Kaj je generacija Y? Kdo so njeni predstavniki? Kako se obnašajo, kaj počnejo in kaj pričakujejo od življenja? To so bila vprašanja, ki so se mi zastavljala ko sem se odpravil na okroglo mizo DMS: Generacija Y malo drugače, ki jo je povezoval Miha Rejc, na njej pa so sodelovali:

 • Primož Cimerman, igralec pokra
 • Primož Jakin, copywriter
 • Ciril Jazbec, fotograf
 • Mateja Krofl, oblikovalka
 • Primož Zupan, vodja kabineta ministra
 • O generaciji Y se govori precej – to naj bi bila generacija rojena med leti 1982 in 1995 in naslednica Generacije X – kateri naj bi pripadali rojeni med leti 1961 in 1981.
  Dva zanimiva blog zapisa na to temo:

 • Kaj je generacija Y?
 • Generacija Y
 • Najboljši opis generacije Y je bil podan s strani Primoža Jakina – generacija X gre na internet nekaj poiskati, generacija Y pa je na netu.

  No s tem se nekako ne strinjam, kajti samo štirje smo se “čekirali” na Foursquare in sedem nas je Twittalo iz tega srečanja – pa vendar je bilo več kot 200 obiskovalcev! Torej zgornja trditev ne drži povsem, je pa približek podatkom opravljenih za ameriško raziskavo.


  Značilnosti Generacije Y:

  So mladi, bistri in nesramni. Radi delajo, toda nočejo, da delo postane njihovo življenje. Babyboomerji so dali prednost karieri, ta generacija pa na službo gleda kot na vir dohodkov za udobno življenje in preživljanje prostega časa z družino.
  Hočejo fleksibilne službe, telekomunikacijo, možnost polovičnega delovnega časa oziroma možnost odhoda s trga delovne sile, ko je na prizorišču otrok. Cenijo izpolnjeno življenje, saj so ob dogodkih 9/11 spoznali, da je življenje kratko.

  In v tej smeri je šla tudi včerajšnja debata. Priznam, sam se počutil malce starega in predvsem je moje dojemanje nekaterih stvari precej bolj realistično in kruto. Se pozna, da ne pripadam generaciji Y, niti generaciji X, ampak sem pripadnik generacije Lost in Space.

  Zanimivo je bilo poslušati predstavnike te generacije kako se vidijo leta 2025 – eden bo letel na relaciji London-New York in delal za največje naročnike, drugi bo živel na svoji jahti, …. Strinjam se, želje vsakega so, da najde službo v kateri uživa in je hkrati to njegov hobi! Ampak življenje ni vedno samo svetla stran – mogoče bodo do teh spoznanj še prišli. Vendar je lepo slišati njihovo “nahajpanost” s trendi in povsem drugačno dojemanje stvari – primer je bila izjava o poplavah “sem se pridružil skupini na FB-ju” in to je bila rešitev tega problema.

  Od vseh prisotnih, se mi je zdela še najmanj “pripadna” generaciji Y oblikovalka Mateja Krofl, ki ne verjame v splet, oz. ji te tehnologije niso tako blizu – ne moreš kupovati obleke preko spleta?? In ko je bilo govora o propadanju tekstilne industrije, je pozabila da naše “firme” niso nikoli ponujale dodatne vrednosti svojim izdelkom – kar je v razvitem svetu prepogoj da bo stvar uspešna in bo zaživela.

  V končni fazi sem se najbolj strinjal s strokovnim gostom, dr. Zoranom Milivojevićem, psihoterapevtom in transakcijskim analitikom, ki je vse skupaj predstavil iz meni bližjega aspekta.

  Je pa res, da me je malce strah generacije Y, kajti njim ni pomembno nič drugega, kot oni sami! Ali sem staromoden? Star? Betežen?

