Pred parimi dnevi so na Dnevnikovi spletni strani zapisali:

Dnevnikov objektiv bomo odslej na spletu objavljali z zamikom. Od jutri dalje uporabnikom našega portala vsebine Objektiva ne bodo več dostopne v SOBOTO, pač pa v PONEDELJEK, torej dva dni kasneje.

Očitno se pri Dnevniku niso odločili za plačljive novice, kot je to naredil Pozareport in PopPlus, ampak so izbrali “zamaknjen model”, ki pa se mi v časih interneta ne zdi privlačen. Žiga Turk, bivši minister, je ta “projekt” poimenoval Predvčerajšnik in zapisal tudi par slabosti, ki jih lahko ta poteza prinese.

Razumem, da so informacije “zlato”, oz. da imajo svojo ceno, če so to informacije od katerih ima človek korist, oz. ki mu lahko pomagajo pri dobičku. Razumem tudi da ljudje plačujejo za to, da berejo “rumene novice”, kjer so zraven objavljene paparaci fotografije in so te informacije ekskluzivne.


Dnevnikov Objektiv je precej ekskluzivna zadeva, ki jo bo sicer še naprej mogoče brati na Samsung Galaxy Tabu, če ste naročnik Dnevnika, vendar na spletu boste lahko brali članke šele v ponedeljek.

Moje laično mnenje – Dnevnik zaradi tega ne bo prodal več izvodov sobotne izdaje Dnevnika, katere del je tudi Objektiv. Mogoče bo Dnevnikovo spletno stran obiskalo manj obiskovalcev, ko bodo odkrili to zadevo. In v ponedeljek stvari, zapisane v sobotnem Objektivu, ne bodo več tako zanimive. Namreč v tem času so pomembne ure, ko je informacija še sveža – no, tukaj ima sicer Objektiv eno prednost – ne prodajajo “novic”, ampak so v njem kolumne, komentarji, ki pa imajo malce daljši rok trajanja kot novice. Prav tako pa je še ena stvar na strani Dnevnika – med vikendom pade število obiskovalcev na spletnih straneh (odvisno sicer od tematike) in ker Dnevnik ne izzide ob nedeljah, je padec prometa lahko precej zanemarljiva številka.

Resnično me zanimajo številke, ki bodo posledica te Dnevnikove odločitve – tako število prodanih tiskanih izdaj Dnevnika, kot število obiskovalcev – ampak sam močno dvomim da se bo prvo “dvignilo”, drugo pa “padlo” – status quo, s tem da se je naredila najmanjša možna škoda!?