Borut Pahor, POTUS – Barack Obama, NEK2, WikiLeaks

Da bo bolj jasno – WikiLeaks je objavil cel kup depeš, ki so si jih med seboj izmenjavali različni “pomembneži” tega sveta. Med njimi je tudi depeša v kateri nastopata POTUS (president of united states) – Barack Obama in Borut Pahor in katera je objavljena na spletni strani elpais.com. Zanimivi deli te izjave so:

Pahor stated his support for Westinghouse’s participation in the replacement of the country’s sole nuclear plant, emphasized new taskforces in the MFA and PM’s office dedicated to the Western Balkans, and spoke confidently of easy access to Balkan political leaders.
In response to CDA’s request for assistance in closing Guantanamo, Pahor said that he would ask the government (GoS) to take detainees as long as “political” and “financial” obligations were considered separately.
In a one-on-one pull-aside with CDA, Pahor linked acceptance of detainees to “a 20-minute meeting” with POTUS.

borut pahor

Pahor pointed out that the French already have a large investment in the production of Renault automobiles and that Deutsche Bank was on the verge of a large investment in Slovenia’s railways, which would include part of Slovenia’s most important “strategic asset”, the port of Koper.

Pahor reiterated that he would be willing to make the case, but in a one-on-one pull-aside with CDA, the PM gently – but unambiguously – linked success on detainee resettlement to a meeting with President Obama. He said that “a 20-minute meeting” with POTUS would allow him to frame the detainee question as an act of support for Slovenia’s most important ally and evidence of a newly-reinvigorated bilateral relationship.

2010 will, we hope, be the year that we focus our attention on partnering with Slovenia in the Western Balkans and ISAF; paving the way for Westinghouse to compete successfully for the construction of a new nuclear power plant; and, perhaps most challenging of all, turning Pahor’s rhetorical support for detainee resettlement into reality.

Kaj si naj človek sedaj misli o našem “omiljenem” Borutu Pahorju? Dovolj je, da si samo pogledamo komentarje na ostalih portalih:

 • Pahor sprejem zapornika ‘nedvoumno’ povezal s srečanjem z Obamo (vir)
 • WikiLeaks: Pahor ponujal zapor in NEK2 (vir)
 • Pahorjeve kravje kupčije: Sprejem zapornika pogojeval s srečanjem z Obamo, Američanom ponudil tudi posel z NEK (vir)
 • Wikileaks: Pahor prosjačil za obisk pri Obami (vir)
 • Takle mamo v Sloveniji, kajne! To je pač demokracija, kjer se kupčka vnaprej in so zgodbe še pred začetkom odločene.

  1. Celotna zunanja in mednarodna politika je zgrajena na takšnih kupčkanjih.

  2. Pris, se popolnoma strinjam s tabo. Nič pretresljivega tukaj, pač vse je zrežirano, že od nekdaj je bilo. Itak je vprašaj, koliko Amerika Pahorja sploh resno jemlje. Glede investicij Deutsche bank pa ne bi bilo slabo, moramo se bolj odpreti tujemu kapitalu.

  3. @pris: jaz pa sem malce presenecen nad tem :( dejansko nisem vedel, da smo “voli, ki volimo” samo marionete in nas “politiki” samo spretno izkoriscajo..

   k..c.. to je pa to, k zivim nekje na vasi in se me te stvari ne dotaknejo :)

   @nino: mogoce ne bi bilo slabo zamenjat zapornika za pahorja – za vedno? :)))

  4. Se samo meni zdi, ali berete vsi bolj s srcem, kot z glavo. Kaj piše na koncu?

   “perhaps most challenging of all, turning Pahor’s rhetorical support for detainee resettlement into reality.”

   Po slovensko: Najbolj zajebana zadeva bo spravit Pahorjevo retoriko v realnost kar se zapornikov tiče. Tudi Američani so ga skopčali. Naši ne. 20 min sestanek pa ni pogoj, da se zgodi to, ampak 20 min sestanek hoče za se pogovorit če bi se kaj od tega lahko zgodilo. Drugače povedano, želel je sestanek za lastno ali državno agendo. Čeprav mi gre Pahor na živce kot oseba, je tukaj zelo dobro ravnal. Sicer je po njegovem zelo egocentričnem karakterju (jaz sem prav, ne poslušam nikogar) čisto logično, ampak to nam bi celo lahko dobro prišlo, če bi znal kaj dobit in zdribljat Gutantanamo zapornika (naj jih pošljejo domov, pravim jaz, večina nima itak kaj počet v unem zaporu)…

   A res nihče več ne bere z lastnimi možgani in rabi tujo (napačno) interpretacijo, da se počuti siguren? Had, ti si bil ponavadi bolj možganski in manj podrejen masovnim medijem, čudno je to…

  5. Klinc gleda politiko, ki je, kaj že?
   Imaš kako izkušnjo glede novega jailbrejaka in odklepa? Kolikor berem je kar zmeda okoli tega. Si nekak kar n upam v ta korak. Menda pa 3G s posodobitvijo kar bolje dela.