  16 Responses to Generacija Y – mesečno srečanje Društva za marketing Slovenije

  1. DJ pravi:

   Hohohoho, a zdaj so spet letnice spreminjali. Nazadnje je bila dogma, da je X za rojene med 1965 in 1975 ter Y med 1975 in 1985. To predalckanje je zovizo samo za to, ker pac marketirjem pase predalckanje, saj jim to precej olajsa delo. Folk pa se po crednem nacelu poskusa spraviti v predalcke (horoskop je najbolj osnoven primer tega). Jaz sem po vsem sodec tudi “lost in space” “generacija”, ker imam pac od vsake kaksno lastnost. :))

   “fleksibilne službe, … možnost polovičnega delovnega časa oziroma možnost odhoda s trga delovne sile” tega pa je zadnji dve leti na voljo na pretek… ;)

  2. dream pravi:

   Sem mati dveh Ypsilonk in nagnjena k navdušenju nad mladežjo. Po tem srečanju pa sem lovila sapo in bila Lost in Frustration. Sploh, ker je šlo za USPEŠNE predstavnike. Ki jim je uspelo KLJUB takemu odnosu do življenja in ne ZARADI njega. Hedonizem iber alles je v redu – zasebno; Živeti po tem principu vsak trenutek življenja pa orto individualistično in neprizemljeno čist. Ko sem končno rpišla do sape pa: grabi me pomilovanje. NAmreč: meni se je zdela generacija Y pripravljena na popolno zmanipuliranost (če je le zabavna…) Bojim se, da bo na prvi pogled svobodnjaštvo vodilo v nove oblike zasužnjenja, kjer bo res veljalo izključno in samo pomagaj si sam, sicer …. no, dobr, dobr, pol pa nč. Pa crkn v svobodi……..

  3. Einherjar pravi:

   Meni to deluje, kot srecanje Wannabejev.

  4. Igor pravi:

   @DJ Datumi, ki so bili navedeni so bili 1961-1980 in 1981-1994. Izbrani so bili glede na pojmovanje Howe in Straussa, ki veljata za ena od vodilnih na področju medgeneracijskega preučevanja. Seveda so drugi, večina povzema da so 1979-1994. Skozi preučevanja pa nisem nikjer zapazil podatka, da so med 1975 in 1985. Prvič je problem, da se še niso zgodili določeni socialno-ekonomski premiki, drugič pa je večina generacij povzetih na razdobje dveh desetletij zaradi statističnih izračunavanj. Generacija Y je prva, ki ima krajše razdobje, ampak ne na 10 let. Prove me wrong.

   Twitter in predvsem foursquare sta pri nas relativno nov pojav (ja smo zaostali), je pa pomembno poudariti, da je bilo sorazmerno malo razmerje generacije Y med gledalci. Je pa bila Facebook aktivnost toliko višja med nami.

  5. had pravi:

   podatke za genericjo y sem nasel http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Y – 1982–1995
   in http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_X 1961 to 1981

   sam sem generacija 1974 – generacija lost in space :)

   @igor: strinjam se, da je bilo precej predstavnikov generacije x, vendar je bilo tudi kar nekaj y-ov :)

   in ravno ta generacija bi morala bit “early adopter”, ki bi s svojimi smernicami oblikovala prihodnost.. zato sem bil malce “sokiran” nad majhnih stevilom tviterasev (v sloveniji nas je okoli 5000) in 4sq-asev :)

  6. Igor pravi:

   Po-Foursquare-al sem se, Twittal pa nisem. Mislim da je to predvsem posledica tega, da so nas vestno učili, da je potrebno poslušati. Ex Cathedra predavanja namesto debat, šolski sistem, ki je osnovan na idej časa industrijske revolucije (Ken Robinson na Ted-u). Se pa strinjam, da smo vsaj v Sloveniji precej švoh, kar se tiče “early adopter” in samo bolj “u americi imaju to, za 3 godine očemo i mi”.

   Drugi razlog vidim predvsem v širšem sociološkem smislu. Veljamo tudi za generacijo Why (not). Smo brez dlake na jeziku … no temu v Sloveniji ni ravno tako. Skrivamo se pod lastno hlapčevsko anonimnostjo in pljuvamo na forumih, na twitterju in blogih pa ne pišemo, na Facebooku pa objavljamo linke, kakšno je vreme in igramo Farmville.

  7. had pravi:

   @igor: klap, klap.. zadel si bistvo nasega udejstvovanja.. :)

   povsem drzi!

