Prejšnji teden sem na Twitterju zasledil debato o storitvi zeleni zabojček, kjer si preko spleta naročiš na domač naslov (Ljubljana!) zabojček lokalnih, ekološko pridelanih živil.

Ponujajo cel kup različnih, predefiniranih zabojčkov:

 • Slovenski mali zabojček: 1 x krompir (0,5 kg), 1 x zelje (glava), 1 x korenje (0,5 kg), 2 x jabolka topaz (0,5 kg), 1 x kisle kumarice (680g) – 12,00 €
 • Pisarniški srednji zabojček: 4 x klementine (0,5 kg), 2 x hruške (0,5 kg), 5 x jabolka topaz (0,5 kg), 3 x pomaranče moro (0,5 kg) – 18,00 €
 • Seveda je bilo potrebno preizkusiti storitev in včeraj se je zabojček znašel doma. Zelenjava in sadje izgledajo precej drugače kot če bi ga kupil v hipermarketih. Cene so na prvi pogled precej visoke, vendar je recimo zabojček na spodnjih fotografijah stal 13,40 € in vsebuje zelenjave za vsaj štiri dni (za naju) – kar pa niti ni pretirano. Sicer v primerjavi s cenami v hipermarketih je precej dražje – ampak ekološko ima takšno ceno.

  Ampak dve kritiki na zeleni zabojček sem vseeno našel


  Motovilec zavit v PVC vrečko?! Razumem, da je težko najti alternativo, vendar če se gremo eko, potem je treba premisliti tudi takšne stvari.

  Druga kritika pa je namenjena temu, kar piše na letaku, ki je priložen zabojčku – Ker ekološko je posel. Jeap, ekološko je posel, tega se vsi zavedamo. Zdrava hrana je posel, kar pa se mi zdi precej “nehumano”, kajti nimajo vsi enakih možnosti – in cena Slovenskega malega zabojčka za 4-člansko družino ne zadostuje niti za eno kosilo. Nismo vsi enaki v Sloveniji, to je že dolgo časa jasno.

  Suma sumarum – ko preizkusim živila, se bom odločil ali zeleni zabojček postane stalnica v najini kuhinji ali pa bo ostalo samo pri zanimivem izletu na to področje.