Pogled na pokopališča je v zadnjih dveh dneh doživel svoj vrhunec. Vsak grob ima minimalno 10 svečk (ki stanejo od 1€ do 4€), da o vseh rožah, ikebanah, vencih in kaj vem kaj še vse prinesejo ljudje na grobove niti ne govorim. Precej čudna situacija je tole, kajti v Sloveniji imamo trenutno skoraj 100.000 brezposelnih ljudi, ki dobivajo podporo države – no, ti vsaj dobijo svoje mesečne “dohodke”, za razliko od veliko ljudi, ki cel mesec delajo in na koncu ostanejo brez svoje “mezde”.

Vsa stvar v Sloveniji je vsako leto še hujša – namreč grobovi celo leto niso urejeni, niti očiščeni, v tednu pred dnevom mrtvih, pa se le to spremeni. Posledično pa se tudi poveča število sveč in rož na grobovih. In če preko palca zapišem da je v Sloveniji preko 500.000 grobov, na katere so v teh dneh “žalujoči” dali vsaj za 10€ sveč in ostale “svinjarije”, ki bo čez par dni delalo škodo na smetiščih, potem je vse skupaj precej preprosto. Več kot 5mio€ se zapravi za en dan, ki pa je pomemben le za to, da se vidi, da “svojci” še vedno mislijo na pokojne, ki se jih sicer med letom ne spomnijo – da ne bo pomote – niso vsi takšni, ampak za boljše razumevanje situacije moram biti precej bolj kruto realen.


Če bi se ta denar razdelil med brezposelne, oz. ljudi, ki že tri mesece niso dobili svojih plač, bi bilo vse skupaj precej drugače. No, tudi precej manj smeti bi bilo in država bi dobila manj denarja – z davkom od prodanih izdelkov in cvetja. Vendar vsa ta “svinjarija” ne bi čez teden dni šla na smetišča.

Torej zelo preprosta ideja za drugo leto – namesto 10 svečk se jih kupi samo 5, ostala sredstva pa se dajo za tiste ljudi, ki jim takšna pomoč lahko pomaga – mrtvi so na žalost že mrtvi in jim kupi sveč ne pomenijo nič – pomenijo pa zavistnim sosedom, ki hočejo biti boljši in “duplirajo”, oz. pretiravajo z vsemi dodatki na grobovih.

Sicer ideja ni še povsem zrela za Slovenijo, vendar je moje mnenje, da bodo tudi Slovenci kaj kmalu ugotovili, da je to zgolj in samo en dan, kot vsak drug in da mrtvim te stvari nič ne pomenijo – nekomu, ki nima denarja za kruh in mleko pa bi to pomenilo zelo veliko – in tudi mrtvim bi to več pomenilo, kot pa da jih zapisajo s svečami na grobovih!

Se motim?

7 Responses to Denar namenjen za sveče in rože za Dan mrtvih bi lahko dali za ljudi, ki so na robu revščine!

 1. Matjaž pravi:

  Z večino napisanega se sicer ne strinjam, ampak vseeno razumem tvoj predlog. V naših koncih se recimo ob pogrebih svojci dogovorijo, da v osmrtnici “hvaležno odklonijo vence in cvetje” in se namesto tega zbira denar za “nekaj”.

  Zdaj pa pazi to. Pogrebništo takšnega oglasa noče posredovati lokalni radijski postaji, ker mu to “manjša promet pri prodaji vencev in cvetja”.

  Bruh.

 2. SasoK pravi:

  Če ljudje ne bodo več kupovali vencev in sveč bodo pač cvetličarji in svečarji šli na socialno.

  Saj denar za sveče ne gre v nič. Od tega živi toliko in toliko ljudi in od tega država pobere precej davka (preko 60% vse skupaj).

 3. Anonimno pravi:

  Kar se tiče preosmerjanja denarja pošli prošnjo slovenski vojski, javni upravi, DARS-u.

  Zakaj bi preusmerjali drobiž?

 4. Anonimno pravi:

  Spet nabijanje v prazno

 5. Anonimno pravi:

  Je treba pri drobižu začet in spremenit miselnost. Kaj se bo zgodil, če bomo skoz jamral in nič nardil? Nič!
  Če bomo pa počasi spreminjal stvari od spodaj in uvajal tako miselnost, se pa mogoče da kaj narest.
  Pa zakaj je treba spet javno upravo, dars pa vojsko izpostavljat? To so te medijske pompozne besede. Javna uprava je preveč zapletena, da bi jo na hiter rešil, ker to zahteva odpuščanja to pa ne pride v poštev. Vsi so veseli, da lahko uporabljajo avtoceste, ko pa se obnavljajo in gradijo je pa vse narobe. Vojsko pa zaenkrat moramo imet, ker smo v Natu, dolgoročno bi se pa tudi to dalo rešit.
  Tako, da ne jamraj ampak raje nakaž kaj drobiža za dobrodelno ustanovo, ker če bi vsak Slovenec nakazal 1€ bi bilo to že 2 miljona evrov, kar pa je kar konkreten znesek in bi lahko pomagal velik ljudem.

 6. rozinca pravi:

  Če mene vprašaš, bi lahko imeli v Sloveniji že same grobove drugačne, samo spominska plošča in travca, ki jo kosi pač komunalno podjetje, ki je zadolženo za grobove. Položiš kakšno rožo kdaj, sveč sploh ne…

 7. Matej pravi:

  Ne bodi no len, o Had!, bodi zgled in daj peneze, ki jih porabiš za svojih žnj spletnih strani, ljudem, ki so na robu revščine!
  Čemu bi bil malenkosten, kajne?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.