Pogled na pokopališča je v zadnjih dveh dneh doživel svoj vrhunec. Vsak grob ima minimalno 10 svečk (ki stanejo od 1€ do 4€), da o vseh rožah, ikebanah, vencih in kaj vem kaj še vse prinesejo ljudje na grobove niti ne govorim. Precej čudna situacija je tole, kajti v Sloveniji imamo trenutno skoraj 100.000 brezposelnih ljudi, ki dobivajo podporo države – no, ti vsaj dobijo svoje mesečne “dohodke”, za razliko od veliko ljudi, ki cel mesec delajo in na koncu ostanejo brez svoje “mezde”.

Vsa stvar v Sloveniji je vsako leto še hujša – namreč grobovi celo leto niso urejeni, niti očiščeni, v tednu pred dnevom mrtvih, pa se le to spremeni. Posledično pa se tudi poveča število sveč in rož na grobovih. In če preko palca zapišem da je v Sloveniji preko 500.000 grobov, na katere so v teh dneh “žalujoči” dali vsaj za 10€ sveč in ostale “svinjarije”, ki bo čez par dni delalo škodo na smetiščih, potem je vse skupaj precej preprosto. Več kot 5mio€ se zapravi za en dan, ki pa je pomemben le za to, da se vidi, da “svojci” še vedno mislijo na pokojne, ki se jih sicer med letom ne spomnijo – da ne bo pomote – niso vsi takšni, ampak za boljše razumevanje situacije moram biti precej bolj kruto realen.


Če bi se ta denar razdelil med brezposelne, oz. ljudi, ki že tri mesece niso dobili svojih plač, bi bilo vse skupaj precej drugače. No, tudi precej manj smeti bi bilo in država bi dobila manj denarja – z davkom od prodanih izdelkov in cvetja. Vendar vsa ta “svinjarija” ne bi čez teden dni šla na smetišča.

Torej zelo preprosta ideja za drugo leto – namesto 10 svečk se jih kupi samo 5, ostala sredstva pa se dajo za tiste ljudi, ki jim takšna pomoč lahko pomaga – mrtvi so na žalost že mrtvi in jim kupi sveč ne pomenijo nič – pomenijo pa zavistnim sosedom, ki hočejo biti boljši in “duplirajo”, oz. pretiravajo z vsemi dodatki na grobovih.

Sicer ideja ni še povsem zrela za Slovenijo, vendar je moje mnenje, da bodo tudi Slovenci kaj kmalu ugotovili, da je to zgolj in samo en dan, kot vsak drug in da mrtvim te stvari nič ne pomenijo – nekomu, ki nima denarja za kruh in mleko pa bi to pomenilo zelo veliko – in tudi mrtvim bi to več pomenilo, kot pa da jih zapisajo s svečami na grobovih!

Se motim?