7362 oddanih podpisov podpore Proti ukinitvi Radia 1 ni visoka številka. Glede na to, da ima Radio 1 na Facebooku 107.539 lajkov, bi pričakoval da bo številka precej višja! Ali pa mogoče še niso šli z “akcijo” na Facebook?

Ne bom se ukvarjal s tem ali sem za ali sem proti – ker poslušam zgolj in samo Val202, ker ne prenašam “playlist”, po principu katerih delajo nekatere komercialne radijske postaje.

S tem zapisom sem želel predvsem opozoriti na del iz Pravnega obvestila [PDF], ki ga sprejmete, ko oddate podpis podpore Proti ukinitvi Radia 1:
Tretje osebe oz. posamezniki so osebe, ki so oddale pobudo proti ukinitvi Radia 1 in po potrebi tudi zahtevo za razpis referenduma.

Torej to ni samo pobuda Proti ukinitvi Radia 1, ampak tudi mogoča zahteva za razpis referenduma! Kar pa, vsaj po mojem mnenju, ni enako – in vemo, da nihče od nas ne bere drobnega tiska, oz. pogoje uporabe!!

23 Responses to Pobuda.net – Proti ukinitvi Radia 1 in po potrebi tudi zahtevo za razpis referenduma

 1. Andrej pravi:

  Lep pozdrav

  Glede na to, da smo šele danes objavili to na naši FB strani je kar visoka številka. Samo v današnjem dnevu je bilo oddanih skoraj 5000 podpisov.

  Andrej

 2. Andrej pravi:

  Pa še to. Pravno seveda ta podpora ni dovolj za razpis referenduma, oziroma niti za začetek zbiranja podpisa. Formalno je namreč potrebno v 8 dneh po sprejetju zakona zbrati 2500 (neoverjenih) podpisov na papirju. Če so ti podpisi ok, potem predsednik DZ razpiše 35 dnevni rok, v katerem je potrebno zbrati 40.000 podpisov overjenih na upravnih enotah. (jaz sem do sedaj 2x poskusil oddati podporo volilca preko spleta, ampak to je misija nemogoče. Vsakokrat sem nekaj naredil narobe in so me zavrnili. – toliko o prijazni e-upravi)

 3. Matej pravi:

  Vsekakor za ukinitev, saj ima lahko le nacionalni radio doseg po vseh državi, komercialni pa bi lahko imeli le lokalno, tako kot je bilo vsa leta, dokler ni Oblak s kolegi v prejšnji JJ-vladi prikrojil pošten zakon v nepoštenega, ki mu je omogočil kupovanje/združevanje postaj in posledično konec več drugih mnogo bolj kakovostnih radijskih postaj oz. hud padec njihove poslušanosti. Kar pa se tiče playlist: to je ubistvu dobra stvar in na ta način delajo vse resne svetovne radijske postaje, a pri postajah kot je radio 1, ekspres, center … so povsem zgrešil, ker gre za sistem, ki je namenjen glasbeno usmerjenih postajam (le nova muska, le rnb, le rock, le hiphop …) in ne takih ki neprestano vrtijo eno in isto iz različnih obdobij in pol se jim zgodi (ker se playliste delajo za teden ali dva naprej), da majo v par zaporednih dnevih večkrat isti razlajnan komad iz 80. al 90., ki več kot enkrat na mesec ne bi smel bit. Da pa se denimo aktualni hiti vrtijo petkrat ali večkrat na dan, pa ni nič narobe, je pa res, da ko jih naše postaje začnejo pospešeno vrteti to več niso aktualni hiti, ampak že kak mesec stari komadi.

 4. Andrej pravi:

  Matej, kar nekaj napak je v tvojem komentarju:

  – člen o mrežah je v zakon prišel že leta 2001 in se do danes ni spremenil. Ta zakon je napisala LDS, Oblak pa tedaj ni imel nobenega vpliva na to. Seveda so lahko avtorji zakona imeli v mislih da se bo stvar razvijala drugače, ampak Radio 1 spoštuje veljavno zakonodajo.

  – Kupovanje postaj je dovoljeno od leta 2001 dalje. Večina postaj je Oblak kupil v letih 2001 do 2005, torej pod Drnovškom, Ropom in Janšo. Precej postaj pa nikoli ni bilo kupljenih, ampak jih je ustanovil.

  – Prosim naštej vsaj dve postaji, ki sta po tvojem mnenju bili kvalitetni in sta propadli po letu 2007, ko je začel delati Radio 1.

  – Playliste se na Radiu 1 delajo za 2 do 3 dni naprej in to s programsko opremo Musicmaster, ki je v uporabi na večini svetovnih postaj. (pred leti je to tržišče obvladoval RCS Selector, ki pa zadnja leta izgublja bitko). Če si kdaj poslušal ameriške radije, boš vedel, da tam pesmi (nove hite) ponavljajo na 2 uri ali manj, (celo na 45 minut), pesmi iz drugih obdobij pa na 2-3 dni. Zatorej smo mi še precej mili v količini ponavljanja. In ne, ponavljanje hita iz 80tih na 14 dni ni napaka, je strateško premišljeno dejanje. Kar se na koncu pozna tudi pri poslušanosti. Od januarja 2011 dalje je (po medianini raziskavi RM) Radio 1 najbolj poslušan radio absolutno (10-75 let).

 5. alex pravi:

  Dokaj redno poslušam Radio 1, predvsem zaradi glasbe. Sem pa opazil, da so čudežno prenehale politične šale na račun JJ, predvsem s strani Avdiča. Tudi, sicer ne na direkten, toda na satirični način ste na radiu nasprotovali pretklim aktualnim referendumom. Res je, niste se uklonili vladnim pritiskom, toda žal pa ste uklonili in počepnili pred lastnikom oziroma pred njegovim prijateljem iz opozicije.

 6. Andrej pravi:

  Alex, to z Janšo pa ne drži. Poglej tale video, ki je najbolj gledan na naši strani v zadnjih treh mesecih:

  http://www.radio1.si/strani/Oddaje.aspx?ID=11374

  Je pa res, da Janša ta trenutek ne izstopa in da nimamo materiala, da bi pripravljali parodije na njegov račun. Verjemi, da bomo imeli tega spet dovolj, ko se vrne na oblast.

  Bistvo satire je, da se vedno norčuješ iz tistega ki je na oblasti in oblast bi to morala razumeti.

 7. Andrej pravi:

  Še tole. Pred nekaj minutami je državni zbor ustavil proceduro okoli sprejemanja novega zakona, saj ni dobil dovolj podpore. 39 jih je glasovalo proti nadaljni obravnavi, 38 za. Kar pomeni da Zmed ne bo več v obravnavi.

 8. Hitri pravi:

  Da, si malce izposodim temo.

  Andrej, a lahko prosim za pojasnilo glede tega:
  Ali ste video na vaši strani
  http://www.radio1.si/strani/Oddaje.aspx?ID=10562

  pobrali iz youtube strani
  http://www.youtube.com/watch?v=hX1ZVFd_vs4

  Ker na vaši strani ne vidim nobene opcije, da bi uporabnik lahko naložil svoj video.

 9. Hitri pravi:

  Oziroma malo bolj konkretno, kakšna je vaša politika glede objavljanja avtorskih vsebin, ki niso plod vaše produkcije, na vaši spletni strani ?

  Po kratkem pregledu spletne strani radio1.si imam občutek, da je veliko število objavljenih vsebin preprosto ukradenih iz drugih spletnih strani, brez ustrezne licence in navedbe avtorja.

  Kar je rahko zaskrbljujoče dejstvo (pa recimo tudi kaznivo dejanje po KZ), glede na to, da za tem stoji največja radijska mreža v državi ?

 10. Hitri pravi:

  Oziroma sem si že sam odgovoril
  http://www.radio1.si/strani/Oddaje.aspx?ID=10562

  Vaš tekst na strani:
  Maturantke rimale po frizersko
  Nova slovenska Youtube uspešnica

  Kar razumem v kontekstu, da ste vi prevzeli posnetek od youtube.com, kjer nastopi par problemov:
  – kršili ste pogoje uporabe strani youtube.com
  – kršili (ukradli / zlorabili) ste avtorske pravice uporabnika, ki je ta posnetek naložil na youtube.com

  Precej patetično se mi zdi, da ima vodilna radijska mreža, ki ima obilo lastne produkcije, tak odnos do avtorskih vsebin ostalih avtorjev.

  Ali vaši odgovorni ne čutijo nobene moralne odgovornosti do ostalih avtorjev in lastnikov avtorskih pravic ?

  Če že tega ne čutijo, ali se lahko potem vsaj pričakujem, da prenehate vsakodnevno izvajati kazniva dejanja po 147.členu KZ,
  citiram:

  “Kršitev moralnih avtorskih pravic
  147. člen

  (1) Kdor s svojim imenom ali imenom koga drugega objavi, prikaže, izvede ali prenese tuje avtorsko delo ali njegov del ali dovoli to storiti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

  (2) Kdor skazi, okrni ali kako drugače neupravičeno poseže v tuje avtorsko delo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

  (3) Pregon se začne na predlog.”

 11. had pravi:

  @andrej: številke vam očitno ne gredo dobro od rok..

  ko sem pisal ta zapis – 7362 oddanih podpisov

  včeraj ste zapisali – Samo v današnjem dnevu je bilo oddanih skoraj 5000 podpisov.

  Sedaj, 16.7. ob 8. uri pa je stanje na spletnem mestu – 10624 podpisov

  torej nekdo ne zna uporabljati številk, zavaja, ali pa preprosto podcenjuje uporabnike spleta..

 12. Andrej pravi:

  Ja Had, matematika ni bila nikoli moja dobra stran. :) Zato imam tudi ves čas težave s tvojim antispam filtrom.

  Kolikor vem smo imeli ob 15.7. ob 00:00 6699 podpisov, včeraj zvečer pa cca. 10500. Ja prav imaš, to je 3801. Sem na hitro na pamet računal in sem se uštel, misleč da je 4800.

  Skratak, mea culpa, mea maxima culpa.

 13. markopigac pravi:

  Andrej, ko je ravno govor o krajah, upam, da boste svojo dolznost do nase agencije izpolnili v roku. Sicer pa smo vsi v Sloveniji za pluralnost medijev, saj je le tako moznost samostojne – demokraticne izbire posameznika.

 14. Andrej pravi:

  Ravnokar sem napisal dolg komentar na temo zaspa, pa mi ga je pozrlo, zaradi tega “pametnega” anti spam filtra. Sedaj nimam vec casa tega pisati od zacetka, morda popoldne.

  @Marko – tvojega posta pa ne bom komentiral, ker gre za konkretno zadevo in mi tega ne dovoli pravna služba.

 15. meauu pravi:

  Jaz sem proti ukinitvi.Zakaj ravno najbolj poslušano radijsko postajo???

 16. had pravi:

  @meauu: namen zakona ni bil ukiniti radijsko postajo!!

 17. Hitri pravi:

  @Meauu
  Dober razlog bi bil lahko ponavljajoče kršenje kazenskega zakonika in kraja avtorskega materiala, vendar verjetno ne v tej državi.

  @Andrej
  Ali si moj komentar ponesreči spregledal ali se enostavno o teh zadevah ne govori (se pravi v vaši firmi velja princip, kradi a bodi tiho?)
  Precej žalostno in patetično. BTW: glede na to, da imate očitno pravno službo, ki govorjenje o nekaterih zadevah omejejuje, ali jim lahko prosim posredujete kazenski zakonik, ker očitno ga niso prebrali, ali so pa ga dobro poznajo, in so se odločili zavestno kršiti zakone, ker je sodna praksa taka, da so ta dejanja nekaznovana.

 18. markopigac pravi:

  Andrej me veseli, da se strinjate z dopisom.

 19. podn radio pravi:

  Ta Radio 1 je tak podn od podna, da mu ni podobnega. Včasih ga POSKUŠAM poslušati na poti domov (pot mi vzame 20-30min) in v tem času je glasbe mogoče za par minutk vse ostalo so samo oglasi in eno brezvezno bluzenje voditeljev – bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla. Pa kdo k*** si želi poslušati ene kretene na drugi strani, ki morajo opravičiti svoje bedne honorarje?? Ma k*** vas gleda! Upam, da vas čimprej ukinejo!!!

 20. Mjav pravi:

  Kar ukinejo naj ga. Nonstop vrtijo ene in in iste komade, voditelji pa so govoreči avtomati, ker jim lastnik očitno ne dovoli, da bi bili ustvarjalni. Tam so zato, da mu prinašajo zaslužek, zato ne bi ničesar opazili, če bi za mikrofone dali kompjutre s frazami, kot so: “sigurno ste že zaspani”, “sigurno si boste privoščili kavico”, “če greste spat, lahko noč, če ne, pa spijte kavico”. Mislim, toliko dobre glasbe je, oni pa rolajo en promil od vseh komadov tolikokrat, da zgubim živce. Lastnik pravi, da mu tako narekuje publika. Pismo, imamo res toliko imbecilov v sloveniji, je morda krivo naraščajoče število bolnikov z demenco, da jim ne presedajo eni in isti štikli in fraze?

