had blog roni kordis had blog roni kordis

Referendum naš vsakdanji – zakaj ne bi imeli referendum enkrat na teden?

V Sloveniji je zadnje čase poleg besed stečaj, tajkun, nezaupnica, stavka, pogosto uporabljena beseda referendum. Prepogosto. Naši sindikalisti, politiki in javnost za vsako stvar, ki ni po njihovi volji izkoristijo grožnjo z besedo referendum. In že čez mesec nas čaka nov – referendum o zakonu o javni RTV.

Jeap, smo v demokraciji in obstaja možnost referenduma. In potem gre na volišča 11% volivcev (referendum o pokrajinah) in je to to. No, referendum je treba plačati, to ni zanemarljiv strošek – okoli 3mio€ nas davkoplačevalce stane to preverjanje volje ljudstva! Zakaj se ljudje ne udeležujejo referendumov je povsem druga stvar in krivda je verjetno tudi v izbiri dneva – nedelja – takrat ko gredo družine rajši na “lepše” in se jim “je.be” za državljansko odgovornost in dolžnost, da o vprašanju, ki ga ponavadi ne razumemo, niti ne govorim.


Že pred časom sem v zapisu Referendumi in volja ljudstva! zapisal:

Moj predlog. Referendumi naj se prestavijo na sredo! Ljudje bodo po službi skočili še na volišče in oddali svoj glas. Za upokojence pa je itak vseeno kateri dan so volitve, ali referendumi. Volk sit, koza cela.

Sicer pa imam še drug predlog Nov referendum – ali ne bi rajši denar dali v dobrodelne namene?:

V času recesije, ko so police Rdečega križ prazne in ko se povečuje število brezposelnih (trenutna oblast pa ne stori ničesar, razen da išče konsenz!), bi bil ta denar lahko bolj smotrno uporabljen. Veliko ljudi, ki so na robu preživetja, bi lahko dobilo hrano na “račun referenduma”. Ne pa da se gre za poceni nabiranje političnih točk, ki pa jih ljudje ponavadi “kupijo”.

Mogoče bi lahko referendumske zgodbe obrnili malce v drugo smer. Če se referenduma ne bi udeležilo več kot 50% volivcev, bi predlagatelj to potezo moral plačati iz svojega žepa. S tem bi se precej spremenilo število “neumnih” referendumov, ki so sami sebi namen!

A naredimo referendum? :)

 1. Jaz sem za: sicer 1x na mesec, pa da razpustimo parlament in vlado, vsa ministrstva in občine, za premierja postavimo enega sposobnega menedžerja, pa smo na zeleni veji ;)

 2. Jst pa ne zastopm kako lahko oddam davčno napoved preko neta ne morem pa volit.
  Pomoje bi v primeru takega načina veliko več mladih volilo ne pa samo stari prdci, ki nimajo za počet druzga kot it h maši pol pa mimogrede še na volitve.

 3. Hja, referendum v sredah ni tako slaba ideja. Sploh če bi ga omejili le na sred opopoldne, recimo po 14:00 do recimo 22:00, tako, da se zadeva poceni. Če dodamo še možnost glasovanja preko e-medijev, potem tudi vrst en bo preveč.
  Kaj pa če bi dovolili le elektrosko glasovanje in glasovanje po pošti. Pa elektrosko štetje glasovnic, pa bi stroški padli na zanemarljivo vrednost!

  Glede denarja in podarjanja denarja namesto za referendum, za kakk drug namen, gre pa za poceni demagogijo. Bistevno več denarja, kot pri referendumu bi lahko prihranili, če bi Jankovič ne bi zgradil Stožic kot akakšen šalabajzer, ali pa če bi DARS malce bolj gledal graditeljem pod prste itd.

  Demokracija pač stane. Tudi državni zbor in vlada staneta pa najbrž ni povsem jasno, ali gre za dobro investiran denar ali ne. Kak poslanec in minister manj.
  Res pa je neumnost imeti referendum po večkrat na leto.
  Ne glede na to, pa gre za osnovno orodje demokracije. Morda večkrat zlorabljeno, ampak to je cena, da strankokracija ne postane strankokratična diktatura. :)

 4. Dejmo italijanski sistem, kjer parlament pade vsako leto in referendumi niso potrebni. :)

 5. Zakaj ne bi imeli referenduma enkrat na teden? Ali pa rodilnika na dnevnem meniju?

Komentarji so zaprti.