V Sloveniji je prepovedano prikrito oglaševanje v medijih! Prva obsodba takšnega početja sega v leto 2001 (vir) In danes zjutraj sem med brskanjem po “rumenih” portalih našel zanimivo novico na Zadovoljna.si, z naslovom Odkrili so skrivnost Kate Middleton.

Novica je bila že pred deset in več dnevi objavljena na tujih “trač” straneh, do nas pa je potovala malce dlje časa, saj so se verjetno pogajali z Niveo, kako naj ta članek čim bolje iztržijo. In so naredili zanimivo mešanico, ki pa je, vsaj moje mnenje je takšno, lep primer prikritega oglaševanja, ki bi moral biti jasno označen, da gre za plačan članek. Če se motim, naj mi bo oproščeno!

Če bi se članek končal pri tem delu, kjer zapišejo novico o tem, da so Kate “zasačili” pri nakupu kreme, bi bilo vse ok in tudi članek bi imel “težo” (ne sprašujte me kakšno!)

29-letno soprogo princa Williama, ki jo zaradi odlične kombinacije uličnega stila in visoke mode posnemajo številna dekleta po svetu, so nedavno opazili pri nakupu NIVEA Visage Pure & Natural vlažilne kreme za obraz.


Vendar ne. Potrebno je bilo izkoristiti priložnost in ker je že ravno govora o produktu Nivea, v članek stlačiti še celotno PR sporočilo, ki se glasi:

Nazaj k naravi

Pure & Natural linija je nova linija blagovne znamke NIVEA, ki vsebuje 95 odstotkov sestavin naravnega izvora. Vse sestavine so pridobljene iz trajnostne oziroma ekološke predelave. Vsi izdelki nove linije NIVEA Pure & Natural vsebujejo arganovo olje, ki mu pravijo tudi tekoče zlato iz Maroka. Arganovo olje vsebuje trikrat toliko vitamina E kot oljčno olje, zato je popoln naravni antioksidant….

In nikjer ni označeno, da gre za PR sporočilo – in v tem primeru gre konkretno za to, saj novinarka verjetno ne bi zapisala enako, kot je zapisano na Njena.si (vir).

Eh ja, se zgodi. Itak bralci konzumiramo vso sranje, ki ga sproducirajo spletna uredništa očitno!