 21. Nada pravi:

  Radio ena je dobra radijska postaja in je vsekakor ne bi smeli ukiniti. Res pa je da sto ljudi sto čudi. Hvalabogu, da nam ni vse všeč, kadar meni kakšna postaja ni všeč pač preklopim na drugo. Saj če meni ni všeč, še ne pomeni, da ni všeč komu drugemu. Zato mislim, da je nesmiselno krementirati čez postajo, ki ti ni všeč, enostavno preklopi in problem je rešen…

 22. Hitri pravi:

  O kršenju avtorskih pravic pa nič. Zanimivo.

 23. Matej pravi:

  @Andrej: Okej, lahko, da se motim o zakonu, ker nikol nisem bil kak direktor radijske postaje in se mi s tem ni blo treba ubadat, samo povej mi, od kdaj obstaja radio 1 v današnji obliki, s toliko frekvencami, kot jih ima zdaj? Kolikor se jaz spomnim (sem kar lep čas delal na radiju in folk med postajami se kar dobro pozna) je to nastalo tam nekje po 2004, 2005 (prej so bile le skupne novice, da bi bil celoten program isti, pa v 2004, 2005 kolikor se jaz spomnim še ni bilo mogoče – in takrat se je o vašem lobiranju pri takratni vladi veliko govorilo na konkurenčnih radijskih postajah). No pa saj to nima veze: dejstvo je, da tako velika pokritost enega radija onemogoča delovanje ostalih komercialnih postaj, ki imajo mnogo manjšo pokritost. Logično je, da imate zato toliko več poslušalcev in lažje pridete do pokroviteljev (še Hit je padu ful, Game ni več, RGL-a, Dura, pa še en kup postaj stagnira oz. pada – če omenim le ljubljanske). Lepo bi bilo tudi, če bi slovenske radijske postaje postajo dejansko naredile same, s svojimi idejami in ne bi le kopirale avstrijskih in nemških oz. celo najele tujce, da jim naredijo koncept. Da je pa za poslušanost zaslužna glasba so pa bučke, saj pri nas večina folka radio posluša zaradi neumnosti, ki jih pribijajo spikerji in ne zaradi glasbe. Še vedno je več tistih, ki ne poslušajo (ne poslušamo več) slovenskih radijskih postaj (oz. le redko) kot pa tistih, ki jih poslušajo in razlog je ravno v tem, da jim ni všeč glasba. Problem je, da je folka pri nas malo in se dobre glasbene radijske postaje (torej usmerjene v eno zvrst) pri nas bolj ali manj ne da naredit, ker pač ne bi uspela dobit dovolj sponzorjev – razloga sta dva: monopol enke in prevelika količina radijskih postaj. Jaz bi definitivno v zakon dal ostrejše pravila za dodelitev frekvenc in pa finančno pomoč za postaje, ki bi se odločile za glasbeno ali vsebinsko usmeritev v specifično smer. O samih rejtingih bi tudi lahko kakšno rekli: včasih je veljalo, da več kot da radijska postaja cekina avtorju anket (rejtingov), več dobi poslušalcev. In ker smo Sloveci mal čudni in sledimo drug drugemu in ne lastni pameti, pol poslušamo tisto kar kao poslušajo vsi (pa sej je tako tudi drugje – 24ur.com je daleč najbolj klikana stran, pa čeprav je obup, a ker se skos govori, da je najbolj klikana, folk pač hodi gor, ker misli, da je zato dobra; al pa primer filma Gremo mi po svoje – of in sploh se je govoril kok je dobr film in kok ma gledalcev, ni čudno, da je folk hodu v kino, sam ubistvu pa film sploh nima pravega zapleta, igra je slaba, skratka film je daleč od najboljšega slovenskega filma). Okej, zdej sm zašel, samo pa slovensko in ameriško medijsko sceno zadnjih 10, 11 let spremljam zelo podrobno in približno vem, kaj se dogaja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.