V Sloveniji je zadnje čase poleg besed stečaj, tajkun, nezaupnica, stavka, pogosto uporabljena beseda referendum. Prepogosto. Naši sindikalisti, politiki in javnost za vsako stvar, ki ni po njihovi volji izkoristijo grožnjo z besedo referendum. In že čez mesec nas čaka nov – referendum o zakonu o javni RTV.

Jeap, smo v demokraciji in obstaja možnost referenduma. In potem gre na volišča 11% volivcev (referendum o pokrajinah) in je to to. No, referendum je treba plačati, to ni zanemarljiv strošek – okoli 3mio€ nas davkoplačevalce stane to preverjanje volje ljudstva! Zakaj se ljudje ne udeležujejo referendumov je povsem druga stvar in krivda je verjetno tudi v izbiri dneva – nedelja – takrat ko gredo družine rajši na “lepše” in se jim “je.be” za državljansko odgovornost in dolžnost, da o vprašanju, ki ga ponavadi ne razumemo, niti ne govorim.


Že pred časom sem v zapisu Referendumi in volja ljudstva! zapisal:

Moj predlog. Referendumi naj se prestavijo na sredo! Ljudje bodo po službi skočili še na volišče in oddali svoj glas. Za upokojence pa je itak vseeno kateri dan so volitve, ali referendumi. Volk sit, koza cela.

Sicer pa imam še drug predlog Nov referendum – ali ne bi rajši denar dali v dobrodelne namene?:

V času recesije, ko so police Rdečega križ prazne in ko se povečuje število brezposelnih (trenutna oblast pa ne stori ničesar, razen da išče konsenz!), bi bil ta denar lahko bolj smotrno uporabljen. Veliko ljudi, ki so na robu preživetja, bi lahko dobilo hrano na “račun referenduma”. Ne pa da se gre za poceni nabiranje političnih točk, ki pa jih ljudje ponavadi “kupijo”.

Mogoče bi lahko referendumske zgodbe obrnili malce v drugo smer. Če se referenduma ne bi udeležilo več kot 50% volivcev, bi predlagatelj to potezo moral plačati iz svojega žepa. S tem bi se precej spremenilo število “neumnih” referendumov, ki so sami sebi namen!

A naredimo referendum? :)