Minister Zalar in Twitter primer – ali je res pomemben medij, preko katerega javnost dobi informacije?

Tamara je v svojem zapisu Recimo bobu bob pisala o primeru Twitterja in ministra Zalarja, ki je zvečer “tvitnil” – Čas je za razpis prostega mesta generalnega državnega tožilca. Iz tega so mediji naredili cel halo, kajti po njihovo ni prav, da se minister oglaša s takšnimi izjavami na Twitterju in so to njegovo dejanje obsodili. Seveda ni šlo brez določenih imen, ki so “strokovnjaki” na tem področju – Miro Kline, Borut Hočevar itd..

Moj odgovor na Twitterju je bil povsem preprost (vir) – Ali je res pomemben medij, preko katerega javnost dobi informacije? NE! Zivimo v letu 2010 in twitter je del zivljenja! #zalar.


Da ne bo pomote. Sam nisem ljubitelj stranke LDS, kar se verjetno vidi iz določenih mojih zapisov, kot tudi to, da nisem pripadnik nobene druge stranke! Bil sem član stranke Zares, kar sem tudi odkrito priznal, in priznam tudi sedaj, da to nisem več!

In sedaj k prvobitnemu problemu, ki so ga naši mediji poskušali narediti. Kot sem že zgoraj omenil – živimo v letu 2010, ko je cel kup družabnih omrežij, preko katerih sporočamo takšna ali drugačna sporočila svojim javnostim. In tudi politiki so že odkrili prednosti “instant” informacij, ki se lahko širijo preko Twitterja, ali Facebooka – btw.. Katarina Kresal sama tvita (vir) in tako se mi tvit, ki ga zapisal minister Zalar ne zdi čisto nič sporen!

Ravno nasprotno – splet je medij in tudi Twitter je medij, kjer se širijo informacije, ki novinarjem niso več podane v obliki, ki jo lahko kopi/pejstajo, kot so bili do sedaj navajeni. V bistvu obstaja cel kup novih kanalov, ki jim bodo morali novinarji slediti in predvsem bodo morali biti pozorni na informacije, ki se pojavljajo na takšnih družabnih omrežjih.

In če je bil za novinarje problem samo v tem, da se je informacija pojavila na spletu, potem naj razmislijo o tem, v katerem času živijo.

Kdor ne gre s časom, s časom gre – je en nasvet, ki bi dal tistim, ki nekako ne doumejo, da se stvari v letu 2010 dogajajo precej hitreje, kot so se pred dvajset in več leti. Predvsem pa naj dokončno razumejo, da obstaja tudi svet na internetu, oz. da je internetni svet resna priložnost, da se določene stvari spremenijo – tudi v novinarstvu!

 1. Zakaj so se nekateri medijci tako odzvali: ker se jim je izmuznila novica, ki je več kot očitno zanimiva za javnost. Hashtaga sta ego in užaljenost.

 2. Hahaha, to so samo slovenski “mediji” (bom raje rekel skrapucala) prepričani, da morajo iti vse informacije in najave preko “uradnih” poti. Mi smo za časom… oz. STE za časom. Kdor danes ne sledi vsem informacijskim vodam (twitter, facebook, blogosfere…itd), je oldtimer… če pa še piska, ko pridejo informacije izven njegovih starodobnih kanalov, je en velik fag!

 3. Prolem nikli ni bil, da ministr Zalar tvita. Problem je vsebina tvita.
  Minstr Zalar ni napisal, na tvitu prihodnji teden bomo v UL objavili razpis za mesto GDT, kateri se izteka mandat.
  On je zapisal Čas je, da se objavi razpis, kar bi lahko pomenil tudi, čas je, da Barbara Brezigar gre s položaja. Torej ni šlo za informiranje temveč za izražanje osebnih prepričanj.
  Tudi to je povsem OK, če ta osebna prepričanja ne bi pomenila skrajno željo po obvaldovanju pravosodja v celoti.
  Ali pretiravam? Morda, če bi šlo le za tvit. Ampak v kontekstu vsek ostalih komunikacij ministra Zalarja in
  njegovega stalnega dvobojevanja z GDT pa se tvit bere točno tako, kot sem zapisal.
  V resnici je bil Minister zalar užaljen zaradi nekega prispevka oziroma stališča Barbare Brezigar v odmevih in je istočasno napisal tvit, o katerem teče razprava.

  Torej še enkrat nič ni narobe s tvitanjem s strani ministra, problem je njegova vsebina oziroma bolje, problem je minister Zalar.

 4. Matjaž, a se zavedaš, da si prvi, ki si to napisal in da v nobenem tiskanem mediju ni bilo tega napisanega, čeprav so temo konkretno obdelali? Pisali so o nečem drugem. Pisali so o primernosti medija.

 5. Končno nekdo, ki je malo prebudil zaspano “slovensko medijsko krajino”. In ja, twitter je primeren in še več. Osebno se mi zdi zelo dober twit, točno tak kot je bil objavljen… zakaj bi morali poslušati oguljene olepševalne fraze poznane s tradicionalnih medijev in kanalov.

 6. Ni povsem tako, ker Zalar je navsezadnje minister. Dolžan je obveščati medije in paziti mora kaj govori, saj so besede njegovo delovno orodje in imajo vpliv na javnost.
  Se še spomnite, kako je Bush z neprimerno in nepremišljeno izjavo povzročil padec delnic?
  Ali pa nekdanji državni sekretar Štrous, ki je moral odstopiti zaradi izjave o Matildi?

 7. Mora paziti kaj govori. Kako pa obvešča medije je pa verjetno vseeno oziroma nisem še slišal, da bi obstajal nek uraden dokument v katerem bi bilo predpisano kako mora minister obveščati medije.

 8. @ales: tocno to.. jaz se nisem spuscal v njegov tvit, ker dejansko nimam pojma o zdrahah, ki se jih gredo nekateri (in me tudi najmanj ne zanimajo), ampak sem se spustil v debato o tem ali je primerno da minister sporoci informacijo preko tviterja – ki je novodobni medij..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja