Ne, ne bo govora o umetnih (silikonskih) prsih, ampak o korenju! Eno korenje je iz zelenega zabojčka (izgledal je takole – vendar ni ta na sliki!), ki sem ga dobil pred 14 dnevi in drugo korenje je od enega izmed “mega” trgovcev. Shranjena sta bila v hladilniku, drug poleg drugega.

In 14 dni pozneje je situacija zelo zanimiva. Korenček iz zelenega zabojčka ni uporaben, ker je postal mehak, vendar korenček od “mega” trgovca je povsem enak kot je bil ko sem ga dal v hladilnik.

Seveda obstaja teorija, da je bil prvi že precej star, drug pa direktno iz “njive”, vendar malce dvomim v to. Bolj se nagibam k temu, da jemo hrano od “mega” trgovcev, ki ni vredna niti imena hrana – vendar je cenejša, predvsem pa boljše zgleda. Korenje iz zelenega zabojčka me vsaj spominja na korenje iz mladosti, ko sem ga jedel direktno iz njive in če je bil shranjen v hladilniku je postal povsem podoben temu na fotografiji.

Sam rajši vržem korenje stran, kot pa da ga gledam v hladilniku, kako se ne spreminja, oz. ko izgleda po 14 dneh kot umeten (pa vendar ni, čeprav nima nobenega okusa!).

10 Responses to Naravno VS umetno – korenje

 1. smoger pravi:

  WTF, a ti to resno al se hecaš?! :O Ta zapis je bizaren, sori.

 2. miha pravi:

  Ja kdo nam je kriv, da raje jemo privlačno na izgled in poceni pa čeprav je “umetno” in brez okusa?
  Krivi smo si sami saj kaj pa kupujemo paradižnik sredi zime in jagode za valentinovo?
  Če ne bi kupovali ne bi prodajali?Se še spomniš kako si hodil s kangelco po mleko k kmetu?Greš sedaj na mlekomat ali daš denar velikim trgovcem z ogromnimi maržami?

 3. Nejc pravi:

  Bi bilo pa zanimivo naredit en orenk test z vsaj 100 koreni ene in druge vrste. In pa nekje preverit hranilne snovi (samo subjektivni okus ni dovolj). Sicer pa zabaven test. :)

 4. S pravi:

  smoger, kaj se ti v zapisu zdi tako bizarno?

 5. Andrej pravi:

  Had predlagam ti da umetni korenček še pustiš v hladiniku, in preveriš koliko časa lahko zdrži umetno korenje. Me prav zanima če se zgodi isto kakor z domačim ali enostavno zgnije.
  Sicer pa se strinjam z nejcem, če bi hotel dokazati kateri koren je boljši je potrebno narediti test. Ker dostkart je folk enostavno reče da domače bolše je. Če bi pa nebi vedel katero je bi pa mal težje ugotovil katero je domače in katero ne.

  Sam domač korenček hranim v “tuperwarovi” posodi in moram rečt da ga imam lahko celo zimo pa se ne izsuši.

 6. Ales pravi:

  isto se dogaja z jabolki, če jabolko ni špricano zelo hitro porjavi, ko ga prerežeš. Današnja jabolka iz supermarketov pa ne porjavijo in so čez 1 teden še ravno taka…

 7. Andrej pravi:

  Aleš jabolka porjavijo zato ker oksidirajo, kovina oksidacijo pospeši, če uporabiš keramični nož bo rjavenje malo počasnejše. Hočeš reči da špricana jabolka ne rjavijo itak da, sej ravno tako vsebujejo sladorje ki z oksidirajo in se pretvorijo v kisline, ne kvasit neumnosti-limona ta proces ustavi za neki časa.
  Edina razlaga, ki bi bila možna je to da je vsebnost sladkorjev manjša in da je mogoče odtenek rjavine manjši.

 8. Urška pravi:

  Mi imamo domač bio korenček in po pravici povedano je od poletja še zmeraj tak kot je bil. Spravljen pa je v gajbici v kleti. Tako da če je zgnil še ne pomeni da je najboljši.

 9. anchy-9 pravi:

  Had tvoja primerjava s silikonskimi prsmi se mi zdi fenomenalna. Tako si me nasmejal. To meni ne bi sploh padlo na pamet :D
  Kar se pa tiče vse te zelenjave v trgovini,ja, res je videti vse plastično, in jaz tudi tega ne bi kupovala. Poskušam se čimbolj izogibat temu, vendar vedno ne gre. Hvala bogu, da imam čez pomlad in poletje svojo zelenjavo :D

 10. Sandi pravi:

  Pred pol leta sem gledal eno najbolj znanih oddaj v Angliji, ki se ukvarja ravno z primerjavami kaj je boljse itd. Da bom kratek. Po izcrpnih testih hrana iz bio predelave ni bila v nicemer boljsa od zelenjave iz mega trgovin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.