Zadnje čase precej “zanimivih” stvari, ki jih sicer ne potrebujem, ampak so kul, nabavljam pri DealExtreme in Focalprice. Ti dve spletni trgovini sta na Kitajskem in ponujata cel kup poceni izdelkov, igračk, elektronike,… – moja nova igračka – IR R/C Helicopter

In vedno znova sem presenečen, kako jim uspe, da lahko pošljejo pošiljko v Slovenijo – zastonj. V konkretnem primeru zgoraj omenjenega helikopterja, bi bila cena poštnine paketa (po ceniku Pošte) med dvema krajema v Sloveniji – 4,47€, če pa bi pošiljal robo nazaj na Kitajsko bi bila cena paketa 38,27€ + DDV.


Kitajcem uspeva zmanjševanje strokškov pošiljanja brez problema – naberejo dovolj zaloge in optimizirajo poslovanje. In ponavadi paketi iz omenjenih trgovin pridejo zelo hitro – če se vse skupaj ne ustavi na carinski upravi, kjer zahtevajo račune, čeprav vestno pazim, da pri manjših zneskih ne presežem 20$ na en nakup – pač naročim več paketov naenkrat in se tako ognem carinskim dajatvam.

No, v bistvu je najhujše pri vsem tem, da če presežeš znesek nakupa in moraš državi plačati kar je “njenega”, potem poleg je na računu precej različnih postavk – med drugim je ena, ki me vedno znova zbode v oči – poštnina, ki jo Pošta Slovenije zaračuna, ker pošiljko dostavijo iz carine do doma! To mi nekako ne gre skupaj, ampak ok – država že ve, kje me mora “opljačkati”.