had blog roni kordis had blog roni kordis

American Express – Banka Koper in plačevanje preko spleta po novem

American Express uporabljam zadnjih pet let in mesečni znesek, ki se mi nabere na tej kartici presega 2500€. Lansko leto, ko sva bila na počitnicah v ZDA, sem bil zelo “razpizden” in jezen na izdajatelja, kar je eskaliralo tudi v zapis American Express – plačevanje s kartico v Ameriki – NE, hvala!, ko sem ugotovil, da so mi zaračunali 3% provizijo pri pretvorbi valut $ v €, kar je zneslo 160€. Vendar sem se pomiril s tem, ker mi je American Express vseeno najboljše orodje za plačevanje preko spleta s PayPalom in imam nanj vezanih cel kup storitev, ki se mesečno same od sebe obnavljajo.

Vendar se vse spreminja. American Express je pred časom v Sloveniji dobil novega lastnika – Banko Koper, ki sodi pod okrilje Intese Sanpaolo. In stvari so se seveda spremenile. Namreč najprej je bilo treba prenesti vse uporabnike iz podjetja Centurion na Banko Koper, itd…


Že pred časom sem dobil preko PayPala obvestilo, da moja American Express kartica ni več povezana z mojim računom in da moram to storiti z novo kartico?? Do prejšnjega tedna mi ni bilo potrebno ničesar plačati s PayPalom, zato temu nisem posvečal nobene večje pozornosti. Ampak ko sem hotel v petej plačati par domen na Godaddyu preko PayPala, le to ni šlo. Ker sem v vmesnem času dobil novo AMEX kartico, sem jo poskušal povezati z računom, vendar vedno znova dobil obvestilo, da je avtorizacija zavrnjena.

Seveda sem poskusil plačati Godaddyu tudi samo z AMEX-om, vendar se je zgodila ista situacija. In sem klical na podporo AMEX-a, da mi plačevanje preko spleta s kartico ne deluje.

Takoj mi je bilo jasno, kaj se dogaja, ko mi je prijazen glas razložil, da mi lahko “odpre” plačevanje preko spleta za tri dni na kartici?!? WTF?? Ne potrebujem jaz omogočenega plačevanja za tri dni, ampak za celo leto (24/7). In nočem, vsakič ko bom hotel nekaj kupiti preko spleta, najprej klicati na podporo in razlagati, da bom kupoval preko spleta!

American Express, uporabniki smo tisti, ki jih vi potrebujete in morali se boste prilagajati in spremeniti zadeve. Sam namreč hočem možnost plačevanje preko spleta 24/7 brez predhodne “avtorizacije”. In sedaj bom moral spremljati katere stvari nisem plačal, ker moj AMEX račun ni povezan s PayPal računom??

Banka Koper, začnite razmišljati človeško, predvsem pa se začnite prilagajati uporabnikom. American Express v Sloveniji ni bil ENAKO bančna storitev, ampak je bilo precej bolj prijazno in prijetno. Ne uničite tega in ga ne vkalupite v povsem nesmiselne okvire!

 1. hmm, meni je prejšnji teden izvedlo plačilo prek amex in paypala brez problema. kje je fora?

 2. @teoo: pri meni pa ne :( in ko sem klical, so povedali da je to odlocitev intese, da se za nakup preko spleta “odobri” transakcija..

  ali imas ze novo kartico? ker meni so jo ze zamenjali.. lahko da bi bilo povezano s tem?

