Viralni video, oz. viral video je tisti video, ki zaradi svoje vsebine sproži proces, da si ga ljudje začnejo med seboj pošiljati po elektronski poti, deliti, objavljati na blogih in da pride v eter tradicionalnih medijev – viralno se prenaša naokoli, kot virus.

Viralni video se zgodi, vendar imamo že precej agencij, ki ponujajo viralni video kot del “paketa” s katerim bodo naredili zgoraj omenjen proces na povsem komercialen način. Nekateri so v tem tako uspešni, da človek dejansko ne more ločiti med fake in real viralnim videom – lista 10 Memorable Viral Videos of 2010.

In seveda tudi v Sloveniji obstaja cel kup poskusov, da bi se video s svojim sporočilom razširil po spletu, vendar le redkim uspe. No, zadnji poskus Petrola – Nagca prala na Petrolu je neuspešen poskus nečesa takšnega – namreč spodbuditi ljudi k nagradni igri na Facebooku in preko mailov – Petrol ima na Facebook strani 383 lajkov, kar je absolutno premalo za takšno nagradno igro. Poleg tega pa bodo v nagradni igri podelili nagrade: 1. strgalo za led; 2. majica; 3. ušesnik.


Upam, da se hecajo in ne mislijo resno s temi nagradami, kajti to je podcenjevanje udeležencev. In agencija, katera jim je predlagala, predvsem pa prodala to akcijo, bi se morala krepko zamisliti nad seboj. Da o tem, da bi se morali zamisliti v Petrolu niti ne govorim!

In za kaj se gre pri tej “viralni akciji”

V noči iz petka, 12., na soboto, 13. 11. 2010, se je na enem izmed Petrolovih servisov zgodil nenavaden, pa tudi duhovit incident. Dva pogumna gospodiča sta si pred Petrolovim servisom postregla z elektriko in mimoidoče »nagradila« še s svojo goloto.

Če prepoznate pogumna mladeniča, ali imate kakršnekoli informacije o dogodku, nam to sporočite na [email protected] Na Petrolu si iskreno želimo spoznati drzna, inovativna in domiselna fanta, zato vas prosimo, da sporočilo posredujete tistim, ki bi šaljivca morda prepoznali. Za pravilno informacijo o identiteti mladeničev bomo najditelja nagradili s praktičnim darilom.

Ja, Petrol prodaja električno energijo, kar naj bi bilo nekakšno sporočilo tega, prav tako pa je z njihovimi točkami zvestobe mogoče kupiti gospodinjske pripomočke – vse jasno. Ampak od kdaj pa imajo HD kamere za zajem posnetkov iz nadzornih kamer? Malce več objektivnosti pri naslednjem poskusu.

Sprašujem se kaj je bolj patetično – video, ki ga je objavil bivši predsednik uprave Petrola – Marko Kryžanowski ali spodnji video s katerim so hoteli doseči…..hmmmm, kaj že?

In to, da je negativen oglas boljši kot da oglasa sploh ni, ne more držati, kajti o temle se ne govori. Mogoče pa se bo sedaj začelo govoriti o tem, kako se porablja denar firme, ki je tudi v državni lasti???