had blog roni kordis had blog roni kordis

Facebook spreminja nastavitve zasebnosti – kako izključiti prepoznavo obraza?

Facebook, kot je pri njih že v navadi, čez noč spremeni “privacy settings” – nastavitve zasebnosti in o tem nikogar ne obvesti. Tudi zadnje spremembe, o katerih se je sicer na spletu pisali že pred več kot letom (Facebook Adds Facial Recognition), so se zgodile čez noč. Na srečo je masa ljudi na Facebooku dovolj velika, da opazi takšne spremembe in jih potem tudi plasira preko različnih kanalov v javnost.

Predmet tokratnega razburjanja je prepoznava obraza, ki je sedaj pri vseh uporabnikih vključena. Pravilno bi bilo, če bi dali uporabnikom možnost opt-in, da si vsak izbere, če to res želi in ne da dajo uporabnikom možnost opt-out – da se lahko odjavi od tega. Vendar tudi slednje ni tako preprosto. Namreč zadevo so precej dobro skrili, da se bo odjavilo čim manj uporabnikom.

In kaj je sploh prepoznava obraza v tem primeru in zakaj takšen problem? Stvar je preprosta. Logika zadaj poskrbi, da Facebook “prepozna” kdo je na kateri sliki (med seboj primerja več fotografij vsakega uporabnika) in jih ponudi prijateljem, da označijo osebe na njih (tag). Seveda lahko prihaja do napak, kot tudi to, da lahko marsikdaj kaj takšnega pripelje do precej čudne situacije, ki si je uporabniki ne želimo!

In kako se odjavimo od te novosti?

  • Najprej izberemo Facebook account’s privacy settings http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy
  • Kliknemo na Customise settings, ki se skriva spodaj
  • Poiščemo drug segment – Things others share
  • In pri Suggest photos of me to friends. When photos look like me, suggest my name kliknemo na Edit settings
  • Če imate vključeno možnost, da Facebook avtomatsko predlaga fotografije za “taganje”, potem imate izbrano Enabled.
  • Spremenite v Disabled in kliknite OK.

Sedaj pa v miru počakajte, da Facebook zopet spremeni nastavitve zasebnosti in se boste lahko znova igrali in iskali kaj vse se je spremenilo in kaj vam kakšna stvar lahko povzroči!

Ostali zapisi na temo Facebook prepoznave obrazov:

  1. Pri meni zaenkrat ta funkcija sploh še ni omogočena. Si bom probala pa tale tvoj post zapomnit :)

  2. Hvala :) Sem disablal. Me pa zanima, kako ti te stvari tako hitro izveš? Twitter?

  3. @had: glede na to, da sem tudi novo obliko pošiljanja zs dobila šele danes, pa imajo nekateri to že wuhu časa, očitno po njihovem nisem nek hud uporabnik FB :D grem pa sedaj pogledat, če je bilo tudi tole aktivirano, da spremenim.

Komentarji so zaprti.