Zadnje čase precej “zanimivih” stvari, ki jih sicer ne potrebujem, ampak so kul, nabavljam pri DealExtreme in Focalprice. Ti dve spletni trgovini sta na Kitajskem in ponujata cel kup poceni izdelkov, igračk, elektronike,… – moja nova igračka – IR R/C Helicopter

In vedno znova sem presenečen, kako jim uspe, da lahko pošljejo pošiljko v Slovenijo – zastonj. V konkretnem primeru zgoraj omenjenega helikopterja, bi bila cena poštnine paketa (po ceniku Pošte) med dvema krajema v Sloveniji – 4,47€, če pa bi pošiljal robo nazaj na Kitajsko bi bila cena paketa 38,27€ + DDV.


Kitajcem uspeva zmanjševanje strokškov pošiljanja brez problema – naberejo dovolj zaloge in optimizirajo poslovanje. In ponavadi paketi iz omenjenih trgovin pridejo zelo hitro – če se vse skupaj ne ustavi na carinski upravi, kjer zahtevajo račune, čeprav vestno pazim, da pri manjših zneskih ne presežem 20$ na en nakup – pač naročim več paketov naenkrat in se tako ognem carinskim dajatvam.

No, v bistvu je najhujše pri vsem tem, da če presežeš znesek nakupa in moraš državi plačati kar je “njenega”, potem poleg je na računu precej različnih postavk – med drugim je ena, ki me vedno znova zbode v oči – poštnina, ki jo Pošta Slovenije zaračuna, ker pošiljko dostavijo iz carine do doma! To mi nekako ne gre skupaj, ampak ok – država že ve, kje me mora “opljačkati”.

15 Responses to DealExtreme.com, Focalprice.com – zastonj pošiljanje / brez poštnine iz Kitajske

 1. Abaddon pravi:

  Pomoje oni plačajo poštnino, nekdo jo mora.

  Ampak na podlagi tega, da poštnine za kupca ni po celem svetu, jim prodaja takih in drugačnih poceni pizdarij, ki jih prodajajo z visoko maržo, tako naraste, da pokrijejo vso poštnino and then some.

  Podobno kot se brezplačni časopisi napajajo iz reklam, če je naklada dovolj velika.

  Pač nov poslovni model…

 2. Rok Tomc pravi:

  Po mojem imajo to s pošto pametno domenjeno tako, da jim plačujejo nek pavšal, pošta pa pošlje na naslednjem avijonu, kjer je kaj ekstra prostora (ker sem čakal na pošiljke tudi po mesec dni po tem, ko je dealextreme že oddal na pošto). Tako pošta zapolni prostor na praznih avijonih, dealextreme pa lahko ‘zastonj’ pošilja. Sicer so mi pa enkrat, ko sem moral zavrniti pošiljko (naša carina ni spustila skozi GPSja, ker ni imel gor narisane CE oznake…) in so mi pri vračilu denarja odbili 9.71 USD za poštnino. Iz 119.71 na 110.00 .. se mi zdi, da je bila to bolj čez prst ocenjena poštnina:)

 3. zero pravi:

  Had, koliko pa potem še Pošta Slovenije zaračuna za dostavo?

 4. had pravi:

  @zero: ce gre “mimo” carine in je ne zadrzijo oni, potem nic.. ce pa jo zadrzi posta, pa je odvisno od paketa – ponavadi je to zgoraj omenjena cifra – 4,47€

 5. DJ pravi:

  Mene je pred leti, ko sem prvic narocil nekaj iz ZDA, zbodlo v oci, da so pri nas zaracunali DDV tudi na carino ali na postnino (ali carino na DDV/postnino, se niti ne spomnim vec; v glavnem je bila ena taka bedarija, ki v zdravem razumu ni imela podlage, kakorkoli bi jo obracal, jo je pa baje imela v zakonodaji). :S

 6. Punca me je presenetila s torbo za laptop, ki jo je naročila preko Ebaya iz Amerike. No, presenečenje je prišlo tako, da so mi namesto torbe poslali pismo iz carine in hočejo račun -_- Na srečo je torba vredna le 27USD, tako, da upam, če bo že kaj za plačat, bo majhen znesek…

 7. Desty pravi:

  Kafka, to znese okoli 20€. Za pakete do 22€ ni nič dajatev, tako da ti bodo paket zalepili nazaj (ko boš poslal račun) in bo zastonj prišel domov.