 3. Ej, se mi zdi, da ni to samo Koper, to je American Express fora – moja mama je na NLB, pa je isto jamrala že okoli novega leta, ker vedno z AE plačuje po internetu. Da mora tja klicat za avtorazacije. Kar je še boljše, če ti Amazon recimo pošiljko razbije v več kosov, klicariš tja ko budala.
  Ampak hec je, da je njej to čisto ok, ker ima tako občutek večje varnosti pri plačevanju preko interneta …
  Se pa strinjam, jaz bi znorela =(

 4. NLB nima AMEX… Kolikor vem ima samo Banka Koper (sedaj po novem)… NLB ima samo Mastercard, Viso in Karanto …

 5. jeap jeap.. samo banka koper ima amex.. in do sedaj je bilo kul, ko je pa to prevzela banka koper, so zaostrili vse skupaj.. tolk zaostrili, da mi je to malce bedno.. :(

 6. OK, kot se vidi, sem jaz pri karticah čist leva ;) Ampak še nekdo mora imet to foro s klicanjem, ker vem, da naša mama nima nič na kopru. SKB mogoče?

 7. @lil: verjetno ima kaksno drugo kartico.. amex je samo pri banki koper po novem :)))))

  ampak ja, nekateri so to imeli ze prej in so se ljudje tega navadili.. drugi pa so sedaj sele to uvedli in je vse skupaj velika jeba..

 8. Saj ni treba imeti racuna pri Banki Koper … Jaz imam ze nekaj let Petrolovo AMEX … in dosedaj so se mi zdi,d a ze tretjic menjali lastnika :) … Najprej je bil AMEX d.o.o., potem Intenso SaoPalo (ali nekaj podbnega)… in sedaj pred kratkim Banka Koper… Jaz sem nazadnje v zacetku maja normalno online placal letalske karte online …

 9. Ah, to je vse skupaj čist preveč konfuzno o.0

  Sam da ne prtežijo na Visi s tem, pa bo ok ;P *egoističnarit*

 10. Ojoj, mi smo mel zdele problem z naročilom kurilnega olja. Na koncu smo se odločili, da raje pokrijemo znesek lepo preko BA kot pa da se ukvarjamo z Banko Koper.

 11. Noooo…zato sem jaz letos kar prekinila pogodbo z Amex. Preveč menjav vodstev, preveč komplikacij pri plačevanju (da ti zavrne kartico pri nakupu za 30eur in moraš težit trgovki in klicarit okol; ne, hvala!) in mal veliko so si pobrali pri plačilih po ZDA :P Edini plus je bilo kupovanje na obroke…to imajo pa ostale kreditke tudi :)

 12. Naročili smo preko spleta, da bi plačali na obroke tako kot vedno, pa so potem klicali za številko kartice in so rekl, da je treba poklicat na AE zaradi avtorizacije. In potem na AE pravijo, da moraš iti na banko Koper, da ti povečajo limit. Včasih je bilo kao neomejeno, sedaj pa je limit tisoč evrov. Ne vem kako pa kaj, ker jaz s tem ne upravljam, ampak je bila kartica včasih bistveno bolj prijazna uporabnikom, ker vem, da smo z zlato plačali celoten dopust v hotelu, po novem pa to, s povečanjem limita, naj ne bi bilo več možno.

 13. @sonček: limit je 1000 eurov??? tega pa nisem vedel.. in upam, da ne drzi :(((

  ce to drzi.. potem nisem vec uporabnik amexa :(

 14. ja, baje osnovni na navadni, pa 1500 na zlati. Moraš it na banko Koper in si ga povečat. Ne vem, nekako tako je to referentka razložila. Limit kredita in ne porabe.

 15. Jap, Amex je z Banko Koper šel po gobe. Nenapovedano so uvedli limite (kartico sploh imam, ker je bila brez limita), na call centru ti vsak drugače razlaga, kako in kaj, vsi pa ti povejo da “ja, saj imamo te dni ful nezadovoljnih strank”. Juhu.

 16. Prešaltaj na Abanko na debetno kartico Visa Electron. Ceneje in bolj varno ker je omejitev količina denarja ki ga imaš na računu. S PayPalom dela brez težav.

 17. Nima smisla jamrat. Prekini pogodbo, zamenjaj banko in ponudnika debitne kartice. Osebno sem na mastercardu pri Abanki, ki dela brez problema s paypalom.

 18. Skenslaj jih. Če se ponudnik ne prilagaja svojim odjemalcem, pojdi stran. :) V bistvu še zdaj ne vem, čemu jih sploh imaš? Jaz sem Amex skenslal pred časom zaradi (če uporabim katero izmed korporato-puhlic) “downsizinga/streamlininga mojih dobaviteljev”, saj mi niso več predstavljali nikakršne dodane vrednosti. Začeli so računati provizijo za plačilo na obroke, pa še provizijo na ne-evrske transakcije (za slednje se je izkazalo, da so počeli že prej, ampak so imeli zakamuflirano v obliki višjega tečaja…). Drugega pa nisem rabil od njih, ker je bilo vse izvedljivo z obstoječimi Maestro, MC/Visa.
  Za Paypal pa tudi jaz predlagam Viso Electron–se jo da dobiti relativno ugodno in z motivom po svoji izbiri. Še ugodneje pa je, če greš kaj v Nemčijo, da tam odpreš račun z Viso pri kakšni “direktbanki”. :) Das kostenlose Konto ohne Wenn und Aber. :)
  A da zdaj na Amexu še limite uvajajo? C, c, c… :)))

 19. Naroči si eno od prepaid Mastercard variant (Neteller ali Moneybookers sta najbolj pogosta) in problem spletnega plačevanja bo rešen.

 20. Kako pa izvajajo identifikacijo za nove uporabnike omenjenih dveh prepaid kartic? Ali pa jim je glavno, da je pac prepaid in da gor nalagas denar, cetudi ti na kartici pise Elvis Presley?

 21. Pri Netellerju se po registraciji identificiraš s kopijo osebenga dokumenta in kopijo 1 računa za komunalno ali telekomunikacijsko storitev, pri Moneybookersu pa je bilo včasih identificiranje s kopijo osebnega dokumenta in verifikacija naslova, kamor so ti poslali pin kodo, s katero si verificiral svoj račun.

 22. ..mesečni znesek, ki se mi nabere na tej kartici presega 2500€ – odlično had vidim da ti laufajo zadeve kot je treba ;)

  Zanima me pa nekaj drugega, HAD morda imaš izkušnje s tem: Če na spletno stran namestim: Paypalov Website Payments Standard(ki omogoča plačila s spletnimi karticami in paypalom) in se ta denar zbira na mojem paypal računu (ki je personal)in ima omejitev na 2500€ letno prihodkov. Kako je najlažje dvigniti ta limit – kaj je vse potrebno?
  In ali se ti zdi ta metoda(Paypalov Website Payments Standard) OK za uporabiti na spletni strani, saj je enostaven za implementacijo?

  Hvala, lp

 23. @JakaB: Ce prav vidim, je MoneyBookers 10 EUR/leto, Neteller pa 15 EUR/leto?

 24. Monebookers je 10€/leto, Neteller pa je zaenkrat zastonj. 15€ je ponovna izdaja kartice ali reset PINa.

 25. Jeba, je, da ne moreš kar tako skenslat pogodbe, če imaš gor še za cca 1500 € neporavnanih obveznosti. Bom pa močno delal v smeri, da se to čimprej zgodi. Ali kdo uporablja Diners? Je primerljiva z Amex ali nima smisla?

 26. Jaz sem zaradi tega šel iz AE na Dinners. Tam pa šok. 800 EUR mesečnega limita, ki ga lahko povečaš šele kao po 1 letu njihovega ocenjevanja tvojih finančnih sposobnosti. Lahko sicer pošlješ vlogo ampak ne garantirajo, da bodo kaj naredili…
  Pa večkrat zavrnjena transakcija, kar je lepo ko stojiš v vrsti in te potem vsi čudno gledajo…

  Čakam, da me AE povabi nazaj ;)

Komentarji so zaprti.