Zadnja leta imajo organizatorji vseh športnih tekmovanj problem z udeležbo gledalcev. Poskušajo na vse mogoče načine približati šport spet gledalcem in zaslužiti na njihov račun z vstopnicami, drago pijačo in hrano in vsem ostalim pritiklinam. In zadnje čase se poslužujejo že precej zanimivih idej, ki so definitivno dobro sprejete: smučarske tekme pod reflektorji, nočne tekme formule 1, tekmovanje ki potekajo v mestih… Organizatorji poskrbijo za zabavo in zanimive glasbene skupine razveseljujejo množice, ki si ne želi samo tekmovanj, ampak tudi zabave.

In kakšno povezavo s tem ima snowboardanje in smučanje? Smučanje je narodni šport in kot tak ima primat na vseh področjih, tako pri prenosih, kot tudi pri organizaciji – veliko bolj je finančno podprt kot pa snowboardanje.

Ampak za razumevanje vsega skupaj se je treba vrniti precej let nazaj, ko je bil snowboard še šport, ki se je razvijal, vendar je bil že takrat atraktiven. Tekmovanja so lahko potekala v mestih, na vsakem “večjem kupu snega” (v Trbovljah sredi mesta je AirStyle contest potekal že pred 12 leti!), poskrbljeno je bilo za glasbo (DJ-ji in živa glasba), predvsem pa je tekmovanje privabilo cel kup mladine, ki je v tem uživala!

snowboard


In ravno po teh poteh gre sedaj tudi smučanje. Iz tradicije se spreminja vse skupaj v zabavo. Kar se mi zdi precej pozitivno, predvsem pa je bil že čas, da se to zgodi.

Vendar stanje pri nas še vseeno ni tako dobro – primer je samo Rok Marguč, ki je v teh dneh osvojil dve medalji na svetovnem prvenstvu deskarjev v La Molini – drugi v paralelnem veleslalomu in tretji v paralelnem slalomu. Mediji so sicer omenili njegov uspeh, vendar je bilo to tudi vse. Namesto da bi katerikoli naš medij prenašal tekmovanje v živo, gledanost bi bila definitivno odlična, smo lahko cel vikend spremljali Kitzbühel – da ne bo pomote, nič nimam proti smučanju. Ampak tudi mlajši si zaslužijo kakšen prenos njim zanimivega športa – kar snowboardanje definitivno je! Ali pa vsaj posnetek, če že ni denarja za prenos v živo!

Marko Grilc je povabljen na Winter X Games (vir), pa vendar se o tem ne piše nikjer. Rok Marguč osvaja medalje na svetovnem prvenstvu deskarjev pa vendar ne dobi prostora na naslovnicah naših časopisov. Kot da bi bilo snowboardanje drugorazredni šport?!?

In še ena misel. Snowboarderji/skaterji/kajterji so ljudje, ki imajo precej vpliva v družbi. Njihova beseda šteje in njihov potencial je velik. Zakaj staviti na stare “preizkušene” recepte, ko pa obstaja možnost presegati stvari?

Red Bull X-Fighters Exhibition Tour, Maribor
red-bull-x-fighters-exhibition-tour-maribor-19

Red Bull Bike Fighters, Maribor
Red Bull Bike Fighters Maribor 18