had blog roni kordis had blog roni kordis

Zeleni zabojček – ekološko je posel

Prejšnji teden sem na Twitterju zasledil debato o storitvi zeleni zabojček, kjer si preko spleta naročiš na domač naslov (Ljubljana!) zabojček lokalnih, ekološko pridelanih živil.

Ponujajo cel kup različnih, predefiniranih zabojčkov:

  • Slovenski mali zabojček: 1 x krompir (0,5 kg), 1 x zelje (glava), 1 x korenje (0,5 kg), 2 x jabolka topaz (0,5 kg), 1 x kisle kumarice (680g) – 12,00 €
  • Pisarniški srednji zabojček: 4 x klementine (0,5 kg), 2 x hruške (0,5 kg), 5 x jabolka topaz (0,5 kg), 3 x pomaranče moro (0,5 kg) – 18,00 €
  • Seveda je bilo potrebno preizkusiti storitev in včeraj se je zabojček znašel doma. Zelenjava in sadje izgledajo precej drugače kot če bi ga kupil v hipermarketih. Cene so na prvi pogled precej visoke, vendar je recimo zabojček na spodnjih fotografijah stal 13,40 € in vsebuje zelenjave za vsaj štiri dni (za naju) – kar pa niti ni pretirano. Sicer v primerjavi s cenami v hipermarketih je precej dražje – ampak ekološko ima takšno ceno.

    Ampak dve kritiki na zeleni zabojček sem vseeno našel


    Motovilec zavit v PVC vrečko?! Razumem, da je težko najti alternativo, vendar če se gremo eko, potem je treba premisliti tudi takšne stvari.

    Druga kritika pa je namenjena temu, kar piše na letaku, ki je priložen zabojčku – Ker ekološko je posel. Jeap, ekološko je posel, tega se vsi zavedamo. Zdrava hrana je posel, kar pa se mi zdi precej “nehumano”, kajti nimajo vsi enakih možnosti – in cena Slovenskega malega zabojčka za 4-člansko družino ne zadostuje niti za eno kosilo. Nismo vsi enaki v Sloveniji, to je že dolgo časa jasno.

    Suma sumarum – ko preizkusim živila, se bom odločil ali zeleni zabojček postane stalnica v najini kuhinji ali pa bo ostalo samo pri zanimivem izletu na to področje.

    1. Jaz sicer kupujem pri Moji tržnici, že leto in pol, predvsem zaradi tamalega in ker si pač trenutno to (še)lahko privoščimo. S kvaliteto sem zadovoljna, razlika je glede na trgovino že v tem, da njihovo korenje diši tako kot tisto, ki ga mama pridela doma na vrtu. Sama sredi LJ pač nimam možnosti imet vrta in mi je to alternativa. Pri nas je zelenjava vedno v vrečki, zabojčke vrnemo ali porabimo za peč, ne dobimo pa nikoli reklamnega letaka zraven. :P Aja, pa glede na ceno zelenjave in sadja, se nekako prisiliš, da nimaš ostankov, ker ti je škoda.

    2. @marija: tocno to.. ko sem jedel korenje danes zjutraj, sem obcutil tisto sladkost, ki sem jo okusil samo pri korenju iz domacega vrta :)

      in ja, odlocitev je padla.. tudi midva sva od zdaj naprej, kljub tistima dvema “motecima” elementoma od sedaj naprej njihova komitenta :)

      @jm: haha.. vseckam :)

    3. @Had: ma, kaj nimaš možnosti vzgojiti lastno zelenjavo na lastnem vrtičku? Ker, kolikor razumem, živiš v hiški nekje na samem…verjamem, da ti morda časovno ne znese, a kljub temu lahko poskusiš. Za 13 eur dobiš že ohoho semen. :)

    4. @bblack: imel njivico, dve leti, ki sta jo “vzgajala” starsa, pa vendar nisva imela casa niti da bi pojedla zelenjavo, ki je zrasla..

      jeap, se zavedam, da bi lahko s cisto malo vlozka imel zelo veliko od njivice :) ampak sem vcasih len kot fuks :)

    5. Poznam ljudi, ki pokupijo ves mali krompir od velikih kmetov in ga nato preko svoje licence za eko prodajajo kot ekološkega, tak da ne zaupam tem eko variantam. Dober nateg, kje maš dokaz da je eko, kako ti lahko garantira, da ni 10 bolj šprican?

    6. Cene pa za crknit! Hrana, ki smo jo jedli 20 ali več let nazaj, je bila “eko” in “zelena”. Pa je bila bistveno cenejša od današnje “ne-zelene”, kaj šele “zelene”. Ne vem, zakaj se še ni nihče obregnil ob to in pričel kakšne intenzivnejše kampanje za nižje cene. (Menda so krive EU subvencije in zakreditiranost kmetovalcev za Lamborghinijeve traktorje in podobne fore… ;)

    7. hehehe, saj smo tudi mi leni kot fuksi, samo letos, letos pa res začnemo. semena smo že zbrali, samo še akcija manjka!

