Včeraj je “tvitosfero” v Sloveniji razburkala novica, da so bili v časopisu objavljeni Twitter “zapisi”, oz. tviti, parih deležnikov v slovenski tvitosferi. Med njimi je bil tudi moj tvit, kjer sem konkretno pljunil po Darsu – Jebemti DARS pa zapiranje predora Locica – komaj odprejo, pa je ze spet zaprt. Da bi vsaj kdo kaj delal na tem odcepu! Jebemti DARS.

In začela se je polemika ali je tvit avtorsko delo ali ni?! Sam se že pet let zavzemam za avtorske pravice, predvsem pa za spoštovanje avtorjev pri njihovih delih. In posledično sem imel že precej primerov, ko mi je bila moja avtorska lastnina “odtujena”. Dokler je tvit uporabljen v tiskanem mediju in ne za komercialne namene, me ne moti uporaba in ni nobene potrebe po spraševanju za dovoljenje za objavo!

In sedaj moje mnenje o tvitu in avtorskem deluNE, tvit ni avtorsko delo, vsaj ne v takšnem primeru, kot je moj zgornji. Parkrat se mi je že zgodilo, da sem naletel na objavo svojega tvita v tiskanem mediju in nikoli še nisem “skočil” v zrak in začel groziti s tožbami. Zakaj? Ker je za avtorsko delo, ki bi ga spravil v 140 znakov, potrebna individualna intelektualna stvaritev s področja književnosti, znanosti ali umetnosti (vir) – zgoraj pa je le komentar!

Oz., kot je zapisano v članku Kaj so avtorska dela?

  • Individualnost je najpomembnejša lastnost avtorskega dela, ki pa ne pomeni absolutne izvirnosti ali novosti kot v primeru patentnega varstva.
  • Intelektualnost pomeni, da se v delu odraza človeški duh, njegove misli, občutki, čustva ipd. Hkrati pomeni, da je avtorsko delo nematerialna dobrina.
  • Avtorsko delo kot stvaritev je lahko le rezultat človekovega ravnanja in ne stroja ali živali (ki pa lahko predstavljata orodje, s katerim avtor ustvarja). Pomembno je tudi, da gre za dejanje, v katero je vložen nek ustvarjalni napor.
  • Področje književnosti, znanosti in umetnosti je treba razlagati zelo široko.
  • Izraženost pomeni manifestacijo dela v zunanjem svetu tako, da je zaznavno za človeške čute. Ni pa nujno, da je delo fiksirano na materialnem nosilcu (npr. govorjena dela, koreografska in pantomimska dela).

Če kdo v svoje tvite vlaga zgoraj omenjene “zadeve”, potem ima možnost zahtevati plačilo za objavo svojih tvitov v tiskanih medijih. Jaz pač ne sodim med tako misleče! Me zanima kaj bi se zgodilo v primeru, da bi na televiziji predstavljali twitter in zraven prikazali “stream” tvitov – bi se tudi za to kdo “bunil”.

Ampak imamo tudi uraden odgovor – pred dvema dnevoma je bil na Techcrunchu objavljen članek Twitter Updates Logos, Rules: Info On Logo Use, Screenshots, And Capital “T” Tweets, kjer je zapisano o uporabi tvitov v nekomercialne namene – uraden odgovor:

For news, whether online or print, it’s okay to use screenshots of Tweets. The permission applies more to merchandise, billboards, etc. Users’ rights are key.

p.s.: to je zgolj im samo moje mnenje o avtorskih pravicah in tvitih! lahko se pošteno motim in bi lahko od tvitov objavljenih v medijih resnično obogatel :evil: