Slavko Bobovnik je včeraj v oddaji Odmevi gostil Janeza Janšo na temo ponarejanja dokumentov, s katerimi so v stranki SDS želeli podtakniti Danilu Türku dokaze, da je vedel, oz. bil obveščen o dogodkih v Velikovcu. In kot je bilo pričakovano, Janez Janša ni priznal ponarejanja, ki je bilo včeraj dokazano – saj je Arhiv Slovenije pokazal originalne dokumente in ne te, katere so skupaj zložili pri SDS, Janez Janša pa je to komentiral, seveda po znani Grimsovi logiki – s papirji v roki, katere za trenutek pokaže proti kameri in komentira:

V arhivu so dokumente poiskali strokovni sodelavci, nato so jih skenirali in dali na spletno stran. Morda je bil vrstni red takrat nekoliko drugačen. Jaz nimam nič proti temu, da se zadeve raziščejo.

In potem se je začelo z obračanjem besed in izmikanjem – to so dokumenti, ki smo jih našli pred enim letom…. itd.. Nekdo je zelo očitno izgubil kompas!!

Ustaljena praksa, ki smo jo navajeni iz prejšnjih primerov in s katero operirajo proti vsakomur, ki jim ni po godu. In ko se zgodba odvija, ko novinarji ugotovijo, da ne držijo njihovi dokumenti, da so stvari izmišljene, se začne z drugačno taktiko – Danilo Türk je lagal, ker je dejal, da je o teh dogodkih izvedel samo o medijih. Nič več ni govora o dokazih iz arhiva, ampak laž je laž in laž je laž – če bodo to ponovili vsaj 100krat, potem bodo ljudje temu tudi verjeli in bo držalo, da se je predsednik RS lagal.


Kako preprost in kako dobro poznam scenarij, ki ga poskušajo vedno znova uporabiti, predvsem pa jim vedno znova uspe razdvojiti javnost, ki se postavlja na eno, ali drugo stran.

Kljub temu da brcajo v temo in da so njihovi dokumenti sestavljeni in ne prikazujejo ničesar, mi je zanimivo brati komentarje pod članki, ki se postavljajo na stran Janeza Janše (vir):

Turk je bil del sistema, ki je izvajal državne teroristične akcije. To je dejstvo, pa ga lahko še tako skrivate. Priskledniki doma in med manjšin se pa tresejo.

Slovenija je še vedno talec oblastnikov, ki skrivajo svojo preteklost. Iz strahu pred resnico se vedno znova sproža obrambni refleks tranzicijske levice, ki uporablja metode totalitarnih režimov.

A ne živimo leta 2011, kjer se stvari dajo preprosto preveriti in odkriti?