Kdor je preko spleta poskušal kupovati v tujini je pogosto naletel problem pošiljanja v Slovenijo. Slovenija za veliko spletnih trgovin ni na seznamu, kamor bi oni poslali izdelke in občutek, da nismo v EU je vedno znova prisoten v takšnem primeru. Kakšno leto nazaj sem odkril Borderlinx, ki zelo preprosto rešuje to zadevo. Ko se prijaviš v njihovo storitev, dobiš naslov v Angliji – na sedežu distribucijskega podjetja, kamor lahko naročiš stvari iz spletne trgovine (omogočajo tudi nakupe iz ZDA) – do tukaj je storitev zastonj.

Borderlinx služi s pošiljanjem paketov naprej v Slovenijo, kar pa seveda zaračuna po ceniku: primer, do 1kg težka zadeva, ki jo naročiš na naslov v Angliji in ti jo pošljejo v Slovenijo moraš doplačati 36 eurov (vir). Precej drago, sploh v primeru da kupuješ poceni stvari, kjer je ta strošek pošiljanja višji od nabavne cene. Preko Borderlinxa je prišlo v Slovenijo precej veliko število iPhonov4!

Med včerajšnjim nočnim brskanjem po spletu sem odkril domač Borderlinx projekt http://www.izanglije.com/, ki pa je predvsem cenovno bolj ugoden: zgornji primer bi preko izanglije.com stal 19,90 eurov, kar pa je že precejšen prihranek. Poleg tega omogočajo še storitev, ki se mi zdi zanimiva – oni za vas kupijo stvar v trgovini v Angliji?? in jo pošljejo na vaš naslov – tega sicer ne štekam povsem, ampak če to pomeni, da sem jaz našel stvar ki jo ne prodajajo v tujini, ampak v specializirani trgovini in jo gredo oni iskati in mi jo pošljejo v Slovenijo – thumbs up!


Zadeve nisem preizkusil, torej ne morem soditi o kvaliteti storitve, mi je pa všeč, da nekdo reciklira uspešno in kvalitetno idejo, pri kateri bomo imeli korist tudi nakupovalci v Sloveniji. Če je že kdo preizkusil storitev, ali ima kakšno informacijo o tem, naj sporoči – da ne bom ravno jaz “testni zajček”!

Zakaj so mi takšne storitve všeč? Ker rešujejo tiste probleme, ki jih imamo ker smo iz Slovenije. Kot da ne bi bili v EU, oz. kot da bi bilo pošiljanje v Slovenijo nekaj zakompliciranega in predvsem nemogočega. In ravno zaradi tega imajo domače spletne trgovine precej več dela, kot bi ga imele sicer in še cene bi morali spustiti, da bi lahko konkurirali cenam, ki se najdejo v tujini. Do takrat pa se bo treba posluževati takšnih in drugačnih storitev, ki to omogočajo.

p.s.: ali kdo od vas uporablja kakšno drugo storitev, preko katere dobiva pakete v Slovenijo?