    8. @bblack: jaz sem lani pripravil “njivico” za dišavnice.. mogoče jo letos povečam in dodam krompir, zelje in fižol – itak so vsega vedno pojedle srne :)

      @kren: zadel zebljico na glavico.. problem je, da se je vse spremenilo.. vcasih ni bilo grozdja cez zimo, sedaj je.. vcasih so bila jabolka iz ozimnice, ki so postala “ovenela”, sedaj se tega vec ne vidi..

      klinc vse skupaj :)

    9. Jabolk in krompirja iz ozimnice se pa spomnim. Mogoče so proti koncu zime res ratala “ovenela”, ampak je bil njihov okus ob izteku dobe popolnoma primerljiv z današnjimi “popolnimi” (i.e. danes so že “popolna” jabolka ob nakupu lahko s takim nepravim okusom, takrat pa so bila taka le proti koncu sezone). Ker je predvsem pomemben izgled. :/

      Bi pa rad kje dobil tisto “belo” grozdje, ki ga ni bilo za dobiti čez zimo. A se ga sploh še kje prodaja? Bilo je rahlo ovalne oblike (danes je okroglo) z grozdi precej različnih velikosti in dejansko imelo en prepoznaven okus (danes je vse skupaj bolj vodeno – glavno da so vsi grozdi okrogli in enake velikosti :P ).

    10. @kren: danes je vse z okusom vode :) nobene vsebine, ampak samo lep omot..

      spomini na tiste case, ko je bilo sadje se sadje in zelenjava zelenjava so lepi :) skoda, ker jih danasjna mladina niti ne pozna!

    11. Dišavnice in zelišča laufajo že par let, letos pridejo na vrsto feferoni in češnjev paradižnik. Več različnih vrst. Krompir in ostalo – pha, preveč enostavno! :)

    12. @bblack: domaca rukola je drugacna od kupljene – pred leti sem imel tako mocno / pekoco, da sem jo jaz tezko jedel :)

    13. Kako pa februarja na domačem vrtu vzgojijo tako lepo eko solato, glede na to, da je povprečna temperatura okoli 0 stopinj? Domače zelenjave sredi zime praktično ne more biti, al sem jaz kaj spregledal??

    14. @metalurg: na listku je napisano, iz katerih kmetij jo dobijo – bom preveril doma.. je pa verjetno v rastlinjaku :)

    15. zabojček lokalnih, ekološko pridelanih živil.

      Pa ja, od kdaj pa v naših krajih rastejo banane pa klementine in oranže … Seveda se najde kak junak ki mu uspe vzgojiti kakšno limono, sam da bi pa banane rastle pa še ne …

    16. Tudi kupujem pri Moji tržnici in sem zadovoljna. Ne samo pri korenju, tudi pri drugi zelenjavi/sadju je opazna razlika v okusu. Poleg tega ima zelenjava/sadje, pridelano v Sloveniji, eko certifikate, tako da verjamem, da je res tako pridelano. Kolikor je meni znano, jih ni ravno enostavno dobit, niti obdržat.
      Ima pa zdaj tudi ponudbo iz Avstrije, Italije, ampak to je jasno označeno. Tako vem, da klementine in banane ne zrastejo v Sloveniji. Za to ponudbo nima objavljenih certifikatov, ampak ne zaupam temu nič manj kot v navadni trgovini.
      Cenovno je eko sicer dražje, ampak ni pa dražje kot eko ponudba v trgovinah, kjer sem kupovala prej. Poleg tega se mi še ni zgodilo, da bi morala kak sadež zavreč – v tistih napakiranih stvareh se mi pa je.

    17. Zdravo had, veseli smo bili vašega naročila (in komentarjev, jasno). Kar nekaj misli se je nabralo:
      o motovilcu in plastiki. plastika ni prijetna na pogled,se ji izogibamo, je pa nujna, da se motovilec ne izsuši (in nasploh drobnoliste solate). Večinoma pa uporabljamo razgradljive vrečke, manjše zlo.
      Ekološko je posel, to je bila naša misel ob ogledu Biofacha, največjega eko sejma na svetu. Celotna misel je bila: Žal, ekološko je predvsem posel. Res cela misel pa tule:
      @Andrej: skepsa je vedno koristna, še posebej če je konstruktivna. Veseli bomo javne objave kmetov, ki to počno (lahko pa nam tudi pišete na email)!
      @metalurg: res je, povpraševanje je bistveno večje od ponudbe, in od januarja naprej je slovenske zelenjave čisto malo. Raste pa v sončnih krajih, ki so v Sloveniji na Primorskem in Goričkem. Rastlinjak je nuja. Ker jih ni dovolj v Sloveniji, pozimi, ko pokupimo vso domačo zelenjavo, uvažamo iz Avstrije in Italije. Sedaj pa se že najde regrat, špinača, čemaž, vedno več je, in od maja naprej smo spet čisto slovenski. Naš cilj je biti vse leto samozadosten.
      @sashek: Banane res niso čisto nič lokalne, in nismo ponosni, da jih imamo, imamo pa jih zato, ker si jih nekaj naročnic res želi. Vse ostalo južno sadje je iz Italije, čimbliže nam.
      @jm: lepa jabolka so eko. Znotraj in tudi zunaj.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja