Ena izmed novic tega tedna je bila, da je bil naš predsednik Danilo Türk, operiran v Innsbrucku v Avstriji, kjer so mu operativno odstranili maligno tvorbo na prostati.

Seveda ob tem ni šlo brez tradicionalnega pametovanja komentatorjev, ki se “zgražajo” nad tem, da je šel predsednik države na operacijo v tujino in le tega ni storil doma! Svoje izjave “podkrepijo” s tem, da naj bi Danilo Türk z zdravljenjem v Avstriji pokazal kakšen je njegov odnos do zdravstva v Sloveniji, drugi se sprašujejo če mu je država (oz. davkoplačevalci) plačala to zdravljenje, …..

 • Türk se po operaciji že sprehaja (vir 24ur)
 • Türku so v Avstriji odstranili maligno tvorbo na prostati (vir Reporter)
 • Res je, Danilo Türk je predsednik, vendar je v končni fazi tudi človek, ki se kljub svoji funkciji lahko odloča, kaj bo naredil s svojim življenjem, po svoji vesti! In če se je odločil za operacijo v Innsbrucku, se je pač tako odločil. Namesto da bi ljudje razmišljali o bolezni in o tem, kaj lahko to pomeni za človeka, se ljudje sprašujejo zakaj v tujini, za čigav denar, ali ne zaupa v naše zdravstvo…


  Ko se človeku tako zasukne življenje, poskuša najti rešitev in predsednik se je odločil tako kot se je – tudi za svoj denar – in to bi morali spoštovati tudi “kavč” komentatorji, ki bi ga operirali kar doma za računalniškimi zasloni. In zraven še rešili svet!

  Počasi se je treba zavedati, da denar ima svoje prednosti – tudi v zdravstvu. In ljudje v Sloveniji že precej časa nismo vsi enaki – predvidevam, da bi na takšno operacijo v Sloveniji lahko čakal kakšno leto (se motim??)?

  10 Responses to Predsednik Danilo Türk operiran v Innsbrucku v Avstriji

  1. Andrej pravi:

   Had, mislim da je čakalna vrsta 2-3 mesece. Operirajo v Celju. Doktor, ki operira je do sedaj opravil ze 88 operacij, tak da mislm da bi lahko zaupal slovenskemu zdravstvu.
   Sam nimam denarja, v primeru da zbolim za podobno zadevo bom šel v slo, vsa slovenska “elita” bo hodila pa v tuijino. Kje je tukaj enakopravnost, kaj je Turkovo življenje kaj več vredno od mojega. Edina razlika je da on ima denar, jst pa ne :(
   Turk je dodatno pokazal, da ni zaupat slovenskemu zdravstvu! Očitno bo treba nehat plačevati zdravstveno zavarovanje, pa hodit samoplačniško v Avstrijo, sam sem zelo blizu meje tak da ne vidim problemov.

  2. (jm) pravi:

   Mislim da bi Turk kar takoj prišel na vrsto. Sploh pa ne vemo, koliko časa je čakal v Insbrucku :-)))

   Na osebni ravni je odločitev čisto jasna. Če si bolan, in si lahko privoščiš, si boš privočil maksimum.

   Na politični ravni je pa malce drugače. Od oblastnikov nekako pričakujemo, da bodo, ko bodo opazili da kaj ni tako kot bi moralo biti, bodo aktivno delovali da to popravijo, ne pa stisnili rep med noge in si mislili, jaz itak grem lahko drugam, za rajo me pa prostata boli.

   Turka zaradi tega ni potrebno kritizirati. Se pa lahko vsak pri sebi vpraša, kaj mu Turk z tem svojim dejanjem sporoča. Eno varianto razmiljanja je podal že prejšnji komentator.

   PS: A ste vedeli, da nedaleč stran obstaja država, brez državno urejenega zdravstvenega zavarovanja, kjer obstaja le privat zdravstveno zavarovanje, in glej ga zlomka, zavarovalnice ne le da kasirajo ampak tudi bolnice gradijo.

  3. polde pravi:

   V interjuju za Finance na spodnje vprašenje predsednik odgovori.

   Kaj bi storili, če bi vam diagnosticirali kakšno težjo bolezen? Bi se zadovoljili s storitvami našega javnega zdravstva, kot se moramo navadni smrtniki, ali bi koristili zdravstvene storitve v kateri od zahodnih držav s pretežno privatnim zdravstvom, kot vaša predhodnika?

   Zaupam v slovenski zdravstveni sistem. Menim, da imamo zelo kakovosten sistem javnega zdravstva, ki pa je povezan tudi s tujimi specialističnimi klinikami, kamor napotijo paciente z zelo redkimi in kompliciranimi boleznimi. K zdravniku v tujini sem hodil le v času službovanja v Organizaciji združenih narodov v New Yorku, ker sem bil tam tudi zavarovan.

   Nič ni narobe, da se odloča po svoje magari tudi samoplačniško ali pa celo podlagi napotitve ZZSS, vendar je majčken problem, da eno govori drugo pa dela.

  4. peter pravi:

   pametno se je odločil…si je vsaj prihranil medijsko in še od koga drugega seciranje svoje bolezni/zdravstvenega stanja…

  5. zero pravi:

   Tole o operiranju “komentatorjev” za računalniškimi zasloni niti ni daleč od resnice. Kakor vem je bil operiran z robotom, kirurg pa lahko sedi za zaslonom na drugem kontinentu in upravlja operacijo. Kakorkoli, pametovanje o nekakšni kvazi narodni zavesti je povsem mimo. Če človek financira operacijo iz svojega žepa naj gre tja kjer domneva da bo zanj najbolj ugodno in kakovostno opravljeno.

  6. Slovenec na Tajvanu pravi:

   Ko se gre za lastno zdravje in za kirurški poseg, kdo bo takrat kaj dal na imidž? Dobro si napisal, Had, gre za človeka. Ljudje, ki tu nekaj spet drek mešajo o slovenskem zdravstvu se mi resnično gnusijo. On sam že ve, kaj je najbolje za njegovo zdravje. Verjetno se je dobro pozanimal o prednostih Innsbrücka in kolikor vem so avstrijski specialisti eni najboljših v evropi. Tudi znani nemci gredo v kakšno avstrijsko kliniko, pa ni noben škandal.

   Nekateri spet iz muhe delajo slona.

  7. Luka pravi:

   Dobro napisano! Novinarji se res prevec vtikujejo, samo, da je boom novica in imajo o cem pisat.

  8. dorkozmotorko pravi:

   pop tv je v “dnevniku” včeraj posvetil 10 minut temu “dogodku” in porajalo se je nešteto vprašanj….
   hahaha….
   predsedniku pa vse najbolje…

  9. jin pravi:

   Ne vem, kako je to mogoče brati drugače, kot da je najmanj avstrijsko zdravstvo boljše kot slovensko. Zakaj bi sicer predsednik republike šel v Avstrijo? In to po priporočilu nekaterih slovenskih zdravnikov, kot se glasi sporočilo iz njegovega urada.

   Seveda je jasno, da vsak skuša dobiti najboljšo zdravstveno oskrbo, vendar to še ne pomeni, da tukaj ni problema. Je, ker večina državljanov ne more iti v tujino in se mora zadovoljiti s slovenskim zdravstvom. Najmanj, kar lahko predsednik republike v prihodnje stori je, da opozori na stanje v slovenskem zdravstvu in pozove k določenim reformam, da naslednjič, ko bo kakšen politik bolan, ne bo rabil it v tujino, ker bo lahko zaupal slovenskemu zdravstvu, da bo odlično opravilo svoje delo.

   Da je plačal iz svojega žepa? Kako je to mišljeno? Iz plače, ki mu jo dajejo državljani Slovenije preko davkov? Od prodaje knjig? Privarčevanega denarja? Težko je ločiti med tem, kar mu kot izvoljenemu predsedniku dajemo državljani in tem, kaj si je zaslužil sam. Ampak to je že druga zgodba.

  10. jan pravi:

   Jin kaj in koliko veš o predsednikovi bolezni, da ga lahko kar tako obsodiš, da je izbral Avstrijo?

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.