  8. smoger pravi:

   Če se že gremo predalčkanja generacij, potem: x=y= V vsaki generaciji imaš folk, ki ima (ne)realne cilje. Sam najtežje je temu folku nabavit ogledalo…Ogledala so bila od pamtiveka deaga. Eni si ga kljub krvavem delovniku ne morejo privoščiti.

   ‘Cenijo izpolnjeno življenje, saj so ob dogodkih 9/11 spoznali, da je življenje kratko.’
   Meni je včeraj hrček umrl in sem imel popolnoma iste občutke.

  9. had pravi:

   @smoger: moje sozalje.. hujse je to, kar se je zgodilo tebi, kot 11.9. :)

  10. matejr pravi:

   Haha :) pomagal sem pri poplavah z vklučitvijo v Facebook skupino. To bo prizadetim najbolj pomagalo.

  11. Tomaž pravi:

   Angleške črke gor ali dol. Povprečni slovenski mladinec je nebogljeno bitje. Prihaja iz različnih okolij (neobogati starši, pridnobogati starši, kvazimestni starši, vaški starši, podeželski starši, revni starši). Mularija, ki sama sebi kot opravičilo pravi generacija Y, je konglomerat vseh teh vplivov in posledično nič od ničesar. Kleni slovenski mladinec, ki ne ve, kaj je generacija Y, pa še vedno izhaja predvsem iz svojega okolja (ne povzema tujih vzorcev).

   Oboji so še bolj neodgovorni kot vse predhodne angleške črke, izgubljenost v svetu pa isto rešujejo z odvisnostmi različnih vrst.

   A če gledam iz poslovnega vidika, tej mulariji se je pač treba prilagodit. Imajo denar (iz različnih virov) in radi ga zapravljajo. Iz tega vidika jih je lažje nategniti, je pa treba presekati standardne poslovne vzorce. Nam bi moralo biti lažje, ker smo vedno par let za ostalim svetom…

  12. peter pravi:

   ne glede na mnenje o ruglju, je že on ugotovil, da so to v bistvu prepotentni in naduvani mulci, ki si domišljajo da vse vedo v resnici pa so šele kandidati za REALNO življenje…
   da bodo najprej morali pozabiti na svoj EGOcentrizem in samega sebe in bodo začeli živeti in delati za nekoga in nekaj…
   po domače, mal jim manjka ŽIVLJENJSKIH kilometrov…

  13. Nejc pravi:

   No jaz spadam v ganeracijo Y, pa se tudi ne morem z vsem strinjati… je pa res, da je ogromno takih, ki skrbijo samo zase, ne pomagajo, tudi v primeru da od tega nimajo oni nobenega minusa, ne pomaga… Jaz osebno ne morem da ne bi delil recimo svojega znanja, če kdo česar ne ve, mu pomagam… Nekateri pa znajo, pa ne povedo, ker v tem vidijo potem konkurenco al zakaj? Ne razumem ljudi ki so takšni, zakaj ne bi pomagal, če lahko, pa s tem seb nič ne škoduješ, ko nekomu pomagaš, vidiš da mu je zaradi tega boljše, nekaj zna, karkoli, je občutek fenomenalen, tako da si na koncu nekaj storil tudi zase, za svoje počutje…

  14. JB pravi:

   Ugotovitev naše kadrovnice: Generacija Y je ogromno na bolniški v primerjavi z generacijo tik pred penzijo.

  15. Simon pravi:

   Zadnjic sem v nekem clanku (res se ne spomnim, kje je to bilo) prebral izjavo, da je generacija X totalno zajebala svet in nacin zivljenja na splosno, generacija Y pa je tista, ki bo ta drek morala pocistiti.

   Najprej mi je bilo smesno, zdaj pa mi je cedalje manj. Je prevec resnice v tej izjavi :)

  16. DJ pravi:

   Smesno ze, ne pa resnice. Kakor mi je znano, je baby-boom generacija zajebala, X in Y pa morajo pucati? ;)
   Sicer pa je to neskoncen cikel. Se mi zdi, da je se v enem komadu “every generation blames the one before”.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.