“Svetovne vojne” je mišljeno pokanje petard in ostalih pirotehničnih izdelkov, ki smo jih slišali/doživeli v dneh pred novim letom in ki dejansko spominjajo ljudi, ki so doživeli 2. svetovno vojno na njeno “reprizo”.

V Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

 • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
 • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.
 • In ki predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

 • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
 • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).
 • Torej, imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.?? Zakaj? Nam je res tega treba? Res ne more miniti novo leto brez vsega vonja po žveplu, brez “sesutih” nabiralnikov, košev za smeti in poškodovanih rok, avtov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!


  Sam sem za spremembo zakona. Za prepoved uporabe izdelkov, ki proizvajajo samo pok tudi v prazničnih dneh in konec! Če so prazniki res namenjeni metanju denarja stran (kar pri pokanju petard in ostalih pokalic to dobesedno ljudje počnejo), potem naj vsaj država tako “spametuje” ljudi, da prenehajo s tem početjem.

  In če so starši tako srečni, da pokažejo svojemu otroku, kako se vrže petarda in bo taisti otrok čez par let to počel sam, potem je nekaj hudo narobe s starši! Ali je res smisel da se za novo leto in v dneh pred njim “razfuka vse, kar se razfukati da?!”

  Ali je kdo od teh, ki mečejo petarde in po možnosti je sam še lastnik živali, pomislil da za živali ti zvoki niso naravni? In da se tudi marsikatera starejša oseba z grozo spominja polpretekle zgodovine, ko so sicer namesto petard nad naša mesta padale bombe in granate?? Ali ni to dovolj, da bi se človek spametoval in preskočil obred, ki je očitno prišel v našo kri in so “naselja” v prednovoletnih dneh podobna fronti, mimo katere ne moreš priti? In ne, ne pokajo samo petarde – včasih je bila najboljša stvar “topovski” udar, ki je razbil tudi marsikatero okno, če je bil postavljen dovolj blizu stavbe in verjetno je temu še vedno tako??!

  Imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugih strani me je sprehod po mestu spravil v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko sem samo gledal okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Definitivno ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali pa vitalno poškoduje kakšen drug del telesa.

  In nenazadnje, kot sem omenil že zgoraj. Petarde niso zastonj, razen da počijo in da se pred ostalimi v družbi narediš “frajerja”, ne prinesejo nekega učinka (lahko se samo motim) – torej predlagam vsem, ki ste letos zmetali 100 in več petard stran, da drugo leto nakažete denar dobrodelnim organizacijam, ki bodo vašega prispevka vesele in predvsem ga bodo veseli ljudje, ki potrebujejo takšno pomoč. Vi pa boste tudi preživeli brez “veličastnega” pokanja in predvsem strašenja ostalih ljudi!

  9 Responses to Ali so nam res potrebne “svetovne vojne” vsako leto pred novim letom!

  1. My Kafkaesque life pravi:

   Zame bi bil en dober ognjemet v večjih mestih dovolj, ostalo pa bi prepovedal.

  2. Nejc pravi:

   Tudi sam sem proti petardam in vsem kar poka cele dni naokoli… ok, ognjemet naj bo (če že “mora” bit), to je enkrat, profesionalno in tistih nekaj pokov se preživi… čeprav bi tudi ta denar lahko dali v dobrodelne namene, kar bi bilo veliko bolj koristno, ker kolikor vem je ognjemet zelo draga zadeva.

   Za tiste, ki mečete petarde veselo naokoli pa – če mene strese nepričakovan pok petarde pod oknom, kako šele strese psa, ki sliši veliko boljše od nas? nočem vedet…

  3. had pravi:

   jeap.. profesionalni ognjemet, kjer je poskrbljeno za varnost je kul.. ostalo prepovedat..

