Navijači so si včeraj na nogometni tekmi v Ljubljani, na stadionu Stožice, dali duška. Prednjačili so navijači Viol, na srečo so njihovi nogometaši zmagali, sicer bi bilo razdejanje verjetno še precej večje. Uničili so okoli 300 sedežev, travo,… Škode naj bi bilo za več kot 20.000€.

In ob bok temu dogodku še enkrat objavljam zapis, ki sem ga napisal leto nazaj o policiji in nogometnih navijačih.

Nogometne tekme, predvsem tekme med Ljubljano in Mariborom, spremlja veliko nogometnih navijačev. Bolj ali manj so to organizirane skupine, ki priredijo “svoj spektakel” na stadionu in tudi izven njega. In za njih ponavadi skrbijo cele enote policistov oblečenih v “robocop” oblačila.

Seveda pride do provokacij in medsebojnega prerivanja že pred začetkom tekme med navijači in policisti. Tako da jih veliko niti ne dočaka same tekme, kjer bi nasprotnim navijačem pokazali koliko jih je v hlačah in na teren zmetali vso pirotehniko, ki so jo uspeli pretihotapiti na sam stadion.


Ampak mene kot poštenega davkoplačevalca, ki med drugim “sofinancira” našo policijo, zanima kdo plača ta policijska spremstva po Ljubljani ali Mariboru – ko se navijači v kordonu policistov sprehajajo naokoli, kdo plača uničena policijska vozila in predvsem kakšni stroški nastanejo na eni tekmi?

Več kot 200 policistov v popolni “robocop” opremi verjetno ni zanemarljiv strošek? In vse intervencije in ostale stvari tudi niso zastonj? Ali vse to plača organizator nogometne tekme, nogometna zveza Slovenije, ali pa preprosto mi, davkoplačevalci?!? Verjetno slednje, mar ne?

Zakaj sprašujem to? Zelo preprosto. Ker policistov manjka na cestah, kjer se dogajajo nesreče in ljudje želijo “linčati” krivce takšnih morij. Ker primanjkuje policistov na terenu, itd..

Ampak na nogometnih tekmah jih je vedno dovolj! Če že obstajajo nogometni navijači, ki jim je smisel samo to, da razbijejo in uničijo vse, kamor pridejo, v čem je potem sploh smisel navijanja? Nikoli nisem povsem razumel teh črednih nagonov in navijanja na nogometnih tekmah. In mogoče so zato zgornja vprašanja o policistih in nogometnih navijačih povsem nesmiselna. Ampak če mi kdo poskuša razložiti ta fenomen, bom izredno vesel!

p.s.: ali ne bi bil že čas, da se sprejme zakon, ki bi bil podoben zakonu v Italiji, ali Angliji, kjer z navijači delajo precej manj nežno, kot pri nas!

9 Responses to Razdejanje na stadionu Stožice – čas je za spremembo zakona o navijačih!

 1. Tomaz Z. pravi:

  Prosim, nikar ne enači navijačev s huligani. Tole so huligani. :)

 2. had pravi:

  @tomaz: imas prav.. v bistvu ravno zato sem tole recikliral, ker sem pomislil, da ne bi bil ravno najboljse volje, ce bi sel na stadion na nogometno tekmo, kjer bi me kdo “napol” ubil..

 3. Jaka B. pravi:

  Omenjat Anglijo in Italijo v istem stavku je smešno, ker je situacija neprimerljiva. Angležem je uspelo (deloma zaradi stroge zakonodaje, deloma pa zaradi visokih cen kart) očistit prvo ligo huliganov, Italjanom pa niti to. Znane so nore scene, ko je v Italiji letel skuter z zgornjega ringa ipd. Pri nas se vsi radi sklicujejo na Anglijo, pa imamo vsaj kar se alkohola na stadionih tiče že danes bolj restriktivno zakonodajo pa s tem nismo rešili nobenega problema. Huligani so pri njih sicer skoraj izginili iz tv zaslonov in tekem, ki jih gleda praktično cel svet, so pa še vedno velik problem v 2. in vseh nižjih ligah. Predvčerajšnjim v Londonu: .

 4. matejr pravi:

  To bi bilo treba zakon spremenit na podoben način kot je v Nemčiji. Vse karte bi morale bit poimenske in ko bi se kaj dogajal na stadionu, ves posnet. Osebe, ki pa bi uničevale najprej denarna kazen za popravila + prepoved obiska na stadionih po Sloveniji/Evropi. Potem bi se pa vsi “zadržal” in ne bi več uničeval.

 5. smoger pravi:

  Vprašanje je tudi, če je sploh v interesu medijev, da se ‘odstrani’ huligane s športnih tekem. Saj videi in fotke s tovrstnih prireditev zagotovijo veliko kreganje v komentarjih. Torej veliko klikov.
  Pri nas mediji velikokrat namenoma (ali pa nenamenoma?) potencirajo rivalstva pred tekmo. Tudi tu bi država lahko kaj postorila.

 6. Igor pravi:

  Klasičen primer za obravnavo psihologijo množic je zagotovo tale video:

  Potreba po pripadnosti je na Maslowi hierarhiji dokaj nizko, zato jo večina potrebuje. V Celju je včasih bilo dovolj, da si imel nacionalno pripadnost za sproščanje frustracij potlačenega ega, tako so se med seboj pretepali pripadniki različnih balkanskih manjšin. Sedaj pa se je mladina precej pomešala in so prijatelji, potrebujejo drugačen način zadovoljevanja potreb. S tem se je povečalo število pripradnosti našim Celjskim grofom, kljub poraznim predstavam kluba.

  Naslednja stopnja potreb je tista po ugledu. Ker večina ne dosega le tega skozi udejstvovanja na produktivnih področjih, ga dosti lažje pridobijo pri drugačni ciljni skupini. Nekateri so mehaniki, drugi študentje, na socialni … na tekmi pa prevzamejo enakovredno socialno vlogo. Navijači! Koliko stolov pa si ti zažgal? 11. Matr si car! Pri tem preskočijo umske in estetske potrebe do potreb samoaktualizacije, kot najvišja stopnja.

  Seveda plačujemo za njihovo “zdravljenje”, ki nima cilja. Ozka je meja med zagotavljanjem varnosti in policijsko brutalnostjo. Seveda je lažje policistu mene buzerirat, ker se vozim brez luči s kolesom, kot pa pijani budali, ki mu lahko kaj naredi.

  Kruha in iger za grupno terapijo … na naš račun seveda.

 7. Sam sem rojen in ponosen Mariborčan, a to kar počnejo viole pri nas in na gostovanjih je sramota. Sramota našemu klubu in mestu, sramota vsem Mariborčanom, ki premorejo vsaj trohico kulture. To so huligani in policija bi jih morala obravnavat kot kriminalce, saj delajo škodo in kalijo javni red in mir. Nekaj bo treba ukrenit in ne le glede viol, glede vseh huliganov v naši državi, takšnih in drugačnih. Na žalost si ne znam predstavljati, da bodo tekme v stožicah kaj pogosto brez zaščitne ograje. To bi bila norost. Zakaj bi lagali samim sebi?

 8. Matej pravi:

  A se ni direktor NK Olimpija hvalil(mislim, da dan pred tekmo), da imajo vrhunske videokamere, s katerimi bomo huligane lahko posneli pri svojem početju???

 9. Tomaz Z. pravi:

  @My Kafkaesque Life:

  Se popolnoma strinjam s tem, kar ste napisali. Žalostno je, da se ljudje pod pretvezo ljubezni do športa tako obnašajo. In še bolj žalostno je, da potlej marsikdo na osnovi videnega sodi o kraju iz katerega “izhajajo” (v smislu, to so “navijači” tega ali onega kluba iz tega in tega kraja). Sam sem zaradi tega slišal že veliko kritik, tako na račun Ljubljane kot tudi Maribora kot nekih najbolj vidnih predstavnikov, in to me spravlja v dosti hujšo voljo kot samoglav, neumen lokal-patriotizem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.