Referendum o zakonu o RTVS bo 12. decembra. Sedaj so se začele predreferendumske kampanje – SD, ZARES, DeSUS in LDS, ki so za zakon imajo svoj slogan RTV je zakon – zaslužimo si dober program, svojo spletno stran in so dejavni na Twitterju.

6. razlogov, ki jih navajajo na svoji spletni strani, zakaj bi podprli ta referendum:

 • za sodoben javni servis
 • za boljši program
 • za boljše gospodarjenje
 • za pregledno vodenje
 • za neodvisno in nepolitično RTV
 • za povrnjeno zaupanje

 • Sam, kot kritičen opazovalec dogajanja na RTV, deloma podpiram ta zakon in se strinjam z zgoraj omenjenimi točkami – vendar bi jih dodal še par, ki bi bile vsaj zame odločilne.

  Ker plačujem RTV prispevek, oz. RTV naročnino, naj se ukinijo vsi oglasi na nacionalni televiziji , naj se zviša število prenosov športnih tekem in naj se poveča kvota lastnega programa!!

  Zavedam se, da je ukinitev oglasnih blokov na nacionalki, ki je že tako v rdečih številkah, povsem nerealna, vendar za to, kar mi sedaj ponuja nacionalna televizija nisem več pripravljen plačevati 12€ (oz. kolikor mi vsak mesec poberejo z računa).

  Sicer pa naj se proda “ta kura, ki že dolgo ne nosi več jajc” najboljšemu ponudniku – sicer dvomim, da bi obstajal kdo, ki bi vrgel denar v luknjo brez dna in naj nacionalka preživi sama, po svojih močeh – brez podpore države in nacionalnega interesa.

  In to, da bi se “privatizirala” nacionalna televizija je eden izmed pomislekov strank, ki nasprotujejo sprejetju zakona o RTV. Le zakaj?

  15 Responses to RTV je zakon – zaslužimo si dober program

  1. gyzar pravi:

   Zato, ker medij kot javni servis ima smisel. Seveda brez oglasov in infotainmenta. Če se ti ne da ubadati s tovrstno literaturo, te napotujem na BBC. They’re doing it right.

  2. had pravi:

   @gyzar: mas point :) tocno nekaj taksnega si zelim.. ceprav je tudi pri njih udarila recesija in zapirajo stvari..

   nocem pa “oglasnih blokov”, ki so se z radia prestavili sedaj se na tv.. nocem polpismenih novinarjev, ki padejo na prvo zogo..

   ce tega niso sposobni narediti, naj se vse skupaj proda.. :)

  3. Matjaz pravi:

   Praviš:
   6 razlogov, ki jih navajajo na svoji spletni strani, zakaj bi podprli ta referendum:
   # za sodoben javni servis
   # za boljši program
   # za boljše gospodarjenje
   # za pregledno vodenje
   # za neodvisno in nepolitično RTV
   # za povrnjeno zaupanje

   Če res misliš, da je navedeno, prej našteto odvisno od zakona, potem si zelo naiven.

   Večina alinej je odvisna od RTV-ja, njegovega vodstva predvsem pa zaposlenih. Od njih je odvisno kaj delajo in kaj naredijo. Do sedaj nisem slišal nekoga z RTV-ja, ki bi rekel, ne morem delati, ker me zakon omejuje.
   Preglednost je nekaj kar lahko zagotovi zakon, to drži. Vprašanje je ali nov zakon res ponuja večjo preglednost.
   Politična neodvisnost pa je vedno floskula. Vsakak oblast si poskuša pridobiti vpliv. Prejšnji zakon je bil glede tega slab. to drži. ta zakon pa je še slabši, saj potihem – pod krinko civilne družbe pripelje v svet “ta prave”. Neodvisnost bi zagotovili z imenovanjem seh članov sveta z 2/3 večino v DZ. Potem bi politikantje odpadli. Tako pa gre samo za to, kdo bo prevzel vajeti pred volitvami.
   Sicer pa podpora zakonu, ki uvaja 133. člen ja, morda ste še premladi, da bi sew tega člena o verbalnem deliktu spomninjali, no jaz se še. Totalitarni časi. A ne bi bilo bolje vse sporne zadeve prepustiti odločitvam sodišča, tako kot to delajo druge evropske države. Se morda mudi z ukinitvijo nekaterih medijev.

   Včasih smo bili mladi ponosni, da pšrotestiramo proti verbalnem deliktu. Danes ga mladi podpirate. Kam gre ta svet?

