TEDx Ljubljana se je uradno pricel, v nabito polni dvorani Kina Šiška. To je ze peti v vrsti in glede na priprave bo tole najboljsi TEDx v Sloveniji. Zahvala gre sponzorjem. Prenos v zivo na naslovu http://tedxljubljana.com

Danes bo sodelovalo 18 predavateljev. Eden izmed njih je odtekel tudi danasnja maraton!

O mehki moci bo predaval Dejan Vercic – Kako trda je mehka moc. Politicna moc je bomba, ekonomska moc se izraza v denarju – obstaja se tretja moc – mehka, z zgledm, privlacnostjo…

Arnold Scwarzeneger je primer kako se moci med seboj prelivajo. Politicna moc je najvecji afrodiziak – Kissinger. Bill Clinton in Tony Blair sta po koncu svoje politicne kariere zacela izkoriscati svojo pojavnost in vpliv, ki sta si ga pridobila.

Najbolj cista realizacija mehke moci v Sloveniji – Ocistimo Slovenijo v enem dnevu.

Spela Razpotnik – Ziveti zunaj, zaposlena na Pedagoski fakulteti govori o 24-urah prezivetih z brezdomci. Oz. o tem, kaksni so razlogi za brezdomstvo. Trg stanovanj, trg dela, sistemi socialnih pomoci, individualni patoloski dejavniki…

Precej predolgo predavanje je tole!

Naslednji govornik je zaposlen v Zernu – Borut Paul Kersevan LHC – zakaj moramo vedeti. LHC veliki hadronski trkalnik – tole bom rajsi poslusal, kot pa pisal, ker bo verjetno precej tehnicno predavanje – antimaterije ne proizvajajo, kljub filmom, ki to prikazujejo.

Paul dela na projektu Atlas. Radi bi poiskali Higgsov bozon in se marsikaj. Ce ne bomo odrkivali stvari in novih perspektiv, bomo ostali na istem nivoju. Sonce, voda, zrak, ogenj so premalo, ce zelimo iti naprej – v vesolje, itd..

Prva glasbena tocka – A Kamela – skoda, ker ne morem napisati zvoka akapele, ki je zdajle na odru – odlicno. Lajkam zelo. In sedaj poje dvorana! V bistvu sedem pesmi naenkrat – dve pesmi dvorana razdeljena na pol in dve pevki in trije pevci na odru.

In zdajle prepevajo akapela moj omiljeni komad Faith No More – Easy in mi gredo kocine na rokah pokonci.

Andrej Mihevc – Kras je lahko pokrajina, lahko pa je naravni pojav. In casa ima 15 minut, kernsicer se ne bi danes ustavil – vsaj tako je povedal voditelj. In res je, predavanje o tem, kako je nastal kras (z majhno zacetnico), kaj je Kras, o vodnih kanalih, jamah in vsem ostalem. Ce koga zanimajo podrobnosti – priporocam Wikipedio

Medklic. Temperatura v dvorani Kina Siska je primerna zunanjim temperaturam. Ampak vsaj poslusalci ne zaspijo med predavanjem o Krasu!

dr. Aleksander Zadel psiholog – zgodba o odgovornosti – Iz zrtve v lovca. Zivimo v svetu, v katerem zgleda da ni odgovornosti.

Bistvo vsega je zadovoljevanje svojih potreb. Potrebe po moci, svobodi, zabavi, osnovnih potrebah hranjenje, dihanje… Ni vec hierarhije potreb! Ce se ne pocutimo dobro, nase potrebe niso zadovoljene.

Odlicno predavanje, predvsem pa koncno tudi odziv publike, ki je zadovoljna s predavanjem.

Ce se ljudje trudijo, jih je temu primerno tudi treba nagradit, pohvaliti – s tem se resi veliko problemov.

Si predstavljate slovensko nogometno reprezentanco, ce bi vedno igrala proti Ferskim otokom :)

Sedaj pa – nasveti za soping! In mrezenje. Ki je bilo odlicno in predvsem motivacijsko – pogovor s fanti, ki so odtekli maraton in pogovor s Paulom Kersevanom?

Zacenja se druga tretjina tedxljubljana.com

Jure Dajic o Potapljaskem refleksu. Absolutna meja za potop je 50m – to je bilo na zacetku. Sedaj so rekordi preko 200 metrov in ljudje zdrzijo vec kot 11 minut brez dihanja.