  4. gd pravi:

   Jap naša psa sta še danes čist zmedena. zato pa

  5. gašper pravi:

   Vsega pa tudi ni treba ozakonit in oglobit. Pokanje je tako kot agresivna vožnja simptom in ne problem.
   Duševno zdravje vsem državljanom zagotovit potem pa zdravo pamet v roke, pa bo. Tkole, ko gremo korak za korakom v fašizem, bo enkrat zares počlo.

  6. Gregor pravi:

   Pred letom sem na spletni strani predlagam.vladi objavil predlog, da se pirotehnika v celoti prepove. In spodaj objavljam odgovor MNZ.

   http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/350

   Odziv objavljen: 16.02.2010

   Odziv Ministrstva za notranje zadeve

   VELJAVNA PRAVNA UREDITEV V SLOVENIJI
   Prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov ureja 35. člen Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Uporaba je prostorsko in časovno omejena dovoljena zgolj za pirotehnične izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok (sem sodijo predvsem nenevarne pirotehnične igrače, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih). Ostali pirotehnični izdelki se lahko uporabljajo in prodajajo skozi celo leto. Izjema pa so pirotehnični izdelki kategorije 2 in 3 katerih glavni učinek je pok (sem sodijo predvsem petarde). Tako prodaja kot tudi uporaba in posest tovrstnih izdelkov je v celoti prepovedana in se posameznika za kršitev prepovedi kaznuje z globo od 400 do 1.200 EUR.

   Podobno ureditev, kot jo ima Slovenija, torej prepoved uporabe pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, imajo tudi v nekaterih drugih Evropskih državah. Tako je na Danskem, Madžarskem, Irskem, Nizozemskem, Norveškem, Švedskem ter v Romuniji in Litvi prepovedan uporaba petard kategorije 2. Petarde kategorije 3 pa so poleg navedenih držav prepovedane še na Finskem in Švedskem. V ostalih državah je uporaba petard in ostalih pirotehničnih izdelkov dovoljena.

   RAZLOGI ZA NEPRIMERNOST NADALJNJE OBRAVNAVE
   Vaš predlog o prepovedi uporabe pirotehničnih izdelkov smo skrbno proučili vendar smo mnenja, da že sam Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih v zadostni meri omejuje uporabo predvsem motečih pirotehničnih izdelkov, ki imajo glavni učinek pok.
   Tudi sama evropska direktiva določa, da je potrebno zakone in predpise v evropski skupnosti uskladiti tako, da se zagotovi prost pretok pirotehničnih izdelkov na notranjem trgu. Torej bi bila prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena, njihova uporaba pa ne, zaradi česar predlog o prepovedi uporabe ne bi bil smiseln.

  7. Matjaž pravi:

   Jest bi zakon zapisal raje tako, da lahko ognjemete (!ne petard!) kupijo le pravne osebe (torej ne posamezniki), ki na Upravni enoti dobijo dovoljenje za to – t.j. nabavo, postavitev & aktivacijo), postavi in aktivira oz. izpelje pa jo lahko le pravna oseba (firma), ki ima posebno dovoljenje za rokovanje s temi rečmi (pa recimo še prodajo).
   Torej to bi omogočil kakšnim občinam al pa društvom za kake dobro utemeljene veselice, da kak ognjemet poženejo v luft, vsekakor pa ne posameznikom. Ker bi profiji to počeli, bi seveda bilo poskrbljeno za varnost in tako bi imeli dohtarji decembra manj dela s sestavljanjem rok, pa še kakšen balkon manj bi zagorel.
   Zadevo bi pa še svinjsko obdavčil, da bi bila zadeva tudi hudo draga, torej bi je bilo tudi manj prodane.

  8. Matej pravi:

   Sem za to da se pirotehnika, ki ma glavni učinek pok, prepove(petarde itd).. Ampak da bi pa prepovedali tudi rakete in baterije in to ostalo robo pa NIKAKOR, to mi je res lepo videt, mam usaj mal užitka :D Vem da ni prijazno do okolja, niti to domačih živali, ampak enkrat na leto si daš pa lahko duška :)

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.