo, had!!!! Obvezno poročaj! :D

  rtvslo gledajo samo še upokojenci in vsi over 55!

  Me pa zanima, če je tudi drugod po Evropi isti bedast sistem obveznega plačevanja rtv prispevka.

  Had, če bo kakšno zbiranje podpisov za ukinitev rtv prispevka, moj sign dobiš ziher!

 23. smoger pravi:

  Evo še cena botoxa…tko malo za občutek:

  ‘Cena posega je od 23 do 50 tisoč sit odvisno od trajanja Tej ceni je potrebno prišteti še ceno preparata, ki je med 65 in 70 tisoč sit za 500 IE (količina ki navadno zadošča za en tretman obraza).’

 24. had pravi:

  @smoger: loooool :) z botoxom si me nasmejal do solza :)

 25. matejr pravi:

  Prav imaš! Poročaj kakšen bo odgovor!

 26. ps9457 pravi:

  @abcd: se vidi, da nimaš pojma, kako gre s tem. V vseh evropskih državah se pračuje RTV naročnina, celo v Veliki Britaniji ali na Švedskem. Zato, ker je nacionalka vedno tista ustanova, ki skrbi za vse plasti prebivalstva in za, po možnosti, vse zvrsti. Tako, da ne govori neumnosti.
  Zakaj pa se ne pritožuješ, ker Drama ali Mestno gledališče prav tako dobi denar od tvoje plače? Kolikorat si bil v Drami letos? In če si bil, si dobil vstopnico zastonj, ker plačuješ kulturni prispevek od svoje plače? Pri RTV je nekoliko ‘nerodno’ le to, da se plačuje neposredno, da ni v sklopu dajatev, ki jih dajemo za kulturo, znanost, izobraževanje itd. Ker se ne da točno določiti, katera dejavnost naj bi odvajala sredstva za RTV (recimo, samo kultura ali samo znanosti ali samo gospodarstvo itd.), imajo povsod po Evropi naročnino za javni zavod, oz. za ustanovo tipa RTV. Sicer pa sodi hiša v vse te dejavnosti, ki jih ti, spoštovani abcd, lahko obiskuješ ali ne, bereš ali ne, obiskuješ ali ne, plačuješ pa, ker gre za nacionalno pomembnost. Pa če ti RTV še tako ni všeč.
  Le ugibam lahko, kako ti ugaja komercialna TV, ki te polni z amerikanizmi, potvorjeno slovenščino in prodajanjem potrošniškega pofla, ki ga imenuje 24ur. Res pa je, da je to stvar, o kateri se ne more nihče pritoževati, saj je ne plačuješ, te pač napolnjuje z reklamami in vsebinami, ki so dvomljive vrednosti.
  Coca cole se proda največ na svetu, pa še zdaleč ni najboljša pijača, če razumeš.

 27. had pravi:

  @ps9457: dokler je nacionalka delala se program, mi je bilo vseeno za poloznice.. odkar nacionalka samo se reciklira, mi pa ni vec cisto vseeno..

  naj se firma prestrukturira in razproda.. jebiga.. vcasih je treba naredit cut pri taksnih zadevah, ali pa se jo da na trg in naj prezivi brez narocnine.. no go.. mi je jasno.. in zakaj hudica bi branili te okope? da bomo poslusal narodnozabavno glasbo? drugega se itak ne vrti :( od glasbe :(

  tale moj komentar je precej na prvo zogo :) ampak resnicno sem jezen :)

