Prevoz.org obstaja že celo vrsto let. Sam sem leta 2008 v zapisu Si avtoštopar, iščeš prevoz, ponujaš prevoz – prevoz.org je rešitev zate! zapisal:

Prevoz.org je brezplačna spletna storitev, ki je namenjena vsem iskalcem prevoza, avtoštoparjem in tistim, ki imajo v avtu kakšen prazen sedež in imajo radi družbo na vožnji. Zanimivo je dejstvo, da je trenutno več ponudnikov prevoza, kot pa samih iskalcev! In kako vse skupaj deluje? Prijaviš se v sistem in lahko iščeš prevoz, ali ponudiš prevoz.

Vendar me je včeraj presenetilo obvestilo na spletnem mestu Prevoz.org, ki prikaže s čim vse se država ukvarja in kje išče dodaten denar!

Študentje, ki se med vikendi vračajo v domače kraje, lahko za prevoz pobrskajo na internetni strani prevozi.org in si za relativno majhen denar priskrbijo vožnjo do doma. Stvar deluje vzajemno. Zadovoljni so tako tisti, ki prevoze nudijo, kot tisti, ki jih uporabljajo. Ob vsem tem pa na ta način študentje prispevajo k manjšemu ogljičnemu odtisu.

Vendar, kot se je izkazalo, je tovrstni način organiziranja prevozov ilegalen. Da je temu tako, kaže primer inšpektorja, ki se je predstavljal kot študent, nato pa je ob plačilu oglobil voznika. Na tržnem inšpektoratu so nam povedali, da je ponudnik kršil zakon o delu na črno. Problem, kot so nam pojasnili, je predvsem v tem, da se je prevoz oglaševal na spletni strani. Več podrobnosti bomo sporočili, ko bomo prejeli pojasnila iz inšpektorata in ministrstva za gospodarstvo.

Vir:


Ne štekam povsem tržnih inšpektorjev, ki imajo očitno preveč časa, da se lahko ukvarjajo s takšnimi stvarmi. Še huje, država bi rada po eni strani spodbujala da se več ljudi vozi skupaj v enem vozilu, kar bi posledično prispevalo k večji pretočnosti na cestah, kot tudi zmanjšalo onesnaževanje zraka. Po drugi strani pa jim je problem, ker ljudje zapišejo v katero smer gredo z avtom in koliko denarja želijo za to. Mogoče pa je spletno mesto prevoz.org stopilo na prste kakšnemu od lobijev, ki je zmanjšalo prihodke na ta račun.

In fantje iz Prevoz.org so rajši začasno zaprli svojo storitev, da ne bi še kdo od voznikov naletel na inšpektorja in ga oglobil, ker je delal na črno!

Je to, da pobereš avtoštoparja, ker greš v njegovo smer in ti za to plača nek minimalen znesek res delo na črno? Ali pa je problem samo v tem, da se to nekje oglašuje in objavlja – najbolj smešno pri vsem tem je to, da je storitev prevoz.org na “sceni” že več kot tri leta in sedaj, pred referendumom tole pride v javnost?

In za inšpektorja imam eno vprašanje. Namreč 7 prijateljev gre ta vikend skupaj v apartmaje v hribe. Ker komunikacija poteka preko spleta, smo na strani tudi objavili cene in koliko denarja mora vsak prispevati. V bistvu bo “blagajnik” pobral ta denar in plačal vse skupaj. Ali s tem kršimo zakon in “blagajnik” dela na črno?

Tako kot pri prevoz.org, kot tudi v omenjenem primeru zgoraj gre za delitev stroškov, mar ne???