Facebook Paid $8.5 Million to Acquire Fb.com, naslov članka na Mashable.com je definitivno vreden omembe. Za domeno fb.com so plačali 42x več, kot so plačali za domeno facebook.com (leta 2005 so se znebili prepone the in za domeno facebook.com plačali 200.000$).

O nakupu domene fb.com se je veliko govorilo že lani novembra (vir), ko je Facebook razmišljal o uvedbi servisa elektronske pošte. Domena fb.com je bila v lasti American Farm Bureau Federation, ki pa ima svojo spletno mesto na naslovu http://fb.org/. Cena, ki jo je plačal Facebook je bila skrivnost, do sedanjega srečanja Farm Bureau – ko so potrdili število 8.5 mio$ (vir).

Če pogledam preko http://whois.siel.si/, kdo je lastnik domene fb.si – organization: Ozadje d.o.o., se mi zastavi vprašanje, ali bi bila lahko slovenska domena prodana za kaj več kot 7K€, kot je bila cena domene pep.si, ki je bila prodana lansko leto?!?

6 Responses to Facebook plačal 8.5 mio$ za domeno fb.com

 1. markopigac pravi:

  Pri nas jo lahko dobi zastonj, če je upravičen do nje.

  KLIK ->

 2. POISC!SI pravi:

  Had veliko je polemik glede prodaje .si domen. pep.si je bila prodana za 10.000 $ vendar še zdaleč ni najbolje prodana .SI domena.

  Kot lastnik projekta POISC!SI lahko zagotavljam, da se je pri nas pred časom oglasil človek, ki je bil pripravljen za sicer velik honorar prodati zgodbo o uspešni prodaji .SI domene v bistveno večji vsoti kot je zgoraj navedeno.

  Žal zaradi pilotskega projekta brez večjih finančnih razpoložljivih sredstev in precej veliki vsoti honorarja se nismo ogločili za objavo članka. Razpolagamo pa s celotno dokumentacijo o verodostojnosti navedenih podatkov s strani lastnika.

 3. had pravi:

  @poiscisi: cene, ki jih imate pri vas so nerealne.. dvomim da je bila katera od njih prodana za tak znesek, kot je neto cena..

  in se ena stvar je.. zakaj bi kdorkoli kupoval slovenske domene za neskoncne denarje? nesmisel..

 4. POISC!SI pravi:

  Had glede realnih oz. nerealnih cen je stvar posameznika, ki objavi domeno. Na to nimamo vpliva. Tako kot ti nimaš vpliva koliko je postavljena cena na Topshop pa tudi vemo, da so nerealne. Cena je takšna kot je postavi njen lastnik.

  Vsakdo, ki je kdaj delal na direktni prodaji izdelkov večje vrednosti ve kakšna morajo biti izhodišča za prodajo oz. pogajanje.

  Iz tega lahko izhajamo, da v kolikor lastnik domene želi iztržiti zanjo 1000 € mora postaviti ceno 3000 €.

  Ta negativen prizvok, ki vlada v Sloveniji za domene .SI je fenomen. Zakaj? Ker se vsem kupcem domen ni v interesu zaradi nakupa domene pojavljati v mediji. 80% prodanih domen se zgodi v popolni tajnosti med lastnikom in kupcev. Zakaj? Kupci pogojujejo nakup domene s klavzulo v pogodbo o popolni tajnosti nakupa.

  Prodanih je bilo min. 20 domen 10.000 € +. Pri enem primeru so znašali samo sodni stroški, prevajanje, tolamčenje, …

  Dajamo času čas.

 5. had pravi:

  ne verjamem da je bila katerakoli domena v sloveniji prodana za 10k+.. pricakovanja so visoka, sem tudi ze slisal, da bi nekateri radi 100k za precej nezanimive domene..

  in verjamem da bi se pisalo o vsaki prodani domeni za vec 10k.. :)

 6. POISC!SI pravi:

  Had sedaj, ko si v agencijskih vodah se mogoče kdaj srečava in te potreplam po rami na kakšnem skupnem srečanju in ti zaupam nekaj primerov s predpostavko, da ne bo šlo za pr debato, ki bo takoj objavljena na tvojem blogu :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.