Nisem se udaril v glavo, niti me ni srečala pamet (ta je že zdavnaj obupala). Apple iPhone še vedno obstaja moj “omiljeni” telefon in ne bom ga zamenjal za mobilni telefon Nokia N8. Nokio N8 sem dobil za par dni na test in upam, da mi jo uspe spoznati v detajle in dati Nokii možnost.

Kdor bere moj blog, ve da sem navdušenec nad Jabolki in da mi Nokije že vrsto let niso pri srcu – če sem pošten, odkar je Nokia 6310i romala v predal in je še vedno tam, me nobena Nokia ni prepričala. Niti Nokia N900, ki sem jo v nagradni igri podaril enemu izmed bralcev.

Zanimivo je brati forume in novičarske spletne strani, kjer vsak pametni mobilni telefon, ki ima zaslon občutljiv na dotik in je po obliki podoben iPhoneu, proglasijo za “iPhone killerja”. Kaj kmalu se izkaže da to nekako ne drži, kljub temu da je iPhone že več kot dve leti in pol na tržišču (3G verzija).

Klik na fotografijo za celotno galerijo Nokia N8
nokia n8


Nokia N8 je precej zanimiv telefon, vsaj na prvi pogled, oz. na pogled ob 4. uri zjutraj, ko sem naredil par fotografij in se igral z njim par minut. Delovala je presenetljivo hitro in tudi sam zaslon je veliko bolj odziven kot pri Nokii N900.
Za začetek nekaj osnovnih podatkov, čez kakšen dan, ali dva pa malce bolj “poglobljen” opis telefona, s katerim se mogoče Nokia vrača na sceno – na žalost so bili telefoni N97 in podobni precej velik “mimosunek”.
Osnovne karakteristike Nokie N8:

  • 3.5 inčni kapacitivni zaslon (640 x 360)
  • 16GB spomina + SD kartica
  • 12MP kamera s Carl Zeiss optiko
  • HD 720p snemanje videa (H.264, MPEG-4, VC-1, H.263, Real Video,10, ON2 VP6, Flash video)
  • čas govora – 12 h
  • standby – 390h