Nov dan, nov presežek Urada vlade za komuniciranje. Namreč na Facebooku so odprli stran, ki je namenjena podpori pokojninskemu referendumu.

Prva napisana stvar na “appu” je – Zakaj potrebujemo nov pokojninski zakon? VSEGA JE KRIVA KONTRACEPCIJSKA TABLETKA.

In zopet se mi zastavi vprašanje – kaj hudiča delajo ti ljudje? Ali se ne borijo za odgovor ZA na pokojninskem referendumu? Kot bi bil njihov namen ravno drugačen – prepričati vse, ki smo ZA pokojninski zakon, da se odločimo da smo PROTI!?!

11 Responses to Zakaj potrebujemo nov pokojninski zakon? VSEGA JE KRIVA KONTRACEPCIJSKA TABLETKA.

 1. Hitri pravi:

  No recimo minimalno razgledani in funkcionalno pismeni, ki smo recimo prebral knjigo Freakonomics znamo potegniti paralelo med to izjavo in študijo o upadu kriminala v ZDA po letu 1990. Tako, da ni problem v sporočilu. Sporočilo je ok. Problem je v izbiri platforme za podajo sporočila. FB ni platforma za nek intelektualni višek. FB je platforma za juvenilno rajo, brezposelne osebe s preobilico časa, fukaželjne študente ter para-državne in državne uradnike, ki morajo odknofati svojih 8 ur. Kakorkoli že, malce sem razpočaran, da ne razumeš konteksta te kontracepijske tabletke, tako kot nisi razumel sporočila gospe Gremlin.

 2. had pravi:

  @hitri: oh ja, razumem sporocilo – saj povsem drzi, vendar bo tole napacno razumljeno.. desnica si bo tudi na tole nabirala tocke – predvsem Ljudmila Novak, ki bo iz tega potegnila, da bi bilo boljse, ce taksne stvari, kot je kontracepcija, prepovedali.. in da sploh ne potrebujemo reforme, samo ukinimo kondome.. ce statistika tako kaze :)

  glede akcije na fb-ju – kul, ce so se odlocili za to, vendar naj premislijo pri kaksni stvari, kaj naredijo.. tako kot si sam napisal :) malce drugacen nacin, za specifiko :)

 3. Hitri pravi:

  Čudno so se lotili zadeve se strinjam. In tudi mislim, da napadajo popolnoma napačen segment – namreč intelektualce. Sporočilo bi morali po moje popolnoma podebiliti in spraviti v eno x-besedno parolo npr. za reformo – za dostojno pokojnino , ali pa , reforma da – lenoba ne, potem pa poskušati popolnoma brez argumentov to parolo čimvečkrat ponoviti, da bi tistim ne-vem naredilo recall v glavi ob izpolnjevanju listka. Alas škoda, izgleda da bo potreba na reformo počakati še par let (upam da naslednja ne bo obdavčila vseh dohodkov iz dela, sicer se bom moral zaposliti v tujini :).

 4. DJ pravi:

  Se boljse proreformno vladno propagandno sporocilo bi bilo “pun” na “ta drugo stran”, ki je pred casom dejala, da je v Sloveniji zatohlo (ali nekaj v tem stilu): Proti zatohlosti – Za reforme. ;)
  Sicer pa ni kriva kontracepcijska tabletka, ampak americani od 1917. leta naprej, ki so se jim kasneje se “Sovjeti” pridruzili. :D

 5. Centrifuzija pravi:

  Kako se lahko hkrati očita:
  “Vladna komunikacija nas žali in podcenjuje.” in “Kompanje je preveč intelektualistična.”
  Tukaj nekaj ne štima. Treba se bo odločiti.

  V bistvu bi lahko napisali tudi:
  “Krivo je daljše življenje.” Tudi to drži. Ne razumem, zakaj ne more biti kriva tudi kontracepcijska tabletka. dejstvo je, da se rodi manj otrok kot pred 50 leti. In poanta je, da za reformo ni kriva kriza, ni kriva vlada, niso krivi tajkuni, ampak demografija.

  Jaz res več ne vem, a sem jaz debilna in zakaj so meni vsa ta sporočila blizu. Pa nisem neka intelektualka. Samo berem.

 6. Tom pravi:

  Pod alinejo “Kako bomo uvedli spremembe”, zopet lažejo:

  “BREZ NIŽANJA PLAČ IN VIŠANJA PRISPEVKOV.
  Višji prispevki zaposlenih bi pomenili nižje neto plače, višji prispevki delodajalcev bi povzročili večjo brezposelnost.”

  To je nesramna laž, ker maksimalno širijo osnove za pobiranje tega paradavka, zato bodo dosegli prav tisto, kar pravijo, nižje neto prejemke in večjo brezposelnost.

  Proti!

