Navijači so si včeraj na nogometni tekmi v Ljubljani, na stadionu Stožice, dali duška. Prednjačili so navijači Viol, na srečo so njihovi nogometaši zmagali, sicer bi bilo razdejanje verjetno še precej večje. Uničili so okoli 300 sedežev, travo,… Škode naj bi bilo za več kot 20.000€.

In ob bok temu dogodku še enkrat objavljam zapis, ki sem ga napisal leto nazaj o policiji in nogometnih navijačih.

Nogometne tekme, predvsem tekme med Ljubljano in Mariborom, spremlja veliko nogometnih navijačev. Bolj ali manj so to organizirane skupine, ki priredijo “svoj spektakel” na stadionu in tudi izven njega. In za njih ponavadi skrbijo cele enote policistov oblečenih v “robocop” oblačila.

Seveda pride do provokacij in medsebojnega prerivanja že pred začetkom tekme med navijači in policisti. Tako da jih veliko niti ne dočaka same tekme, kjer bi nasprotnim navijačem pokazali koliko jih je v hlačah in na teren zmetali vso pirotehniko, ki so jo uspeli pretihotapiti na sam stadion.


Ampak mene kot poštenega davkoplačevalca, ki med drugim “sofinancira” našo policijo, zanima kdo plača ta policijska spremstva po Ljubljani ali Mariboru – ko se navijači v kordonu policistov sprehajajo naokoli, kdo plača uničena policijska vozila in predvsem kakšni stroški nastanejo na eni tekmi?

Več kot 200 policistov v popolni “robocop” opremi verjetno ni zanemarljiv strošek? In vse intervencije in ostale stvari tudi niso zastonj? Ali vse to plača organizator nogometne tekme, nogometna zveza Slovenije, ali pa preprosto mi, davkoplačevalci?!? Verjetno slednje, mar ne?

Zakaj sprašujem to? Zelo preprosto. Ker policistov manjka na cestah, kjer se dogajajo nesreče in ljudje želijo “linčati” krivce takšnih morij. Ker primanjkuje policistov na terenu, itd..

Ampak na nogometnih tekmah jih je vedno dovolj! Če že obstajajo nogometni navijači, ki jim je smisel samo to, da razbijejo in uničijo vse, kamor pridejo, v čem je potem sploh smisel navijanja? Nikoli nisem povsem razumel teh črednih nagonov in navijanja na nogometnih tekmah. In mogoče so zato zgornja vprašanja o policistih in nogometnih navijačih povsem nesmiselna. Ampak če mi kdo poskuša razložiti ta fenomen, bom izredno vesel!

p.s.: ali ne bi bil že čas, da se sprejme zakon, ki bi bil podoben zakonu v Italiji, ali Angliji, kjer z navijači delajo precej manj nežno, kot pri nas!