ICANN, vrhovna organizacija za domene, se je končno odločila da dosedanjim 22-im TLD domenam (Top Level Domains) in 250 ccTLD (Country Code Top-Level Domains) doda še “nebroj” gTLD domen (Generic Top-Level Domains), kar je bilo pričakovano že precej časa.

In kakšne so nove gTLD domene? Zanimive, kajti lahko bodo imele končnico po vaši želji – .slovenia, .idiot, .had, .localhost, .facebook, itd.. Seveda je tukaj še ena posebnost – gTLD domena bo stala 185.000$ in tudi letno vzdrževanje naj bi bilo okoli 25.000$. Sprejemanje “predlogov” se bo začelo 2. januarja 2012 in končalo 12. aprila 2012.

Vendar se zgodba tukaj še ne konča. Namreč zanimive gTLD domene bodo morale biti povezane z znamko – .coke, .pepsi, .fuck…


Moje mnenje je preprosto. Za znamčenje ni potrebe po gTLD domenah, kajti s .com domeno se da narediti povsem enak učinek, kot s temi novimi, ki bodo predvsem precej prestižne. In niti ne dvomim, da jih bodo največje firme imele. Vendar se sprašujem kako bi potem to zgledalo – facebook.facebook ? fb.facebook? ali fb.fb?

Počakajmo in videli bomo!

4 Responses to Nove TLD domene – gTLD domene – Generic Top-Level Domains

 1. (jm) says:

  samo facebook in google, 24ur

 2. markopigac says:

  info.fb recimo..

  Od kdaj je .fuck blagovna znamka vredna 200.000 usd?

 3. miha says:

  Te domene so zanimive tudi kot investicija. Recimo registriras top level domain, potem pa domene prodajas po 20€.

  Bo pa v začetku s temi domenami gotovo kaos, tako kot je kaos pri domenah s šumniki (povečini ne delajo kot je treba).

 4. Boštjan says:

  Kdo ve kakšno pomembnost bodo dali tem domenam pri googlu, glede na to da so tako drage, potem se zna zgoditi da bodo imele težo vrednosti pri SEO projektih…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.