 7. melita pravi:

  Meni je pa ta oglas prav všeč.
  Na hudomušen način so pač želeli prikazati, da je ta reforma nujna zaradi demografskih kazalcev. Dejstvo je namreč, da je starejših čedalje več, rodnost pa dokaj nizka. Roko na srce -za nižjo rodnost je med drugim “odgovorna ” tudi kontracepcijska tabletka. Sicer hvala bogu, da jo imamo, ampak vsaka pridobitev v neki civilizaciji za sabo potegne tudi neke posledice – zato se je pa treba nenehno prilagajati.
  Tako vsaj jaz razumem ta oglas in se kot ženska zaradi njega nikakor ne počutim užaljeno. Oglas ne nasprotuje kontracepciji, niti ne kara žensk, ki jo jemljemo – zakaj torej užaljenost????
  Meni je oglas kar simpatičen in sem se kar sama pri sebi nasmehnila, ko sem ga videla.
  Me pa zelo skrbi, če je naša družba (še posebej mediji) prišla (ali bolje padla?) na takšno raven, da več ni sposobna dojeti tona in dejanske vsebine nekega sporočila – tu se po mojem mnenju odraža intelektualni potencial neke družbe. Postajamo plastični??? Pa tako radi se hvalimo, da smo boljši, pametnejši itd. kot na primer Američani. Smo res????

 8. Alf pravi:

  Dragi moji, kakšna je razlika med čredo ovac na travniku, ki se pasejo same in čredo na drugem travniku, ki jih pase pastir?

  Nobene – oboje so ovce, čeprav one s pastirjem morda izgledajo bolje organizirane.

  Seveda vem, da od mojega mnenja ni odvisen ne morebitni uspeh, ne neuspeh nepotrebnega in zlorabljenega referenduma. Pa vendarle je moje mnenje, čeprav le droben kamenček v mozaiku stanja duha nas, vrlih Slowenzelnov, potrebno. Mozaik, ki mu mnajka četudi samo en kamenček je namreč škrbast in ni popoln, moraš pa dovolj blizu stopiti, da to opaziš.

  Kdor se je kdaj srečal malo več kot osnovnošolsko fiziko, so mu znani nenavadni kvantni pojavi. Saj veste, če poskus opazuješ, s tem lahko spremeniš njegov izid, ki je zato negotov, če ga ne opazuješ, pa za izid sploh ne izveš.

  Zato mi je pristop vladne strani k predreferendumski kampanji všeč. Seveda boste takoj skočili po meni, da se samonategujem, da bi tako laže prenašal morbidnosti izrabe davkoplačevalskega (trej tudi mojega) denarja. Pa ni čisto tako. Če za hip pomislte na kvantno fiziko iz prejšnjega odstavka, se zavedanje (oziroma opazovanje), odraža na samem procesu. In če se ob opazovanju vladne kampanije zavem, da me imajo za ovco, tisti hip preneham biti ovca. Hvala vladi za to. In upam, da nas bo teh, ki to opažamo dovolj, da bo izid eksperimenta temu primeren.

  Pa da me ne bi razumeli napak. Ravno dovolj let že plačujem prispevek za pokojninsko zavarovanje, da mi ni vseeno za vsa ta sredstva in si želim, da bi nekoč v megleni prihodnosti kaj od tega tudi nazaj dobil. In to, kar o matematiki, fiziki in demografiji vem, mi pravi, da tako, kot do sedaj ne bo šlo več dolgo. Ali je predlagana reforma prava in edina zveličavna, bi težko sodil. V kakršenkoli že šumeč celofan nam jo namreč zavijajo, predstavlja spremembo glede na stanje, za katerega vemo, da dolgoročno ni dobro.

  Ovce strižejo, mar ne?

  Beeeeee

 9. Shalalabayzer pravi:

  Tole so vladni PR-ovci izvedl manever da malček meglo dvignejo…na ta način bodo elegantno skrili, da v ZPIZ2 piše, da vsak otrok prinese le 8 mesecev bonusa na zavarovalno dobo (uveljavljal jo bo lahko tisti od staršev/skrbnikov, ki bo uveljavljal otroške dodatke)…Zpiz1 za enega otroka prinese 8, za drugega cca. 20 mesecev; bonus na zavarovalno dobo lahko uveljavljata oba, ampak ne hkrati ampak posamično po otroku.

  Aktualni sta dve “mainstream” rešitvi za pok. sistem:
  1. dvig produktivnosti (težji, dražji način, ki v bistu pomeni malo industrijsko revolucijo — take revolucije lahko ciklično izvajamo vsakih 10-20 let)
  2. podaljševanje aktivne dobe (lažji, cenejši in začasno vzdržen ukrep — aktivne dobe ne bomo mogli podaljševati v nedogled; medicina ni vsemogočna)

 10. duhec pravi:

  Smo unikaten svetovni primerek in to za v poduk ostalim, kako se ne sme in ne more obnašati odgovoren državljan. Ampak to je pač naša folklora. Nekoč so rekli, da se na nogomet spoznamo skoraj vsi slovenci, no časi so se spremenili, sedaj se naenkrat vsi spoznamo na politiko, makroekonomijo, mikroekonomijo, geografijo, na pravo zgodovino itd. in dovolimo, da nas poneumljajo s pravimi, ljudstvu všečnimi izjavami. Nihče ne razmišlja s svojo glavo,… Urška pa… če je že ni razumela večinska “pametna” Slovenija, je vlada dosegla vsaj to, da se o reformi vsi na veliko pogovarjamo. In reklame so namenjane vzbujanju pozornosti. A vas VEČNE NASPROTNIKE prav to boli?

 11. had pravi:

  @duhec: o reformi se nihce ne pogovarja!!! pogovarjamo se o Urski!!! to je razlika!

  vecni nasprotnik? jaz sem za reformo! ampak ne na nacin, da me vlada podcenjuje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.