To, da so slovenski spletni mediji rumeni, je že vsem jasno. Pišejo o tistih temah, ki so najbolj “klikane” in ponavadi so to teme o “Murkotih”, seksu in seveda o aferah v politiki, tajkunih in revščini v Sloveniji.

Le redko kateri medij pa piše tudi o pozitivnih stvareh, ki se dogajajo v Sloveniji, ali pa so povezani s slovenskimi podjetji, ki jim je uspelo v tujini. In v zadnjih dveh dneh imamo tri primere, ki so bili prezrti v večini naših medijev:

 • Pipistrel Crowned Most Innovative Company in Europe:
 • Light sports aircraft maker Pipistrel has been selected by the European Business Awards (EBA) jury as the most innovative company in Europe. The award for innovation is one of ten EBA awards handed out for this year at a ceremony held in Paris on Tuesday.

 • Zemanta Raises $3 Million From Union Square, Eden, To Help You “Blog Smarter”:
 • Zemanta, which assists bloggers by providing tips, suggesting content and helping them promote their contributions to the world, has recently secured its largest venture capital round to date. Previous investors Union Square Ventures and Eden Ventures have injected another $3 million into the European startup, bringing its total of capital raised since its inception to roughly $6 million.

 • Mobile portal TE-TOL is one of the best practices in the world in terms of environmental information
 • The global initiative World Summit Award (WSA), which is held under the auspices of United Nations World Summit on Information Society, has chosen the mobile portal of the Thermal Power Plant Ljubljana (TE-TOL) and thus Slovenia as one of the five best practises in the world from the field of mobile availability of environmental information.

  Čestitke tako Pipistrelu, kot fantom iz Zemante, ki so dokazali da se da z dobro idejo dobiti “zajetne” kupčke denarja.

  In graja “novinarjem”, ki jih bolj zanima koliko je kdo ukradel v Sloveniji, oz. koliko bo kakšna stvar stala, kot pa da bi v teh časih poročali tudi o pozitivnih stvareh. Si predstavljate da se Svet na Kanalu A začne z intervjujem z Andražem Torijem – soustanoviteljem Zemante? Sanje, itak!

  Da ne bom samo teoretiziral:
  Pipistrel:

  Zemanta:

  Ah, ja. Takle mamo!

  18 Responses to Slovenski mediji rajši poročajo o Damjanu Murku, kot o uspešnih domačih podjetjih, ki jim uspeva v tujini

  1. Andraz Tori pravi:

   Živjo Had,

   no roko na srce, mi se še trudimo, Pipistrel je pa zares že uspešen.

   Drugače pa Finance se kar trudijo pokrivat nas, tako da bi jaz krivil bolj to, da se ne odzovejo enako hitro kot blogerji. Prav tako je kar nekaj svetlih primerov novinarjev, ki iščejo pozitivne zgodbe – na primer Lenart Kučič na sobotni in Blaž Mazi na dnevniku, pa Prava ideja na RTVSLO.

   Na žalost pa se te zgodbe utopijo v količini precej bolj pompoznih in aferaških. Na drugi strani pa sem ob nedavnem Ljubljanskem TEDx-u dobil občutek, da je v Sloveniji ogromno pozitivne energije.

   Je še nekaj nepokritih zgodb, ki bi bile morda za kak medij ali kakega blogerja. Recimo v oktobru je šlo nekaj slovenskih startupov za mesec dni v Silicijevo dolino. Na lastne stroške, ker država ni odvezala mošnje. Precej pogumno. Ali pa o slovenskih inžinirjih v Silicijevi dolini. Pa kak poglobljen profil tega kako so naši biologi skupaj z računalničarji zmagali v ameriki tudi še nisem opazil (tu mislim, da se za tem skriva precej bolj zanimiva zgodba kot le novica da so zmagali). Pa kake manj pompozne, pa zato toliko bolj pomembne kot infrastruktura – npr. zakaj že zadnjih 10 let na računalniških tekmovanjih zmagujejo praktično samo učenci enega samega izobraževalnega zavoda v ljubljani – to ni naključje ampak posledica tega da tam načrtno delajo z ljudmi. Pa recimo oddelek na Inštitutu jožef štefan, ki dela z velikimi mediji in firmami pri analizi in optimizaciji njihovih podatkov (data mining).

   No to so samo iz računalništva primeri, ki jih poznam, prepričan sem, da jih je še mnogo. Skratka na pretek snovi :)

   bye
   andraž

  2. had pravi:

   @andraz: hvala ti za tale komentar! vse napisano drzi in cas je, da se nekaj naredi na tem podrocju – mogoce specialen projekt, kjer bi se objavljale informacije iz taksnega podrocja, oz. kjer bi se naredil nek nov medij, za taksne informacije – ne kot techcrunch, ampak bolj imenik z novicami..

   definitivno pa v sloveniji potrebujemo tudi pozitivne novice, ki nam jih kronicno primankuje..

   se enkrat – cestitam fantje!

  3. Peter pravi:

   In ne pozabit, da so bili precej uspesni v ZDA in dobili (dve podjetji ce se prav spomnim) lepe kupcke denarja…
   Btw had, to mas kak widget za prikaz na ipadu, al kako? Zgleda prav fajn…

  4. had pravi:

   @peter: jeap.. nabavil plugin ki pa je tudi zastonjski.. je pa odlicen.. mal ga bom moral se “predrugaciti”..

  5. Youre pravi:

   Prav tako se veliko premalo oziroma skoraj nič ne piše o slovenskih športnikih v tujini.

