Marca sem v zapisu mobilne spletne strani operaterjev mobilne telefonije obljubil, da bom pogledal kako je s spletnimi stranmi naših medijev. In sedaj je čas, da izpolnim obljubo in da pogledam kakšno je stanje, oz. kako izgledajo spletne strani na iPaduDnevnik, Delo, Siol, 24ur, Zurnal24, Vecer, RTV Slo, Finance in had.

Pogled na “iPad verzije” spletnih strani je zanimiv. Slovenskim medijem je očitno vseeno s čim “surfajo” njihovi bralci, oz. jih ne zanimajo “marginalci” – (ni me zanimala iPhone verzija spletne strani, niti me ni zanimala lastnoročna izbira mobilne verzije) – tole so rezultati odpirana spletnih strani medijev na iPadu:

 • Dnevnik – video posnetki niso vidni, prav tako flash oglasi (super)
 • Delo – video posnetki niso vidni, prav tako flash oglasi (super)
 • Siol – video posnetki niso vidni, prav tako flash oglasi (super)
 • 24ur – video posnetki delujejo, ni flash oglasov (super)
 • Zurnal24 – video posnetki niso vidni, prav tako flash oglasi (super)
 • Vecer – ima narejeno spletno stran namenjeno Samsung Tabu – ki pa se pravilno prikazuje v iPadu in brez odvečne “nesnage”
 • RTV Slo – prikaže PDA verzijo mobilne strani, vendar video posnetki niso vidni
 • Finance – stran brez oglasov je prav super, video posnetkov ne objavljajo
 • had – vsebina prilagojena iPadu, oglasov itak nimam, videoposnetki pa so embedani iz YouTuba
 • Klik za celotno galerijo iPad verzije slovenskih medijev
  ipad verzije


  V tujini so spletni mediji veliko bolj odzivni na novosti – Showcase Of Apple iPad Ready Websites, pri nas pa je vse to skupaj vzeto precej z levo roko. Drži, številke uporabnikov iPadov (oz. podobnih zadev) so zaenkrat majhne, vendar s prihodom Samsung Taba, ki ga bosta ponujala oba mobilna operaterja, se bo tudi to začelo spreminjati.

  Mogoče pa je to zgoraj tudi pokazatelj, kako tretirajo svoje bralce naši mediji – namesto da bi nam dali “cukrčke”, naredili aplikacije za lažje branje člankov, se mi zdi da je na straneh že več oglasov, kot pa same vsebine. In še tista vsebina ki je na strani, je problematična, ker nikoli ne vem ali je to plačan “PR članek” ali pa je res avtorska vsebina novinarja.

  Če koga zanima kako se WordPress prilagodi za iPada – najbolj preprosta zadeva je vtičnik za wordpress – WPtouch Pro (cena 29$). Ima cel kup dodatnih možnosti in nastavitev in deluje tudi na ostali iNapravah, prav tako pa podpira user agente: ipad, kindle, iphone, ipod, aspen, incognito, webmate, android, dream, cupcake, froyo, blackberry9500, blackberry9520, blackberry9530, blackberry9550, blackberry9800, s8000, bada….