 28. DJ pravi:

  To je res, da tudi drugod po Evropi moras placevati “RTV narocnino”, ampak za to tudi dobis vraga in pol (v Nemciji, kolikor mi je znano, ogromen arzenal tako vsenemskih kot regionalnih TV in RA programov, tudi tematskih). OK, res je Slovenija manjsa, ampak res je tudi, da so svinje pri koritu brez dna, v katerega stalno tece futr, najmanj motivirane za kakrsnokoli optimizacijo in racionalizacijo. Drznem si trditi, da je za to ravno na RTV se ogromno manevrskega prostora – in dokler nekdo ornk ne udari po mizi, se to ne bo zgodilo.
  Za zacetek bi lahko poslihtali SNAFU-je v Dnevniku (ne mine dan, da ne bi zastrikali kaksnih podnapisov ali imeli “tehnicnih tezav” ali “tezav z zvezo”). Pri vsem denarju, ki ga imajo na voljo, bi moralo biti vse tipi-topi. Da kolicine reklam znotraj prime-time bloka 18:50-19:45 niti ne omenjam. Vreca brez dna, k’ne’de.
  24 ur pa jaz ze par let “bojkotiram”. V bistvu ze tako dolgo, da sem pozabil, zakaj so se mi zamerili, domnevam pa, da je bilo kaj na temo njihove “pro-jugoslovanske” naravnanosti (pred casi je kolega tudi presel iz gledanja 24 ur na TV Dnevnik, ker je bil menda sit tega, kako na POPu dobesedno napovedovalci kricijo in napihujejo zadeve). :) Ostale, “zabavne vsebine”, pa nasa generacija (in vsi mlajsi) tako ali tako “konzumiramo na drugacne nacine”. :)

 29. ps9457 pravi:

  @had: saj se jaz tudi jezim, ker je program slab, ampak bodi objektiven, ponavljanja so del vsake TV, tudi POP in tujine. Včasih, ko ni bilo 24/7 programa, se je ponavljalo manj. Se torej strinjam, da je ponavljanja preveč, ga je pa zato, ker je produkcije premalo.
  Ni pa pošteno, da trdiš, da se vrti samo Kopitar in njegova muz’ka. Klasični koncerti so, sicer redko, le na sporedu, celo cele opere, jazz posnetki, zabavna glasba, popevke, se mi zdi, da je kar pestro. Tako, da ni samo goveja muz’ka.
  Mene pri nacionalki najbolj jezi to, da nimamo lastne proizvodnje na področju nadaljevank, tv dram in podobnega. Bili so časi, ko je bila Ljubljana opustela, saj je vse gledalo inž. Kerina v nadaljevanki o nekem podjetju, kjer se je odvijal kriminal. Se ne spomnim točno, pa ni šlo za komično nadaljevanko tipa Mali oglasi, ki so pa bili OK. Ker je premalo denarja, se pač take stvari na TV danes ne producirajo. (Upam, da mi ne boš ‘serviral’ Naše male klinike, ki je poden od podna, zame vsaj)

  @DJ: se strinjam tudi s teboj, da manjka modernizacije, v Dnevniku pa res prihaja zadnje čase do raznih ‘tehničnih motenj’. Dnevnik je oddaja v živo, sem gledal na ZDF pred časom, ko se je vse stemnilo, zmanjkalo jim je elektrike, pa se jim ni avtomatsko vključil generator, tako so pojasnili. Pri živih oddajah je pač tako. Slabše je, če se nekaj posname z napakami.
  Če pa se Ota Roš enostavno zlaže (ali tisti, ki ji je napisal besedilo), da bodo prikazali predstavo Picko Packo, ki naj bi bil prvič prevedena v slovenščino, jaz imam pa doma knjigo Cipek Capek, ki je izšla pred 2. sv. vojno, jim telefoniram, da bi popravili, pa se jim to ne zdi vredno, češ, informacija je šla ven, zdaj nima več smisla – potem neham gledat 24ur. Verodostojnost je torej zame POP izgubil.

  Da se ne spuščam v diletantizem oddaje Svet na Kanalu A. Škoda trošenja mojih tipk tukaj in prostora na blogosu. :)

 30. DJ pravi:

  U, sem se spomnil, kaj pa jaz pogrešam od golden oldies… Kavarna Nebotičnik in Naše srečanje ali kaj že je bilo. Očitno smo tudi otroci to gledali. :D

 31. Anonimno pravi:

  Sploh ni tako črno, če bojkotirajo notrajo politiko in v Dnevniku ni treba gledati Zorangutana in ostalih homo politicusov. Neprecenljivo!!!

