Naslov se sliši kot napoved za kulturne dogodke na radijski postaji Val202. Vendar ni!
Je dejanski poziv vsem voznikom, ki se vozijo po naših cestah in med vožnjo z eno roko tiščijo svoja “mobilna bogastva” – mobilne telefone, k ušesom, vendar pozabljajo, da so zaradi tega precej precej manj skoncentrirani na vožnjo, ne opazijo kaj se dogaja pred njimi, niti za njimi in temu primerne so tudi njihove napake, s katerimi pa ne ogrožajo samo sebe, ampak tudi ostale udeležence v prometu.

In zakaj pizdim čez voznike, ki telefonirajo v avtomobilih? Sam sem se že precej dolgo časa nazaj odločil, da med vožnjo ne govorim po telefonu – niti prostoročno, ker za resen pogovor moraš biti skoncentriran na eno izmed stvari – vožnjo, ali pogovor. Če vožim, sem skoncentriran na vožnjo, če se pogovarjam po telefonu, je moja koncentracija posvečena pogovoru.


Zjutraj, ko se peljem proti Ljubljani, vsak drugi voznik tišči mobilnik k svojemu ušesu, pa ni pomembno ali je ura 6 zjutraj ali 9. Če bi se vozil v dvoje, bi vsako jutro lahko objavil celo reportažo fotografij ljudi s telefoni v rokah – ker se vozim sam, nekako to ne gre. Kazen za telefoniranje med vožnjo je 120 eurov! Vendar pri nas ni policistov, ki bi to nadzorovali, oz. ki bi opravljali svoje poslanstvo in kaznovali voznike, ki uporabljajo mobilne naprave med vožnjo.

V zapisu policijska akcija – Hitrost – počasneje je varneje sem napisal:

Zbranost voznikov, ko se po osem ali več urni službi, razburjeni in utrujeni vračajo domov, je ponavadi blizu ničle. In ko se tem faktorju pridruži še faktor telefoniranja med vožnjo, se zgodi da vozilo zavijuga med pasovoma in ogroža pravilno vozeča vozila. Velikokrat “pizdim” nad takšnimi vozniki, ker imam občutek da so pod vplivom alkohola.

SMS-anje med vožnjo. Priljubljeno med mladimi in tudi malce starejšimi. Seveda se da, če se hoče, vendar se je potrebno kdaj vprašati, ali je tudi vredno tega?
Namreč med pisanjem SMS-a nisi pozoren na okolico, niti na dogajanje pred teboj. In namesto da bi imel pogled usmerjen na dogajanje je pogled na zaslonu telefona. In potem se vozi po levem, prehitevalnem, pasu, ostali pa prehitrevajo po desnem pasu, reakcijski čas se zelo poveča. Vzrok nesreče je zopet hitrost.
Brane Kuzmič je že pred časom izjavil:

Kazen za telefoniranje med vožnjo je prenizka, namreč od srede naprej bo ta kazen 120€, v primerjavi s kaznimi za preveliko hitrost, katere bodo od 400€ – 1000€, je ta kazen veliko premajhna. Telefoniranje med vožnjo je enako nevarno kot prevelika hitrost.

In se povsem strinjam! Kazen bi morala biti veliko višja. In sedaj, ko nas ministrstvo za promet opozarja na motoriste na cestah, bi bilo še bolj smotrno kaznovati voznike z mobilniki v rokah – ker so veliko manj pazljivi, kot ostali in je verjetno mobilnik kriv za marsikatero nesrečo, ki jo opredelijo kot – iz neznanega razloga zavil desno!

Za konec pa še prošnja – če že morate telefonirati med vožnjo, da vas vidijo drugi, potem to počnite doma na svojem parkirišču, kjer boste ogrožali samo sebe – mene in ostale udeležence pa prosim, ne poškudujte s svojim ravnanjem!