Ko sem že ravno v “navalu” komentiranja referendumov, je tukaj še en predlog, ki sem ga sicer že včeraj zapisal, pa vendar ko se omenja Janez Janša in Borut Pahor, se preskoči vse ostale “sestavine” zapisa in se delčki, ki so pomembni, izgubijo.

Moj predlog je preprost in definitivno je že vsak od nas pomislil na to rešitev, s katero bi mogoče dobili končno kakšen nov kader v parlament, ki ne bi bil zaplankan, ki se ne bi ukvarjal s polpreteklo zgodovino, predvsem pa ne bi bil obremenjen z vsemi aferami, katere je dal v svojem političnem udejstvovanju skozi.

Predlog – vsak poslanec je lahko poslanec le dva mandata! Vseeno je ali je to mandat za mandatom ali pa med njima minejo let?!


S tem bi se spremenila sestava parlamenta, odpadle bi “inventarne številke” v dvorani, kot jih imamo sedaj in za katere več niti ne vemo ali res obstajajo ali pa so že postali večni prah. Predvsem pa bi vnesli kanček novega razuma, možnost da se kakšna dobra ideja dejansko udejanji in v končni fazi bi se premešale karte, ki so že predolgo enako zamešane!

Je takšen predlog mimosunek? Bi ga morali še bolj “zaostriti”? In ključno vprašanje – bi naši vrli poslanci bili za tak predlog? Sam močno dvomim, kajti ko si enkrat na državnih dojkah, je vse skupaj precej drugače in lažje!

9 Responses to Poslanec za maksimalno dva mandata

 1. Swizec pravi:

  Prosim prosim prosim ne! Vse razn tega!

  Clovek, a nimamo ze tako dovolj FDV-jevcev? Ti bi jim pa rad dejansko dal razlog da grejo to studirat? Tak “churn rate” v parlamentu bi bil grozen kar se tega tice …

  Moje mnenje je da dejmo parlamentu pustit bit parlament, lepo naj tam v svoji sobici circle-jerkajo produktivne ljudi naj pa pustijo pri miru.

  Recimo, zanimiva poteza bi bla kazensko obravnavat vsakega produktivnega clana druzbe, ki politiki nameni vec kot 2 uri mentalnega casa na mesec.

 2. Hm, zanimiva ideja. Lepo bi bilo videt no obraze v parlamentu in nek svež veter. Imam pa pomisleke glede fluktacije. Te ljudje bi morali vse na novo izobrazit, kaj se lahko in kaj ne dela in bi za to porabili kar nekaj časa. Ne vem pa če je Slovenija dovolj velika, da bi ustvarila dovolj ljudi, vsaj sposobnih.

 3. spominčica pravi:

  Meni se ne zdi slaba ideja. Zakaj? Ker imam poln kurac enih in istih idiotov, ki so po 20 letih državne službe glih točno tok nesposobni kot kak freshman fdv-jevec. *evil*

  Razmišljanje, da je Slovenija premajhna za dober kader, je pa nekako v smislu – boljše, da nas vodijo znani nesposobneži kot potencialno sposobni neznanci. Se ne strinjam.

  PS: mi je všeč, da mi je všeč tak miroljuben predlog. Meni gredo po glavi bolj strelski vodi in pribijanje kolen v tla, ko razmišljam o slovenskih politikih …

 4. Edi pravi:

  Žal je to še slabša rešitev, kot je obstoječa. Če je slab politik, je 8 let preveč, da kroji usodo vsem okrog njega. Če je dober politik je 8 let premalo – zakaj bi ga omejeval na 8 let, če dela dobro? Naj to počne vse življenje. Izmislit je treba sistem, ki čim prej odstrani slabe politike ter postavi in obdrži dobre politike.

 5. niko pravi:

  yeah, good luck with that.

  sej, mogoče jim pa lahko vrnemo z referendumom na to temo. pa ko smo že pri tem, dajmo na referendum še vprašanje, če se jim znižajo plače na pol. če gre lahko pokojninska na referendum, potem gre lahko tudi to.

  amapak šalo na stran, tvoja ideja je sigurno lepa provokacija za začeteke neke debate na temo, kako preprečiti to, kar imamo zdaj, torej neke stare kozle, ki so poklicni politiki, in ker od tega živijo, je popolnoma jasno, kaj dajejo na prvo mesto. torej, najprej sebe in šele potem državni interes. in nekateri so to izpopolnili do perfekcije, ko zaradi lastnega obstoja menjajo oblačila vsakič, ko se zamenja vetrič. se pravi, oni so de facto ljudje, ki nam sporočajo, jaz sem poklicni politik, nimam splošnih prepričanj in izoblikovanih mnenj, mene samo zanima, kako ostati prisesan na državno plačo in jesti debele zrezke na bogatih diplomatskih požrtijah.

 6. Matjaz pravi:

  Z andati je smiselno omejevati izvršilno oblast, torej vlado, župane in podobno. Ne pa tudi poslancev. Zakaj? preprosto, če poslanec ve da ne more biti več izvoljen niti ga ni moč zamenjati do konca mandata, potem nima motiva da karkoli počne. Njegova naloga je da deluje, ter da ga volivci ocenjujejo na podlagi delovanja in ponovno ali ne izvolijo v parlament.
  V resnici je rešitev neposredni izbor poslancev, torej večinski sistem. V tem sistemu slabi poslanci počasi izgubijo svoje stolčke ostanejo pa dobri, in to je tudi bistvo.

 7. ptr pravi:

  Obstaja še boljši način, po avtorju ga imenujmo shamanov algoritem (vir). Ne rabiš zakonov, samo dosledno se ga je treba držati.


  >[dolika]
  >Ali se krivcev, ki so zagonli državo, ne da kaznovati?

  Da. Zelo enostavno. Iskejp sikvens je pa naslednja:

  1. Na volitvah dvigneš sredinca zelo visoko in ga pokažeš komunističnim lopovom, ki so “državo zagonli”.

  2. Glas daš pragmatično najboljši novi stranki. Če imaš srečo je to liberalna stranka, ki prakticira svobodo in poštenje.

  3. Ko se nova oblast odloči raziskati komunistične zločine in gospodarski kriminal komunistov v recentnih [email protected], se ne delaš mono, češ zakaj, zakaj, ooo zakaj le bi iskali lopove. Bodi normalen, naj organi pregledajo zlodela teh pizdekof.

  4. Ko sodišča te države temeljem tovrstnih preiskav nekaterim pizdekom, ki zagovarjajo komunistično-fašistični rop oz. reketiranje ljucva in tudi hodijo veličati in častiti komunistične-fašistične klavce, dajo rumen karton v obliki prepovedi tekme za oblast mandat, dva, tri ali pet, ne bodi rit, spoštuj odločitve sodišč, ne krili sez ročičkami, češ onemogočiti lopove je nedemokratično. Ker ni, tako kot ni nedemokratično zapreti morilca, roparja, pedofila, pizdeka inega, ki so ga ufatili in flagranti. Če se pa sodišča za to ne odločijo, ker ni pravne podlage, dokazof, itd., potem prav tako spoštuj spodišče. Kajti itak bo zadosti že to, da jim na volitvah konsistentno kažeš sredinca.

  Počni tako do konca svojih dni, sinovom in hčeram svojim pa naroči naj počnejo enako. Povej jim: “Deca moja, fse samo fašisti ne, zlasti komunisti-fašisti ne, kajti to je najhujše, kar lahko neko nacijo doleti!”. Prezahtevno li je kali?

  Voila! Nea je več komunistično-fašističnih lopovov, ki so “zagonli državo”. Sploh.

 8. dr. Onyx pravi:

  Natančno to sem jaz predlagal že mesece nazaj (va mandata pa fertig mašaD). Ideja mi je še danes odlična, je pa v praksi skoraj neizvedljiva, ker mokre sanje vsakega poslanca so ravno to, da bi do upokojitve lepo preživel v parlamentu. To bi se dalo spraviti v ustavo samo če bi nekako izglasovali to državljani na referendumu s plebiscitarno večino. Pa še v tem primeru bi zanesljivo uporabili čisto vse trike, da to minirajo.

 9. Janez pravi:

  Slaba ideja.
  1.) Na vsakem novem delovnem mestu najprej poslušaš bolj izkušene in šele s časom začneš razmišljat s svojo glavo in vpeljevat svoje zamisli. Več novincev v parlamentu bi pomenilo še večji vpliv strankarskih struktur na njihovo udejstvovanje in glasovanje.
  2.) Po naši javni upravi je dovolj delovnih mest za “zaslužne”, tako bi poslanci proti koncu mandata namesto volivcem poizkušali še bolj ugajati strankarski centrali, da bi jih ta po koncu mandata nagradila s primerno službo.
  3.) Nekako skupno s prvima 2 točkama. 2 mandata župan, 2 mandata poslanec, 2 mandata sekretat, 2 mandata minister. Pa si celo kariero prav tako pri koritu, nobene razlike.

  Problem našega parlamenta nista Janša in Golobič, pač pa desetine tistih, ki se jih nikoli ne vidi, pa glasujejo po njunem nareku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.