 8. igre pravi:

  Uuu…hud helikopterček…moram kaj takega nabavit za malega!

  Samo nekako me malo matra naročat iz Kitajske ker imam zmeraj občutek, da ne bom dobil kupljenega. No iz tvojega primera zgleda vse kul. A funkcionira vse kot bi moralo? Je malo daleč za uveljavljat garancijo ;)

 9. Steklarstvo pravi:

  Odlična zadeva.

 10. avtodoma pravi:

  Lansko leto sem naročil dodatek za fotoaparat preko dealextreme-a. Naročil sem del, ki ga pritrdiš na kukalo in ga dobesedno prisloniš k očesu. Original Nikon del bi stal 50€, kar se mi je zdelo občutno preveč. Na dealextreme pa 4$ (vključno z navadno poštnino). Kar sem seveda takoj naročil.
  Obljubljajo, da izdelek pride v enem mesecu, žal pa se je to malo zavleklo in sem ga dobil po 3 mesecih, ko sem že na stvar pozabil :)
  Verjetno izkoriščajo velike pošiljke za pošiljanje v Evropo in tako zmanjšajo stroške.

 11. Kljuka pravi:

  Slab mesec nazaj sem imel tudi jaz težavo z uvozom, ker ni bilo CE oznake, vendar mi je z dobro obrazložitvijo (pa tudi to, da imamo tu radioamaterji določene ugodnosti, seveda pri tehniki za radioamaterstvo) zadevo uspelo spraviti v Slovenijo. Sicer pa grem vedno po paket na carinsko pošto v Ljubljano, tako da ne plačujem poštnine do doma.

 12. Travel to Europe pravi:

  Me pa predvsem zanimajo izkušnje z Drop ship-om?
  Predvsem me moti, kako naša carina odpira vse pakete.

 13. HK Rules pravi:

  I love them :=) Naročam že par let..
  Iz DX mam že 8 strani nakupov torej preko par tisoč €..
  naročujem male paketke po 20€ in polovico stvari nevem kje jih mam .. sprobam dam v predal :=)

  Ok, kar me najbolj zaboli je naša carina. Ravno danes sem za 24€ vredno baterijo za prenosnik plačal 5€ davka + 5€ poštnine iz LJ pa kaj so prizadeti?

  Prav vesel sem ko zahtevo račun za stvari, ki niso vredne nič zato, ker vem da so meli delo, da so mi poslali pismo pa še premikat so se mogli a na koncu niso nič zaslužli. No sej so sami kreteni ker jim na kuverti točno piše za kok dnarja je not stvari (vsaj na mojih).

  Drugače pa sem tudi imel problem z tabletom ker kao ni imel CE znaka k sreči so na carini tolk uredu da sem jim mogu 14dni težit in jih klicat da so ga poslali nazaj da mi je DX vrnu dnar..

  Zakaj bi kupu na Mimovrste čitalec kartic za 5€ + 3€ poštnina če ga lahk iz kitajske za 5€ brez poštnine :=)
  Raje počakam 30dni na HK samo, da ni treba plačat centa za dostavo.

  Oh koliko stvari je pri nas na voljo preko spleta ampak na koncu je ne kupim, ker nisem nor da bom plačal 4€ za poštnino..

 14. Cool Gadgets pravi:

  Kitajcem uspeva zmanjševanje strokškov pošiljanja brez problema – naberejo dovolj zaloge in optimizirajo poslovanje.

 15. Tablet PC pravi:

  Me pa predvsem zanimajo izkušnje z Drop ship-om?
  Predvsem me moti, kako naša carina odpira vse pakete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.