  6. @abcd: vidis.. strinjam se, da premalo natancno beremo.. prav tako priznam, da sem tisti zadnji del preskocil :( in tako prikazal malce drugacne informacije..

   vendar.. ali tisti del res spremeni to, kar sem poskusal “zapisati”.. da se politika odloca na podlagi svojih potreb, ki pa so pred potrebami drzave? to je stvar, ki me je zbodla..

   ali ne bi bilo boljse, ce bi pahor, preden obljublja americanom delo pri nek2 kogarkoli v sloveniji vprasal o tem.. namres sedaj imamo novo afero.. kak tes6, nek2 je tisto, o cemer se bo govorilo..

  7. Se strinjam s Pris, My Kafkaesque life, abcd. Zunanja politika je bila vedno daj-dam. IMHO je Pahor v tem primeru malo precenil svoj šarm.

   Poleg tega: kako je možno, da so svetovni mediji poročali, da so ZDA pritiskale na Slovenijo, če so imele dostop do te iste depeše? So tudi oni slabo brali? So tudi drugje takšne napake?

  8. obljublja americanom delo pri nek2

   Westinghouse je, ko je nastopil službo Pahor, že bil japonski. :P
   Pač jim je pihal na dušo s figo v žepu. NEK bo itak na sporedu šele čez kakih deset vlad.

  9. Moji vprašanji bi bili: Kaj se ima Pahor o takšnih zadevah pogovarjati z odpravnikom poslov. Kakšna trgovina je to, ko nekaj že v naprej ponujaš, namesto da bi skušal izsiliti čim več zase. Ponuditi gradnjo ali nadgradnjo jedrske elektrarne kar tako, tudi če gre za blefiranje? Kaj bomo pa mi dobili? Da bi vsaj bilo povezano z ameriško podporo Sloveniji v odnosih s Hrvaško, ne pa da zgleda, kot da je vse namenjeno zagotovitvi srečanja z Obamo.

  10. Kadar ni veleposlanika, je odpravnik poslov najvišji predstavnik neke države v tujini in ima polna pooblastila.

   Kar se tiče podpore v odnosih s Hrvaško, je pa jasno, da je Slovenija to podporo imela, ker so Ameri Hrvate močno stiskali glede arbitražnega sporazuma vsaj v drugi polovoci leta 2009, če ne že prej. Ne pozabi, da se je ta “sporni” obisk na ambasadi zgodil *po* podpisu arbitražnega sporazuma.

  11. @matej
   Nek1 smo tudi zaupali amerikancem namesto sosedom nemcem – ve se iz kakšnih razlogov (nobeden ni bil ekonomski). Je pa res da zaradi tega danes plačujemo precej ekonomsko ceno za njeno delovanje in servis (vse se dogaja v povezavi z zda ali v zda). Skratka to pomeni samo dražjo elektriko za nas.

  12. Kaj sem spregledal.. Deusche Bank! Saj res. To je povezano z Luko Koper in logističnimi podjetji, ki delajo z njo. Pa Mehorn. Logistični holding, je verjetno pravi keyword. Plan, da se

   Pahor je veliki zagovornik vstopa te banke v naš trg, železnico in Luko Koper. Glede na našo pozicijo, bi rekel, da je to še ena egocentrična fora od Pahorja, ki ne vidi dlje od naslednjega meseca (upam, da tako daleč), da tujci prevzamejo edino našo prednost …pozicijo na balkanu, če železnice in Luka niso več naši,.. moramo res se lotit živet sam še na internetu.

   Če je to končalo v zapisniku, se je moral konkretno bahat s tem kot prednost. Ja ja, Deusche bank bo kupla železnice, jaja… Jutri bo sigurno tudi to v medijih, ko bodo delavci v Luki Koper znoreli in zahtevali njegov odstop. :)

  13. tole je bil komentar enega spoštovanja vrednega človeka…tudi če ne zamenjaš besed, da bi tekst bil primeren za slovensko okolje je sporočilo dovolj jasno:

   “Tell you what, if any of the stuff that was ‘leaked’ is news to you you need to quit getting your news from only US corporate media sources.
   Outside our comfortable lifestyle and beliefs there’s the real world of dirty, double dealing, backstabbing and sleazy business and politics that allow most people to remain firmly entrenched in their comfort zone of Starbucks and Safeway.”

   pa srečno pri PREBUJANJU…

  Komentarji so zaprti.