  4. Dokler bodo ljudje kot Galunič “zvezde” razvedrilnega programa, se bojim, da nas noben zakon ne reši…

  5. Davorin pravi:

   Ne vem zakaj mora vladna koalicija zapravljat denar za neko kampanjo. Če bi imela kaj moči bi to naredila brez referendumov, akcij na spletu, kar tako, kot pač vlade delajo. Z dekretom v stilu: “Naj bo RTV kot BBC.”

  6. DJ pravi:

   Strinjam se glede ukinitve reklam (ali njihove bistvene omejitve v “najbolj gledanem terminu med 18:30 in 20:00) – druga varianta pa bi bila seveda ukinitev “RTV narocnine”. Dvomim, da bo karkoli od tega obveljalo.
   Naceloma pa sem proti, ker tudi priblizno nisem za to, da se bo z mojim denarjem financiralo programe imigrantov s podrocja nekdanje Jugoslavije, saj programe s tistih koncev v Sloveniji forsirajo vsi mogoci operaterji, kjerkoli se le da. Agenda jugoslovenizacije? :O
   Kaj pa potem Staroslovenci (oz. Slovenci ne-slovanskega porekla), nemska “manjsina” in pripadniki nekdanjih bratskih narodov Habsburske monarhije? :P
   Se mi zdi, da se ta drzava vse bolj spreminja v tisto karikaturo, ki je bila v zacetku 90-ih let predstavljena v filmu Predsednik…

  7. igre pravi:

   Neverjetno je, da te prisilijo plačevati nekaj kar si dejansko ne želiš in nisi sam zahteval. Naj postavijo kakšne dekoderje če si kdo želi gledat RTV in ga naj ga plačujejo tisti ki si program želijo gledati, jaz ga ne gledam pa ga moram 2x plačevati in sicer naročnino za T2 pa še RTV naročnino posebaj. ABSURD!

  8. Anonimno pravi:

   Mi lahko kdo od zagovornikov zakona razloži kako se uzakoni boljši program?

   Bodo dali vsake pol leta gospodinjstvom vprašalnik, kjer bodo ocenili program od 1 do 10 ali kako drugače? Bo mogoče zakonsko določena prepoved dela na RTV Galuniču in Kuljajevi?

   Če dejansko uspe uzakonit “dober program” potem bi mogoče lahko naslednjič “dobro vlado” vpisali kar v ustavo?

  9. smoger pravi:

   @had: offtopic…dokumentarec o Albinu Planincu (šahist)na rtvslo:
   http://bit.ly/aBVL7e

  10. jupido pravi:

   Zakaj novi zakon spreminja pravni status RTVS?

   Sprememba je bila potrebna zato, ker je pravna oblika javnega zavoda omogočala vprašljive poslovne poteze, za katere ni nihče odgovarjal.

   Edini ustanovitelj in lastnik RTVS je Republika Slovenije. Njeno poslanstvo ni profit, še več, prvič je v zakonu zapisana možnost vrnitve prispevka, če ne bo porabljen za nekomercialne programe.

   RTV Slovenija tudi po novem zakonu ni delniška družba.

   tole je na spletni strani zapisano všeč mi je del o možnosti vrnitve prispevka

  11. DJ pravi:

   Jaz se zaenkrat se nisem prebil do konca teksta, tako da me trenutno moti “samo” to, da so najmanj dvakrat v zakonu eksplicitno omenjeni imigranti s podrocja nekdanje Jugoslavije (oz. program zanje). Ne vidim prav nikakrsnega razloga, zakaj bi bili (za razliko od dveh “avtohtonih manjsin”) omenjani posebej, ker so potem privilegirani glede na ostale “narode” in “etnicitete”, ki tod zivijo (in pa seveda niso posebej omenjani).
   Brisati in preoblikovati zadevne stavke. Najbrz pa je pot do tega zdaj mozna samo se z glasovanjem PROTI. :/

  12. McFly pravi:

   Mogoče bi morali kot na HTV:

   >Na HTV-u otpustili 300 honoraraca jer im je Jadranka Kosor zaprijetila inspekcijom.

  13. Youre pravi:

   Meni se slika zdi bolj Zakon ali Kon :D

  14. maja pravi:

   On 16.11.10 Davorin said:
   Ne vem zakaj mora vladna koalicija zapravljat denar za neko kampanjo. Če bi imela kaj moči bi to naredila brez referendumov, akcij na spletu, kar tako, kot pač vlade delajo. Z dekretom v stilu: “Naj bo RTV kot BBC.”

   saj ni vladna koalicija želea referendum, SDS in Jelinčič to hočeta. in to izključno zato, ker se nočejo ločiti od Grimsovega tega zakona., ki je omogočil pa je politizacijo in komercializacijo RTVS, razprodajo premoženja, zraven pa povzročil še padec gledanosti.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.