 32. markopigac pravi:

  Se nikoli nisem dobil domov poloznice za rtv.

 33. smoger pravi:

  @pigac: Najbrž imaš trajnik.

 34. TV Škrat pravi:

  @DJ: Glede problemov z Dnevnikom se strinjam, da so težave s tehniko, ki je zastarela, vendar je treba razumeti, da je za zamenjavo tehnologije potrebno ogromno denarja. Samo cena ene povprečne Broadcast HD kamere s povprečnim objektivom in stativom dosega okoli 80.000 evrov, potrebujejo pa najmanj 4 take kamere. Potem pa je tukaj še režija in cel informacijski sistem pa serverji, mix miza,… Pa da ne omenjam da imajo 4 studie, ki jih je potrebno tako opremiti, pa nabavit HD reportažni avto (kjer je cena takoj nekaj mio. evrov),pa digitalni oddajniki in še bi lahko našteval. Tako da je tistih nekaj evrov naročnine pljunek v morje.

  Kar se pa programa tiče, gre zahvala prejšni vladi in tukaj res ni potrebno izgubljati besed.

 35. DJ pravi:

  @TV Škrat: Jaz o hruškah, ti o kompotu. :) Meni se j*be za HD in se mi bo še nekaj cajta. Bi pa želel videti, da so pravi podnapisi tam, kjer morajo biti (enkrat je Obama, sodeč po podnapisih, govoril o lokalni politiki v Sloveniji oz. nečem čisto tretjem), potem da pod obrazom “naključnega mimoidočega” ne piše “Milan Kučan”, pa da slika Mojce Dumančič (oz. kogarkoli, ki se javlja s terena) ne dobi SIOL-Style kock oz. zmrzne (če je prej trideset let delovalo OK). Take “malenkosti”. Nima nikakršne zveze s HD.

 36. TV Škrat pravi:

  @DJ: Nažalost ima veze. Sedanja oprema je fuč, zato prihaja do takih napak…

 37. DJ pravi:

  Jaz pa sem živel v prepričanju, da je za napačno postavljene ali manjkajoče podnapise in imena ljudi kriv človeški faktor, za kocke s terena pa (enako kot na gledalčevi strani) uporaba digitalnega signala nam. analognega, ko ta še ni čisto zrel za odpis…

 38. TV Škrat pravi:

  Se zgodi tudi človeški faktor :). Je pa res da je sedaj totalna zmešnjava, ker je pol opreme digitalne, pol pa analogne.

  Pa še to. Podpiram stavko na RTV, ker zaposleni (predvsem v produkciji), dejansko delajo v nemogočih razmerah, vsak petek in svetek in še to v najbolj nenormalnih terminih in pogojih, tako da adijo družinsko življenje, prijatelji,… in vse to za mizerno podpovprečno plačo. Dejansko bi jim morali čestitati, da sploh zadeve kolikortoliko delujejo.

 39. smoger pravi:

  TV Škrat: Ja, na rtvslo iammo 2 tipa folka…preplačane in podplačane. Najbrž je jasno, kje je treba začeti rezati.

 40. DJ pravi:

  Sem danes malo pred 19h preklapljal med POP in RTV in sem bil dokaj šokiran, ko sem ugotovil, da je količina reklam v tem primetime slotu bistveno višja na RTVS kot pa na POP TV. Le kam gre ves ta denar (retorično vprašanje).

 41. Matej pravi:

  TV Škrat: Tudi gasilci delajo petek in svetek, imajo bistveno težje naloge od RTVjevcev.

  Rajši bi dal 20EUR na mesec za gasilce(prostovoljnim in poklicnim) in reševalce, kot pa 1 euro cent za RTV!

  Od gasilcev in reševalcev(notri so tudi zdravniki,med. sestre,…) bom vedno dobil, kar bom hotel. Sam ne mi o tem, kaj morajo RTVjevci-delavci v fabrki si bolj zaslužijo mesečno naročnino kokr oni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.