Viralni video, oz. viral video je tisti video, ki zaradi svoje vsebine sproži proces, da si ga ljudje začnejo med seboj pošiljati po elektronski poti, deliti, objavljati na blogih in da pride v eter tradicionalnih medijev – viralno se prenaša naokoli, kot virus.

Viralni video se zgodi, vendar imamo že precej agencij, ki ponujajo viralni video kot del “paketa” s katerim bodo naredili zgoraj omenjen proces na povsem komercialen način. Nekateri so v tem tako uspešni, da človek dejansko ne more ločiti med fake in real viralnim videom – lista 10 Memorable Viral Videos of 2010.

In seveda tudi v Sloveniji obstaja cel kup poskusov, da bi se video s svojim sporočilom razširil po spletu, vendar le redkim uspe. No, zadnji poskus Petrola – Nagca prala na Petrolu je neuspešen poskus nečesa takšnega – namreč spodbuditi ljudi k nagradni igri na Facebooku in preko mailov – Petrol ima na Facebook strani 383 lajkov, kar je absolutno premalo za takšno nagradno igro. Poleg tega pa bodo v nagradni igri podelili nagrade: 1. strgalo za led; 2. majica; 3. ušesnik.


Upam, da se hecajo in ne mislijo resno s temi nagradami, kajti to je podcenjevanje udeležencev. In agencija, katera jim je predlagala, predvsem pa prodala to akcijo, bi se morala krepko zamisliti nad seboj. Da o tem, da bi se morali zamisliti v Petrolu niti ne govorim!

In za kaj se gre pri tej “viralni akciji”

V noči iz petka, 12., na soboto, 13. 11. 2010, se je na enem izmed Petrolovih servisov zgodil nenavaden, pa tudi duhovit incident. Dva pogumna gospodiča sta si pred Petrolovim servisom postregla z elektriko in mimoidoče »nagradila« še s svojo goloto.

Če prepoznate pogumna mladeniča, ali imate kakršnekoli informacije o dogodku, nam to sporočite na [email protected] Na Petrolu si iskreno želimo spoznati drzna, inovativna in domiselna fanta, zato vas prosimo, da sporočilo posredujete tistim, ki bi šaljivca morda prepoznali. Za pravilno informacijo o identiteti mladeničev bomo najditelja nagradili s praktičnim darilom.

Ja, Petrol prodaja električno energijo, kar naj bi bilo nekakšno sporočilo tega, prav tako pa je z njihovimi točkami zvestobe mogoče kupiti gospodinjske pripomočke – vse jasno. Ampak od kdaj pa imajo HD kamere za zajem posnetkov iz nadzornih kamer? Malce več objektivnosti pri naslednjem poskusu.

Sprašujem se kaj je bolj patetično – video, ki ga je objavil bivši predsednik uprave Petrola – Marko Kryžanowski ali spodnji video s katerim so hoteli doseči…..hmmmm, kaj že?

In to, da je negativen oglas boljši kot da oglasa sploh ni, ne more držati, kajti o temle se ne govori. Mogoče pa se bo sedaj začelo govoriti o tem, kako se porablja denar firme, ki je tudi v državni lasti???

6 Responses to Petrol in viralni video, ki to ni – viral video fail

 1. Miha pravi:

  Had super blog zapis!
  Močno dvomim, da se bo začelo gledat v marketinški budget Petrola, ker je web segment relativno majhna postavka znotraj celote (žal).
  Bolj skrbi to, da se kot “social media marketing” v Slo lahko proda čisto vse – anything goes.
  Raven razumevanja in poznavanja pri “naročnikih” je pač takšna kot je – in predn se bo naredilo kaj odmevno dobrega, se bo naredilo še kar nekaj “napak” ;) Eni brendi že tud pr nas dobr delajo, Petrol pa najbrž tud še bo :-)
  Lp,
  M

 2. Aleš pravi:

  Zadeva je res slabo premišljena, ampak vseeno pa je dosegla, da si nekaj napisal – števec ogledov pa se bo povečeval in zdi se mi, da bo to na koncu edina stvar, ki bo karkoli štela.

  Kakšna je razlika med fake in real viralnim videom? V tem, da je pri “fake” bilo v proces nastanka vključeno raznorazno načrtovanje, “real” pa je nastal brez načrtovanja? To se mi zdi nekoliko neustrezna definicija.

 3. had pravi:

  @ales: in upam, da se bo kdo vprasal zakaj se mece stran denar za taksne projekte, ki so namenjeni sami sebi..

  jaz mislim da je razlika res samo v tem – da se real viral zgodi, ker je resnicno kul, pri fake pa je treba predvideti vse poteze vnaprej, da se res zgodi – pa se vedno ga je treba precej dobro “vzpodbuditi” da se kaj premakne..

  bi bilo pa zanimivo narediti dejansko analizo enega in drugega in videti, kje so tocke, na katere se mora paziti :)

 4. Bostjan pravi:

  Joj, kaj bi dal za eno petrolovo strgalce za led. Željo mojih snova…

 5. Aleš pravi:

  Fake je po mojem napačna beseda za načrtovan viralni video. Prej bi jo uporabil za Petrolov video – ker mu ni uspelo biti res viralen. Zanj sploh ne bi izvedel, če ne bi spremljal Špeharjeve FB strani – ampak on se itak ukvarja s komunikacijo prek FB in bi bilo čudno, če tega ne bi objavil.

  O izdelavi viralnih videov je precej napisanega. Sem že razmišljal, da bi tudi sam pripravil kakšnega, ampak zaenkrat raje ostajam pri FB aplikacijah :)

 6. jokeman pravi:

  pri +10C pa res rabmo strgala za led :) Way to go!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.