To, da so slovenski spletni mediji rumeni, je že vsem jasno. Pišejo o tistih temah, ki so najbolj “klikane” in ponavadi so to teme o “Murkotih”, seksu in seveda o aferah v politiki, tajkunih in revščini v Sloveniji.

Le redko kateri medij pa piše tudi o pozitivnih stvareh, ki se dogajajo v Sloveniji, ali pa so povezani s slovenskimi podjetji, ki jim je uspelo v tujini. In v zadnjih dveh dneh imamo tri primere, ki so bili prezrti v večini naših medijev:

 • Pipistrel Crowned Most Innovative Company in Europe:
 • Light sports aircraft maker Pipistrel has been selected by the European Business Awards (EBA) jury as the most innovative company in Europe. The award for innovation is one of ten EBA awards handed out for this year at a ceremony held in Paris on Tuesday.

 • Zemanta Raises $3 Million From Union Square, Eden, To Help You “Blog Smarter”:
 • Zemanta, which assists bloggers by providing tips, suggesting content and helping them promote their contributions to the world, has recently secured its largest venture capital round to date. Previous investors Union Square Ventures and Eden Ventures have injected another $3 million into the European startup, bringing its total of capital raised since its inception to roughly $6 million.

 • Mobile portal TE-TOL is one of the best practices in the world in terms of environmental information
 • The global initiative World Summit Award (WSA), which is held under the auspices of United Nations World Summit on Information Society, has chosen the mobile portal of the Thermal Power Plant Ljubljana (TE-TOL) and thus Slovenia as one of the five best practises in the world from the field of mobile availability of environmental information.

  Čestitke tako Pipistrelu, kot fantom iz Zemante, ki so dokazali da se da z dobro idejo dobiti “zajetne” kupčke denarja.

  In graja “novinarjem”, ki jih bolj zanima koliko je kdo ukradel v Sloveniji, oz. koliko bo kakšna stvar stala, kot pa da bi v teh časih poročali tudi o pozitivnih stvareh. Si predstavljate da se Svet na Kanalu A začne z intervjujem z Andražem Torijem – soustanoviteljem Zemante? Sanje, itak!

  Da ne bom samo teoretiziral:
  Pipistrel:

  Zemanta:

  Ah, ja. Takle mamo!