Potapljaski refleks je zmanjsanje metabolizma, genski spomin je lepo opazen pri dojenckih, ki avtomatskom zadrzijo sapo in plavajo kot zabica. Jure gre na dah do 80-90 metrov.

Bradikardija – znizanje srcnega utripa. Jure je pri potopu na 75 metrov znizal srcni utrip na 40 utripov, na koncu potopa pa je sel na 140 utripov. Sedaj bo ucenec pokazal to metoeo v zivo – potop glave v hladno vodo na odru. Garmin – utrip upada iz 130 na 90 (nanizji utrip so izmerili 8 udarcev na sekundo, kar je klinicna smrt)., sedaj smo ze na 60 utripov. In na 40 utripov. Bravo Matej!

Blood shift – izlocanje plazme krvi v pljuca pomaga pri tem, vendar ga je potrebno natrenirati. Pri 101 metrih globine, je bila sila na telo 220 ton – 11 barov!

Plasticen coln na odru ima svoj namen. Lidija Globevnik – Dobre novice o vodi
V Sloveniji nimamo problemov z vodo, smo najbogatejsi z njo – smo na vrhu v Evropi z vodo. Blejsko jezero je na lestvici desetih najlepsih jezer na svetu na CNN travel, kljub temu da ni zelo veliko. V dvorani vsi pijemo vodo iz pipe! In upali bi piti vodo iz jezer in potokov.

V Sloveniji imamo se vodo, ki jo lahko pijemo iz potokov in jezer! Lidijo poplave zelo veselijo, vendar dvomim, da bi se vsi strinjali s tem!
Mi smo tisti, ki se moramo izogniti poplavam in rekam! Popalve so izredno lepe v soncu, ko jih opazujes v soncu in nisi v vodi – khmmmm?

Aljosa Bagola – Kulptimizem o irskem stepu in o finskem tangu! Kulptimizem je Kul Ptimizem – manija vs depresija in optimizem vs pesimizem. Aljosi se pozna da je kreativec in zna peljati zgodbo.

Jezus je res kul, ce vstanes od mrtvih in iz vode naredis vino. No, religija ni tolk kul.

Prakticni kulptimizem – ideja sluzbe vs sluzba idej. Ne hodis v sluzbo imas pisarno v sluzbi. Optimizem ROI – Sveti Peter ti rece premajhen je bil tvoj Roi.

Sedaj gledamo oglasne bloke – zakaj je tega potrebno? Aja, Pristop je sponzor!

Lukptimizem, moski brez peder tasn in pipanja obrvi. Piksne na avtu porocenca so zaradi preganjana demonov? In zakljucek v njegovem slogu – dvorana mu mora ploskati kot nora!

Kud Ljud – All you need is love. Nezemljani na Madzarskem – roza, na tramvaju. Mehaniki, policaji, usluzbenci tramvaja – slis se kot horror movie iz 60. let. Vesoljca sta bila del skupine Kud Ljud.

Iscejo nacine, kako preseci tradicionalno umetnost. Na odru je roza nezemljan! Odlicno! Ljudje lahko uporabimo presenecenje za marsikatero stvar, tudi za spoznavanje!

Aljaz Ule – Prijaznost in tekmovanje – altruizem, ko se posameznik zrtvuje za druge. Aljaza zanima zakaj ljudje pomagajo ljudem, ki jih ne poznamo. Zakaj ljudje sodelujejo – sebicni ger je prva terorija, druga teorija pa temelji na ideji naravne selekcije. Aljaz je eksperimentalni ekonomist – wtf , aha, poskusijo v laboratoriju ustvariti razmere v laboratoriju , ki se potem preslikajo na kaj vecjega – drzavo recimo.

Ljudje smo sebicni, previdno sebicni, altruisti, pogojni altruisti in ljudje ki kaznujejo sebicne. 60% je pogojnih altruistov. Pravila in okolje vplivajo na sodelovanje!

Drugo tretjino bo zakljucil Matevz Lenarcic – Letenje cez meje. Fotografije iz zraka – cudovito. Ta prezentacija je boljsa, ce se gleda, ker je nemogoce opisati fotografije. Priporocam guglanje o njegovih fotkah??

Meja ni, so le v glavah posameznikov!

Tretja tretjina se zacenja!

Andraz Tori – Zemanta – Silicijeva dolina , blizu ali dalec. Silicijeva dolina je precej dolgocasna – geografsko. Je pa epicenter digitalnega sveta. Inzinerji zivijo ameriske sanje – priloznost, da se gres svoje sanje. Je ekosistem. In Borut Pahor bi imel Silicijevo dolino v Sloveniji. Do tja je 7709km.

