had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali je tvit – Twitter “zapis” v 140 znakih – avtorsko delo?

Včeraj je “tvitosfero” v Sloveniji razburkala novica, da so bili v časopisu objavljeni Twitter “zapisi”, oz. tviti, parih deležnikov v slovenski tvitosferi. Med njimi je bil tudi moj tvit, kjer sem konkretno pljunil po Darsu – Jebemti DARS pa zapiranje predora Locica – komaj odprejo, pa je ze spet zaprt. Da bi vsaj kdo kaj delal na tem odcepu! Jebemti DARS.

In začela se je polemika ali je tvit avtorsko delo ali ni?! Sam se že pet let zavzemam za avtorske pravice, predvsem pa za spoštovanje avtorjev pri njihovih delih. In posledično sem imel že precej primerov, ko mi je bila moja avtorska lastnina “odtujena”. Dokler je tvit uporabljen v tiskanem mediju in ne za komercialne namene, me ne moti uporaba in ni nobene potrebe po spraševanju za dovoljenje za objavo!

In sedaj moje mnenje o tvitu in avtorskem deluNE, tvit ni avtorsko delo, vsaj ne v takšnem primeru, kot je moj zgornji. Parkrat se mi je že zgodilo, da sem naletel na objavo svojega tvita v tiskanem mediju in nikoli še nisem “skočil” v zrak in začel groziti s tožbami. Zakaj? Ker je za avtorsko delo, ki bi ga spravil v 140 znakov, potrebna individualna intelektualna stvaritev s področja književnosti, znanosti ali umetnosti (vir) – zgoraj pa je le komentar!

Oz., kot je zapisano v članku Kaj so avtorska dela?

 • Individualnost je najpomembnejša lastnost avtorskega dela, ki pa ne pomeni absolutne izvirnosti ali novosti kot v primeru patentnega varstva.
 • Intelektualnost pomeni, da se v delu odraza človeški duh, njegove misli, občutki, čustva ipd. Hkrati pomeni, da je avtorsko delo nematerialna dobrina.
 • Avtorsko delo kot stvaritev je lahko le rezultat človekovega ravnanja in ne stroja ali živali (ki pa lahko predstavljata orodje, s katerim avtor ustvarja). Pomembno je tudi, da gre za dejanje, v katero je vložen nek ustvarjalni napor.
 • Področje književnosti, znanosti in umetnosti je treba razlagati zelo široko.
 • Izraženost pomeni manifestacijo dela v zunanjem svetu tako, da je zaznavno za človeške čute. Ni pa nujno, da je delo fiksirano na materialnem nosilcu (npr. govorjena dela, koreografska in pantomimska dela).

Če kdo v svoje tvite vlaga zgoraj omenjene “zadeve”, potem ima možnost zahtevati plačilo za objavo svojih tvitov v tiskanih medijih. Jaz pač ne sodim med tako misleče! Me zanima kaj bi se zgodilo v primeru, da bi na televiziji predstavljali twitter in zraven prikazali “stream” tvitov – bi se tudi za to kdo “bunil”.

Ampak imamo tudi uraden odgovor – pred dvema dnevoma je bil na Techcrunchu objavljen članek Twitter Updates Logos, Rules: Info On Logo Use, Screenshots, And Capital “T” Tweets, kjer je zapisano o uporabi tvitov v nekomercialne namene – uraden odgovor:

For news, whether online or print, it’s okay to use screenshots of Tweets. The permission applies more to merchandise, billboards, etc. Users’ rights are key.

p.s.: to je zgolj im samo moje mnenje o avtorskih pravicah in tvitih! lahko se pošteno motim in bi lahko od tvitov objavljenih v medijih resnično obogatel :evil:

 1. twit je tvoja izjava. Lahko je avtorska, lahko je povzetek ali pa prirejena avtorska izjava.

  Seveda lahko zahtevaš, da te navedejo pod njo, to je tvoja pravica, lahko pa tudi zahtevaš, da ti povrnejo nastale materialne stroške, ki so jih z objavo tvoje avtorske izjave tj. twita, pridobili oni. Recimo – ti izjaviš eno res dobro izjavo, ki je lahko odločilna pri prodaji medijskih vsebin. Zakaj ne bi bil deležen delitve dobička? ;)

 2. @marko: ce gre za zasluzek, potem se strinjam, da se ne sme objaviti tvita.. ce pa gre za “komentarje tedna” – kot je v mladini, potem pa je to, vsaj zame, nekaj povsem drugega.. seveda je zraven napisan avtor in tudi fotka (avatar), tako da se tocno ve, kdo je avtor :)

  @nino: jeap.. se strinjam..

 3. Ni problem v tem, s čim se strinjaš, ampak kaj določa zakon. Če tvit izpolnjuje kriterije o individualnosti in intelektualnosti (naprimer naslov Brez zavor v Domicljevem primeru ga ni) je tvit avtorsko delo. Twitter ne more spremenit tega stališča, ker gre za slovenski zakon. Zato ti lahko nekomu DOVOLIŠ, da objavi tvoj avtorski tvit in se pri tem zmeniš za cekin ali ne.
  Tu pa zraven pride prosta uporaba, predvsem po 38. in 51 členu ZASP (pravica do obveščenosti in citiranje), kar je logično. Seveda je spet problem, ker je tvit tako kratek, kako ga pravilno povzeti ali citirati.
  Če smo pa čisto iskreni, so tviti bolj sofisticirani IRC pogovori, zato neke hude vrednosti v tem ni (tudi duhovne, heh).

 4. Z navedbo avtorja in vira, kot si rekel, pač… komentar. Bolj problematično pa se mi zdi, da je lahko posamezen tvit iztrgan iz konteksta iz neke serije “pogovorov” na Twitterju in tako lahko pridobi povsem napačno konotacijo.

 5. Treba je pogledat osnovne pogoje uporabi na tviterju, ki so na kratko povedano taki: z objavo tvita, se strinjaš, da se ga lahko objavlja kjerkoli.

  Izsek:

  You retain your rights to any Content you submit, post or display on or through the Services. By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods (now known or later developed).

  Več na: http://twitter.com/tos

 6. Ja, logično, pravice distribuiranja moraš prenesti na Twitter, ker drugače ne morejo objaviti tvojega tvita. Gre pa za prenos na Twitter in samo nanj. Twitter pa teh pravic ne more sam prenašat naprej.
  … you grant US a worldwide….

 7. Twitter je prav tako javni prostor. Izjave, ki jih pišemo, pišemo z namenom, da jih preberejo DRUGI, ne zato, da bi jih pisali zase. Stvari, ki bi jih radi pisali zase, pišite v dnevnik in ga zaklepajte s ključavnico, kot smo to nekoč počeli v osnovni šoli. Tvit je, tako kot citat iz katerega drugega medija, lahko citiran, kot tudi status na Facebooku. Važno je, da je naveden VIR oziroma, da je naveden avtor. In če govorimo o Twitter reportu v Žurnalu24 – tam je naveden avtor, tviti pa, kot ste morda opazili (najbrž RAVNO zaradi spoštovanja do izražanja posameznika) niso niti lektorirani. Sploh pa bi si to, da je nekdo zaradi zapisa na Twitterju citiran v dnevnem časopisu, štel v čast, saj tako tudi širijo potencialno priljubljenost Twiitterja, avtorji tvitov pa s pomočjo najbolj branega časopisa pri nas lahko pridobijo toliko več sledilcev. In če ste med izbranci – “svaka vam čast”. Zakaj bi bilo to sporno?

Komentarji so zaprti.