had blog roni kordis had blog roni kordis

Nove TLD domene – gTLD domene – Generic Top-Level Domains

ICANN, vrhovna organizacija za domene, se je končno odločila da dosedanjim 22-im TLD domenam (Top Level Domains) in 250 ccTLD (Country Code Top-Level Domains) doda še “nebroj” gTLD domen (Generic Top-Level Domains), kar je bilo pričakovano že precej časa.

In kakšne so nove gTLD domene? Zanimive, kajti lahko bodo imele končnico po vaši želji – .slovenia, .idiot, .had, .localhost, .facebook, itd.. Seveda je tukaj še ena posebnost – gTLD domena bo stala 185.000$ in tudi letno vzdrževanje naj bi bilo okoli 25.000$. Sprejemanje “predlogov” se bo začelo 2. januarja 2012 in končalo 12. aprila 2012.

Vendar se zgodba tukaj še ne konča. Namreč zanimive gTLD domene bodo morale biti povezane z znamko – .coke, .pepsi, .fuck…


Moje mnenje je preprosto. Za znamčenje ni potrebe po gTLD domenah, kajti s .com domeno se da narediti povsem enak učinek, kot s temi novimi, ki bodo predvsem precej prestižne. In niti ne dvomim, da jih bodo največje firme imele. Vendar se sprašujem kako bi potem to zgledalo – facebook.facebook ? fb.facebook? ali fb.fb?

Počakajmo in videli bomo!

  1. Te domene so zanimive tudi kot investicija. Recimo registriras top level domain, potem pa domene prodajas po 20€.

    Bo pa v začetku s temi domenami gotovo kaos, tako kot je kaos pri domenah s šumniki (povečini ne delajo kot je treba).

  2. Kdo ve kakšno pomembnost bodo dali tem domenam pri googlu, glede na to da so tako drage, potem se zna zgoditi da bodo imele težo vrednosti pri SEO projektih…

Komentarji so zaprti.