  6. S pravi:

   Had se strinjam da bi potrebovali nov medij,ki bo usmerjen pozitivno in predstavljal svetlo luč obiskovalcem. Res je da se dandanes večinoma usmerjajo v afere, probleme, kriminal, umore, vojno ipd. Po drugi strani je pa žalostno da ljudje na veliko grabijo takšne in podobne zadeve, saj se velikokrat izkažejo novice “iz trte zvite”, brez realne podlage. Sploh ko videvam mamice srednjih let ko si kupujejo ne eno ampak po več rumenih časopisov, ki nenazadnje predstavljajo tako podobne zgodbe…

   Andraž Tori, vse čestitke za uspeh, ki je prav gotovo vreden pohvale in vsega spoštovanja.
   Tudi sami smo na podoben način navezovali stike in dogovarjali z tujino vendar dlje kot interesov nismo prišli (malce drugačen poslovni model, ki je v osnovi pokazal rezultat, problem je bil da smo morali celotni razvoj sami voditi brez investicij – razvoj + prodaja/trženje potrebuje kar precej ljudi in organizacije, kar za neko manjše podjetje predstavlja riziko).

  7. abcd pravi:

   Svet in intervju z ustvarjalci? Ma si pil mamilje danes al kako? Ko bo Matjaž Tori zbežal s tem dnarjem, mu bodo na Svetu na kanalu A trkali na vrata stanovanja, ne skrbi… To ni v FORMATU oddaje… prej pričakuj intervju v R&R na TV Slovenija, če oddaja še obstaja. :) Prej v kakšnih Financah.

   O pipistrelu sem bral v STA, ne vem zakaj ni nihče to objavil. Se pa podjetje seli v Italijo zaradi naše birokracije (patenti, davki, olajšave). Ni jim problem, iz Ajdovščine v Gorico je 15 min avtoceste…italijani pa jim celo šenkajo opuščeno letališče in “pomagajo” pri obnovi (oprostijo jih določenih davkov, morda dobijo celo kaj dnarja…itak bodo plačevali pol davke pri njih)…

  8. Katatonikus pravi:

   Saj tudi trboveljski Dewesoft so mediji ‘odkrili’ šele po tem, ko jih je firma sama kontaktirala po nekaj izjemno uspešnih letih sodelovanja z NASO, Boenigom, Lufthanso, Nokio, praktično vsemi avtomobilskimi firmami…… Tu je celoten seznam referenc:

  9. S pravi:

   Katatonikus, a ni tale Dewesoft bil včasih neka Iska(v imenu je bila iskra pa nekaj še zraven)?

  10. Anonimno pravi:

   Finance so ravno med prvimi omenile Pipistrelovo nagrado:
   http://www.finance.si/294953/Pipistrel-je-najinovativnej%B9e-evropsko-podjetje

   Zemante je tudi skoraj toliko kot Vegrada, Ultre, TEŠ…..

  11. had pravi:

   @Anonymous: linki bodo pomagali..

   p.s.: finance imajo ocitno tudi v riti search..

  12. Tomaž pravi:

   Mogoče je pa problem v tem, da večina medijev tesno sodeluje oziroma je odvisna od marketinga, in se jim zdi, da je vse, kjer so domače znamke postavljene v dobro luč, zastonjska reklama. Saj pozitivne novice objavljajo, vendar v glavnem samo o tujih podjetjih, od katerih si ne morejo obetati oglasov. Gospodarske strani je pač treba z nečim zapolniti.

   Drugače pa se zdi, da imajo naši mediji prav zapovedano objavljanje bednosti našega gospodarstva. Kot da bo to kaj spremenilo. V glavah prebivalcev to samo še poglablja pesimizem.

  13. Janez pravi:

   > O pipistrelu sem bral v STA, ne vem zakaj ni nihče to objavil. Se pa podjetje seli v Italijo zaradi naše birokracije (patenti, davki, olajšave).

   O birokraciji naše države sicer nimam dobrega mnenja, vseeno pa ni lepo če jo krivi za vse. V zadnjem intervjuju z Boscarolom, ki sem ga bral pred mesecem dni, je Boscarol povedal, da je za odpiranje obrata v Italiji “kriva” izključno možnost izvoza v ZDA, ki ga izdelki “made in Slovenia” zaradi določenih regulacij ZDA ne zmorejo. Boscarol je poudaril, da je krivda tu pretežno na strani ZDA in ne Slovenije.

  14. Katatonikus pravi:

   Možno, da je bila včasih v tisti hiši Iskra.
   Dewesoft se je sicer razvil iz avstrijskega Dewetrona.

  15. igre pravi:

   Kaj pa Sandi Češko od Top Šopa, ki je že leta gazda teleprodaje, pa ga naši mediji omenijo komaj letos, amerikanci pa proučujejo njegov model poslovanja že leta.

  16. Anonimno pravi:

   …tu mislim, da se za tem skriva precej bolj zanimiva zgodba kot le novica da so zmagali…

   Pomanjkljiva novica po možnosti. Naprimer velikokrat manjka že ta podatek v kateri kategoriji so zmagali.

   Drugače pa so takšne zadeve včasih v kakšni Sobotni prilogi ali Dnevnikovem Objektivu: Članek o mentorju slovenske ekipe na iGEM:

  17. Miha pravi:

   V Sloveniji poznam veliko uspešnih podjetnikov, ki uspešno branijo barve naše Sloveniji na globalnih trgih, novinarji pa nažalost iščejo zgodbe o Murku in raznih starletah, ki se selijo od sponzorja do sponzorja.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.