Projekt Bicikelj, ki ga je bilo moč na ulicah mesta Ljubljane videti zadnje tedne v okviru “gverilske akcije“, je danes končno zaživel. Sedaj vas bodo mestna kolesa – 300, če sem natančen, namesto na nadstreških avtobusnih postaj, čakala na 30 postajališčih.

Sistem bo na voljo 24/7 in preko spleta je mogoče preveriti, če so na postajališčih prosta kolesa. Mestna kolesa so namenjena vožnji po mestu in so temu primerno tudi opremljena – lučke, ki gorijo ves čas, košara spredaj, “strehca” nad zadnjim in sprednjim kolesom…

Postajališča Bicikelj so sestavljena iz glavnega terminala in posameznih stojal s priklenjenimi kolesi. Vendar zadeva ni zastonj. Potrebno bo registracija preko spleta in tedenska “najemnina”, ki stane 1 euro, ali letna, ki je stane, sicer kot dobropis, 3 eure. Sicer pa so cene sledeče:

  • Prva ura: brezplačno
  • Druga ura: 1 €
  • Tretja ura: 2 €
  • Vsaka naslednja ura: 4 €
  • Pri letni članarini je potrebno plačati še “kavcijo” v vrednosti 350 eurov (ki jo ob “pravilni” uporabi ne unovčijo), potem pa lahko s kartico Urbana in PIN kodo koristiš Bicikelj. In če po pravici povem, danes se mi ni dalo iti testirati izposoje kolesa, bom pa to storil v naslednjih dneh.

    Sistem je sicer preprost. S kartico Urbana, ki jo približate terminalu in svojo PIN kodo odklenete Bicikelj in se odpeljete. Ko ga parkirate, ga samo zapeljete v za to namenjen prostor. Če so vsi prostori zasedeni, potem približajte kartico Urbana terminalu, da pridobite dodatnih 15 zastonj minut.

    Ideja mi je všeč, kajti po Franciji ima tak sistem vsako večje mesto in bicikli so precej prepoznavni. Predvsem pa je vse skupaj odlično za turiste, ki pridejo za par dni v mesto in bodo z biciklom lahko veliko hitreje vse skupaj videli, oz. izkoristili svoj čas koristno in uporabno.