Zgodba se zacne s HP-jem Frederick Tarman, vse ostalo je zgodovina. Zlata mrzlica je bila zgodovinskega pomena, no tudi tajkuni so zraven – Stanford univerza. RCA radio corporation of America, radio amaterji, itd… Vojaska industrija in razvoj novih tehnologij. Stanford eden od zacetnikov Arpaneta, .com buzz, itd..

Andraz zna odlicno prezentirati, leta na TV se mu poznajo.

Dolina ima specificen DNA – enormen fail rate, dokler nekomu ne uspe. Ce zelimo imeti svojo, doma, moramo razumeti tudi ta del. Prilagoditi moramo svoj sistem vrednot! Ne bit Slovenceljn! In bit pozitiven!

U, kritika negativizma na twitterju. Rispekt za tole! Poskusimo najti dobre stvari tudi v tistih, ki jih kritiziramo!

Jure Leskovec predavatelj na Stanfordu – 30 let. Slikca danes in pred sedmimi leti. Hudo dobr videt. Svet je treba videti in se iz tega ucit!

Sanja Rozman – Rak, lahko se zgodi tudi vam. Malce bolj kruto predavanje. Europa Donna – slovensko zdruzenje za borbo proti raku dojk.
Rak je kronicna bolezen, eden od sestih ljudi se bo z njim srecal – 90000 jih je v Sloveniji. Lahko je 98% ozdravljiv pri nektaterih vrstah.

Zivljenje po raku je drugacno, velikokrat je boljse, ker se zna ceniti zivljenje in trenutke, ker se ne zenes vec za nepomembnimi stvarmi. Zakaj rabimo bolezni in smrt? Zato da se naucimo vrednosti zivljenja!
Rak se lahko zgodi nam vsem!

Nara Petrovic – Luksuzna preproscina. Tece bos maratone in tudi na odru je bos. Napisanih pravil se drzimo, ker se jih drzijo vsi. Na stotine predmetov okoli nas je tam zato, ker niti ne razmisljamo o tem ali je prav da so tam ali ne.
Zgledujemo se po slikah v medijih in mnenjskih voditeljih – jahta, Karibi, itd.. Raj nas objame gole in bose. V nasem svetu je tako, da ko se znajdemo izven znanih okvirom, iscemo resitev s katero bomo to resili. Noc je polna zaznavanj, ki jih lahko odkrijemo – bos sprehod po temnem gozdu.

Nisi bogat, ce imas bogastvo, bogastvo je v izkusnjah! Lenoba pred televizorjem… Kultura nas okaluplja. Kaksni smo lahko in kaksni moramo biti.

Ce se sezujemo dozivimo stik z okoljem in spoprijateljimo se z vsem, tudi z umazanijo. Darilo pod stolom – zobna scetka iz naravnih materialov, s katero premaknemo higieno na povsem drug nivo. Nara je samooklicani fekolog – v naravi obstaja obilje pripomockov – ruj, naredis kepico in je to najboljsi straniscni papir.
Upajmo ziveti!

Glasbena tocka – Dejan Stemberger bo igral na hang – zadeva podobna voku – narobe obrnjen. Zadeva izvira iz Svice. V Sloveniji se trije ukvarjajo s tem. 120 ur dela za en instrument.

Bostjan Zrimsek – Za domovino s prazenim naprej. Govora bo o Drustvu za priznanje prazenega krompirja kot samostojne jedi :)

Ud mora obozevati prazen krompir (ud – clan)
Ud mora promovirati naso jed
Ud ne sme govoriti o poslih in politiki

Krompir zdruzuje, politika locuje. www.krompir.si imajo himno. Obiskujejo kraje povezane s krompirjem TitiKaka, Islandija, obstaja planinska sekcija, imajo svojo njivo, kjer pridelujejo 40 sort krompirja. Obstaja Svetovni Festival Prazenega Krompirja.

ZEK Crew na odru – osem clanski kolektiv. Predavanje po sgementih.
plakati: TapeArt delo z lepljivimi trakovi. Sin Nombre -tetovaze. Trnfest – negativ
razstave: Beograd – oblikovalski teden. NLB razstava re:ZEK
grafiti: filmcek
objekti: 3fs,

Baterija na iPadu ni bila do konca napolnjena, zato se tukaj poslavljam in gremo na prazen krompir.

Hvala za vas cas in branje mojega porocanja v zivo!

TED Technology Entertainment Design