Nokia N8 – prve fotografije novega mobilnega telefona iz Nokie

Nisem se udaril v glavo, niti me ni srečala pamet (ta je že zdavnaj obupala). Apple iPhone še vedno obstaja moj “omiljeni” telefon in ne bom ga zamenjal za mobilni telefon Nokia N8. Nokio N8 sem dobil za par dni na test in upam, da mi jo uspe spoznati v detajle in dati Nokii možnost.

Kdor bere moj blog, ve da sem navdušenec nad Jabolki in da mi Nokije že vrsto let niso pri srcu – če sem pošten, odkar je Nokia 6310i romala v predal in je še vedno tam, me nobena Nokia ni prepričala. Niti Nokia N900, ki sem jo v nagradni igri podaril enemu izmed bralcev.

Zanimivo je brati forume in novičarske spletne strani, kjer vsak pametni mobilni telefon, ki ima zaslon občutljiv na dotik in je po obliki podoben iPhoneu, proglasijo za “iPhone killerja”. Kaj kmalu se izkaže da to nekako ne drži, kljub temu da je iPhone že več kot dve leti in pol na tržišču (3G verzija).

Klik na fotografijo za celotno galerijo Nokia N8
nokia n8


Nokia N8 je precej zanimiv telefon, vsaj na prvi pogled, oz. na pogled ob 4. uri zjutraj, ko sem naredil par fotografij in se igral z njim par minut. Delovala je presenetljivo hitro in tudi sam zaslon je veliko bolj odziven kot pri Nokii N900.
Za začetek nekaj osnovnih podatkov, čez kakšen dan, ali dva pa malce bolj “poglobljen” opis telefona, s katerim se mogoče Nokia vrača na sceno – na žalost so bili telefoni N97 in podobni precej velik “mimosunek”.
Osnovne karakteristike Nokie N8:

 • 3.5 inčni kapacitivni zaslon (640 x 360)
 • 16GB spomina + SD kartica
 • 12MP kamera s Carl Zeiss optiko
 • HD 720p snemanje videa (H.264, MPEG-4, VC-1, H.263, Real Video,10, ON2 VP6, Flash video)
 • čas govora – 12 h
 • standby – 390h
  1. Kolegi hvalijo avtonomijo, ki naj bi bila precej boljša od jabolčne štirice.

  2. @rokša: to pa verjamem.. k 4ka ma hudicevo “nabildan” zaslon in posledicno manjsa avtonomija..

   tole zgleda precej obetavno

  3. @manuela: par stvari ma zanimivih..

   bere usb kljucke, kamera na naravni svetlobi je odlicna.. tudi video ni slab.. pisanje sms preko “troklik” tipkovnice v stojecem polozaju je “retro”,

   malce sem presenecen nad tem izdelkom.. :)

  4. Neee…N900 ni tako slab kot si ti misliš, res pa ni preprost za uporabo :P N8 sem imela približno 14 dni nazaj in me je razočarala. Res čakam E7 :D Sicer grem (ponovno) nad HTC-je ;)

  5. avtonomija je boljsa od androidov in iphonov. Kamera je v resnici spica. Je zelo napimpan symbian,kar pomeni + in -.

  6. Baje je video ful dober… par dni nazaj sem videl ene hude posnetke (v zgodbi) pa še posnetek kako so to snemali…huda reč…nokie obešene na vsem živim… 10+ nokij uporabljenih za vse kadre etc…
   sicer če profesionalcu daš najslabši aparat v roke, bo nardil boljše posnetke kot amater s topofthehop mašino, ampak vseeno…

   Seveda sedaj ne bom našel za nič na svetu ta video…

  7. Nokia rabi exorcista, da izžene hudiča = symbian.
   Nisem še sprobal Symbiana3 ali N8, komentiram na podlagi izkušnenj

  8. @natan: pa tudi oblikovalec jim ne bi skodil.. ker tole je pa krneki od dizajna :) sodelavec me je vprasal, ce mi je na tla padla :)

   ampak hudica.. zadeva je uporabna po parih urah pritiskanja po njej :)

  9. Preizkusil in imel vse živo in na koncu ostal na Nokii. Sicer so se mi telefoni z zaslonom na dotik kar zamerili in sem pristal na E72. Razume kaj hočem od nje, relativno dobre slike, baterija res super…hm…a sem se postaral, da mi je trajanje baterije 1. argument?

  10. E7 ima še fizično tipkovnico (in večji ekran), C7 je pa malo manjši in tanjši. N8 ima najboljši fotkič, vsi imajo popolnoma enako resolucijo zaslona (ne pa velikost) in vsi držijo tja do 4 dni normalne uporabe. Moj osebni favorit je C7, ker je še najbolj robusten in kompakten. Softver je pa identičen na vseh treh, fizična tipkovnica res pride prav ker je on-screen keyboard še bolj v povojih. Je pa E7 za moje pojme malo prevelik (in pretežek).

  Komentarji so zaprti.