Deljene zimske počitnice so bile predmet polemik par mesecev. Na eni strani žuganje s prstom turističnih delavcev, ki so obsojali potezo – združitev počitnic za vse šolarje v Sloveniji in grozili s pretirano gužvo, predvsem pa so poskušali z nekimi nenormalnimi številkami vzbuditi strah o škodi, ki bo nastala in povzročiti spremembo tega. Na drugi strani pa ministrstvo, katero se ni uklonilo in je zavračalo obtožbe turističnih delavcev, žičničarjev in vseh udeleženih v ta proces, ki so bili proti.

Tresla se je gora, rodila se je miš. To bi bil lahko najboljši komentar ob pogledu na naša smučišča prejšnji teden – nikjer nobene gužve, o kateri so govorili – pa tudi vsi Slovenci niso pobegnili na zimske počitnice v tujino. In če bi bile te počitnice razdeljene na dva dela, bi bilo še precej manj obiskovalcev na naših smučiščih.

In sedaj k pravemu problemu naših smučišč in turističnih delavcev, katerega sem se že dotaknil v zapisu – Slovenska smučišča in njihova dodana vrednost za smučarje in borderje:

Slovenska smučišča imajo med vikendi eno posebnost – prav prijetno poskrbijo za vse malce manj zahtevne smučarje, ki si s čakanjem v dolgih vrstah lahko odpočijejo utrujena kolena. Za malce bolj zahtevne smučarje pa to niti ni tako smešno, ampak prej ovira, ki jih prepriča v to, da gredo rajši na smučišča v Italiji, ali Avstrijo.


Vendar slovenska smučišča nimajo problema samo z gužvo in vrstami, definitivno pa imajo problem z dodano vrednostjo za smučarje, ki plačajo precej visoke zneske za karte – dnevna karta za odraslega – Krvavec 29,00 €, Rogla 29,00 €, Vogel 26,00 €, Cerkno 28,00 €, Kranjska gora 29,00 €, Mariborsko pohorje 29,50 €. Za ta denar smučarji dobijo v povprečju od 12 do 30 km smučišč?!? Vendar to je osnova – sneg, sedežnice, in pa proge. Kaj pa vse ostalo?

Kaj pogrešam na naših smučiščih. To, kar da smučišču dodano vrednost: večjo “kilometrino” prog, poligon za freestyle deskarje, možnost spusta in merjenja časa med količki na tekmovalni progi, merjenje hitrosti, vrtec za malčke….. Par stvari, ki jih prakticirajo v tujini in ki so vedno dobro sprejete.

Razlika med karto v tujini in pri nas je nekaj eurov (okoli 10) – odvisno od smučišča, vendar pri njih ne naletiš na čakanje v vrsti na sedežnico ki traja 30 in več minut in je kultura smučanja na malce drugačnem nivoju – seveda pa povsod obstajajo izjeme. Prav tako je odlična smuka na domačih smučiščih med tednom, ko ni gužve in se lahko nasmučaš brez čakanja v vrstah.

Jeap, to je razlika, ki privabi kupe smučarjev na smučišča in niso krive skupne počitnice za neuspehe turističnih delavcev. Ravno nasprotno – naj taisti ljudje spustijo cene in bodo imeli obiskovalce tudi sicer – kajti v tej situaciji v Sloveniji in za to kar ponujajo, so njihove cene krepko preveč navite!

4 Responses to Ali je minister Lukšič rešil smučarsko sezono in smučišča?

 1. Matty pravi:

  Zakaj je bil prejšni teden prazen? Po moje je mešanica treh razlogov. En je vreme, ki je bilo prva dva-tri dni počitnic slabo. Drugi je bila “napovedana” gužva, in mnogi so se ustrašili slovenskih smučišč in naredili drugih načrtov. Tretji pa je še vedno trajajoča kriza, in dejstvo, da je smučanje zelo drag šport. Še posebno če gre cela familija.

  Pravzaprav ne morem komentirat cen za smučanje pri nas, saj letos (če ne štejem Kanina/Nevejskega sedla) sploh še nisem smučal na SLO smučiščih. Cene so take kot so, in po moje je razlika do avstrijskih čisto primerna (in npr. Nassfeld je pri 40 EUR za en dan res svinjsko drag).

  Ponavadi pa raje hodim na Višarje/Trbiž. Razlog? Smučanje na ure, oz. 3-4 ure, oz. možnost fleksibilnosti. Pa še “ceneje” je kot dopoldanska v Kranjski gori… Ali pa na Kanin/nevejsko sedlo.

 2. podplat pravi:

  Saj je rrs drago, 2 urna otroška karta je 12 € na Rogli, 4 dnevna za odrasle je 170e.Tista na pike je 11€ za 15 pik. Pri tem pa Rogla sploh nima ne vem kakodolgih prog. Ampak mi smo se šli kombinacijo term Zreče in smučanja, da je bila zadovoljna vsa družina. 5 dni užitka (4PP v dveh sobah) se je ustavilo pri cca 1300€, za dva odrasla in dva otroka, pri tem pa en odrasli sploh ni smučal. In Rogla je bila neprijazna, dva dni megla 3 dni veter.

 3. Andraž pravi:

  Had dobro povedano oziroma napisano! :)

 4. Slovenec na Tajvanu pravi:

  Se strinjam, karte so predrage.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.